Pian jokaisen tyylitajuisen naisen nenänrustoa koristaa septum-lävistys.

Jos se löytyy Rihannalta, sen täytyy olla trendikäs! "Muotimaailman Oscarilla" eli CFDA-järjestön palkinnolla palkittu poptähti on yksi maailman seuratuimmista tyyli-ikoneista. Siksi hänen septum-lävistyksensä enteilee, että nenän ruston lävistävästä renkulasta on tulossa muoti-ilmiö muissakin kuin runsaasti lävistyksiä hankkineissa piireissä. Sonninrengas bongattiin Rihannan nenästä jo kesällä, mutta hän poseeraa lävistys nenässään myös syyskuunW-lehden kannessa.

Myös Lady Gaga on julkaissut hiljattain Instagramissaan kuvia septum-lävistyksestään. Mediat tosin ovat epäilleet niin Rihannan kuin Lady Gagankin lävistysten aitoutta.

Septum-lävistys on saanut lempinimensä sonnien nenärenkaasta. Sonneilla nenärengasta on tiettävästi käytetty siksi, että niistä saisi otteen, jos eläin heittäytyy ongelmalliseksi. Se on ollut myös pakollinen maatalousnäyttelyissä.

Hekin ovat innostuneet septum-lävistyksestä:

Muusikko Lenny Kravitzin ja Lisa Bonetin tytär Zoë Kravitz. Zoë tienaa elantonsa laulajana, mallina ja näyttelijänä. Vapaa-aikanaan hän hengailee muotimaailman kauhukakarana tunnetun Cara Delevingnen kanssa.

Näyttelijä-malli Eva Marcille

Näyttelijä-laulaja Kat Graham

 Laulaja Mariko Pajalahti vuonna 2010. Kuva: MN-arkisto

 

Lue myös:

Onko puolisollasi jo ananastukka?

Kaikki jutut Rihannasta löydät täältä.

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.
kuvat MV-Photos ja valmistajat

1980-luvun pop-kuningatar Madonna sekä ihastutti että provosoi rohkeilla vaatevalinnoillaan. Seuraa kasari-ikonin jalanjälkiä ja yhdistä kirjailtu jakku mustaan nahkaan.

  1. Hiusdonitsit ovat leikkimielinen tuulahdus menneisyydestä, 6 €, Monki.
  2. Punkkarityyliä voi kesyttää vaaleanpunaisilla ruusuilla, 49,99 €, KappAhl.
  3. Älä kaihda metallinhohtoa arkipukeutumisessa: yhdistä siniset mom-farkut kultaiseen yläosaan, 15 €, Monki.
  4. Korvakorut luovat viimeisen silauksen, 119 €, Sif Jakobs.
  5. Discon coolein vieras saapuu paljettihousuissa, 59,95 €, Zalando.
  6. Tekonahkahame on jokaisen rokkarin vakiovaruste, 49,99 €, Esprit
  7. Paksu pohja, niitit ja soljet tuovat tennareihin roimasti asennetta, 89,95 €, Tamaris.