Suuntaa syksyyn nämä saapasvinkit mielessäsi.

Varrettomat nilkkurit

Yhdistä: Huikean korkeat korot ja kenkien kanssa samanväriset sukkahousut luovat illuusion loputtoman pitkistä sääristä. Paljasta sirot nilkkasi – varrettomat nilkkurit toimivat myös vajaamittaisten lahkeiden kanssa. Syksyn viiletessä lahkeen alta voi pilkistää myös tyylikkäästi kuvioitu sukka.
 

Vältä näitä: Varrettomat nilkkurit sopivat lähes kaiken kanssa. Vältä kuitenkin liian lyhyttä hameenhelmaa hyvin korkeiden korkojen kanssa. Kiinnitä myös huomiota siihen, että lahkeet ovat täsmälleen oikean mittaiset. Pillilahkeet saavat päättyä siihen, mistä nilkkurin varsi alkaa ja leveämmät lahkeet leijailla sentin maanpinnan yläpuolella.

Saappaat lyhyellä varrella

Yhdistä: Väljävartiset matalat buutsit näyttävät rennoilta niin minihameen tai -mekon kanssa kuin pillifarkkujen lahkeet sisälläänkin. Voit myös piilottaa varret bootcut-farkkujen lahkeisiin. Jos saappaat ovat koristeelliset tai muodoltaan veistokselliset, pidä muu asu yksinkertaisena ja linjakkaana. Ovatko kenkäsi mustat? Kokeile värillisiä tai kuviollisia sukkahousuja.

Vältä näitä: Ole tarkkana puolipitkän varren kanssa. Koska se peittää nilkan, jalan kapeimman osan, vaarana on, että pohje näyttää tasapaksulta. Tsekkaa säärtesi linjat peilistä ennen ostopäätöstä.

Pitkävartiset saappaat

Yhdistä: Polven alle ulottuvia saappaita on turha piilotella lahkeiden alla, ellei niitä pidä jaloissaan ainoastaan lämmitystarkoituksessa. Paras helmanpituus löytyy kokeilemalla: helman alareunan ja saappaan varren yläreunan välille olisi hyvä jäädä noin kymmenen sentin väli tai helman peittää saappaan yläreuna kokonaan. Kapeavartiset saappaat sopivat hyvin pidempienkin helmojen pariksi.

Vältä näitä: Jos saappaan varsi on pitkä ja leveä ja hameen helma pitkä ja runsas, vaikutelmasta voi tulla turhan raskas. Jätä tällöin pilkahdus polvea näkyville.

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.