Ne ilahduttavat ja viettelevät, niitä häpeillään ja palvotaan. Ne valitaan huolella, olivat ne pitsiset tai jo reikäiset. Selvitimme, millaisia alusvaatteita suomalaiset naiset oikeasti käyttävät.

"Pieni reikä vyötäröllä ei haittaa"

Pirjo, 51, Lahti

"Ostin seitsemät tai kahdeksat erilaiset Ressu-alkkarit, kun nuorin tyttäreni syntyi. Siitä on nyt kymmenen vuotta, ja olen joutunut heittämään niistä monet jo roskiin. Enää jäljellä on kahdet Ressut.
Ne ovat suosikkialushousuni, käytän niitä joka viikko. Ressu on ihana ja sympaattinen hahmo. Mallikin on hyvä, tykkään mukavista hipstereistä. Inhoan pitsiä, ja nämä ovat puuvillaiset.

Olen yrittänyt pitää stringejä juhlissa, kun päällä on ollut tyköistuva mekko tai housut, mutta ne hiertävät. Vaikka kyllähän ne promillen ­humalassa menevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytän alushousuni aina ihan loppuun. Näissäkin on pieni reikä vyötäröllä ja kuminauha on vähän rispaantunut, mutta ei se haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ostan Anttilasta 10–15 euron liivejä, alushousut ostan alesta kolmella eurolla. Pesen liivini aina käsin parin päivän ­välein, samalla kun käyn käyn suihkussa. Käytän liiveille vaatteiden pesuun sopivaa palasaippuaa.
Kalleimmat liivini maksoivat alennusmyynnissä 30 euroa ja niihin sopivat alushousut 15 euroa. Ostin ne kahdeksan vuotta sitten, mutten ole käyttänyt niitä kertaakaan. Niissä on liikaa pitsiä ja liiveissä push upit. Eihän niitä pysty pitämään ulkotöissä tai koiran kanssa touhutessa: rinnat pullahtaisivat heti ulos.

Käytin pitkään liian pieniä liivejä. Liivien osto on hankalaa, koska yritän löytää sopivia yksin marketissa. Olen haaveillut joskus meneväni alusvaateliikkeeseen. Ehkä sitten, kun rahatilanteeni paranee. Tällä hetkellä olen työtön.

Miehenikin on yhtä mukavuuden­haluinen kuin minä. Tuskin hän edes huomaisi, jos minulla olisi jotkin hienommat vaatteet päällä."

"Mustia alusvaatteita en pukisi ikinä"

Marja-Leena, 52

"Alushousut pakataan kaupassa niin ihanasti. Ne kääritään silkkipaperiin, päälle laitetaan tarra ja paketti sujautetaan kauniiseen paperikassiin. Käytän vain Primadonnan alusvaatteita. Ostin uusia alushousuja viimeksi toissa viikolla, kun löysin niitä alennuksesta. Lohenpunaiset pitsipöksyt maksoivat 17 euroa.

Kauniista alusvaatteista tulee hyvä fiilis. Koen, että olen ansainnut nämä, olen niin arvokas ihminen. Eivätkä ne ole paskempi näky miehellenikään.
Nämä turkoosit rintaliivit ostin viime äitienpäiväksi. Ostan aina rintaliivit ja alushousut samaa settiä, mutta käytän myös eriparialusvaatteita. Laitan pesusta tulevat alushousut kauimmaiseksi hyllylle ja vedän jalkaani etummaiset.

Setti maksaa parisataa euroa, mutta vaatteet ovat käytännössä ikuiset. Vanhimmat alushousuni ovat kymmenen vuoden takaa. Ne maksoivat 140 euroa, mutta ovat yhä kuin uudet. Pitsi ei ole mennyt miksikään, vaikka pesen alushousut aina pesukoneessa ilman pesupussia. Omistan kuudet tai seitsemät rintsikat, pikkareita minulla on 27 paria.

Mustia alusvaatteita en pukisi ikinä. Pidän pastelliväreistä ja kokonaan pitsisistä liiveistä."

"Kun uusi alusvaatekuvasto ilmestyy, haen sen liikkeestä ja selailen kotona kaikessa rauhassa. Tänä keväänä himoitsen utuista pinkkiä."

"Mitä halvemmat alkkarit, sen parempi"

Kaarina, 29, Kuopio

"Olen laihtunut puolessa vuodessa 15 kiloa ja pyrin laihtumaan vielä saman verran. Silloin pääsisin helpommin rintojen pienennysleikkaukseen. Olen kärsinyt isoista rinnoistani jo pitkään. Niska on usein jumissa, migreeni vaivaa. Urheillessa käytän päällekkäin tavallisia ja ­urheiluliivejä. Muuten rinnat hölskyvät ja hyppiminen tuntuu ikävältä.

Nyt kun olen laihtunut, vanhat rintaliivit pyörivät päälläni. Ostinkin äskettäin yhtä kokoa pienemmät alushousut ja rintsikat. Nämä uudet liivit ovat Triumphin ja kokoa G80. L-koon alus­housut ostin Prismasta, niitä sai kolmet kympillä. Vanhat alushousut olivatkin jo siinä kunnossa, että ne melkein repesivät kahtia, kun vedin ne jalkaani.

Mitä halvemmat alkkarit, sen parempi. Ihanat housut maksaisivat yli kaksikymppiä, mikä on minusta liikaa.

Inhoan liivien sovittamista. Kerran otin nuorimman, silloin reilun vuoden vanhan poikani mukaan. Juuri, kun olin saanut riisuuduttua, poika livahti sovituskopista pois. Vetäisin hupparin äkkiä päälleni ja ryntäsin perään. Loppuajan pidin poikaa kiinni jaloillani.

Minun on vaikea löytää riittävän isoja ja tukevia liivejä, jotka eivät maksaisi hurjasti. Mielestäni 50 euroa on sopivasti liiveistä, 70 euroa on jo liikaa.

Stringejä en laittaisi enää ikinä päälleni. Niissä on edessäkin niin vähän kangasta, että ne menevät rullalle roikkuvan vauvapussimahani alle. Lisäksi ne hinkkaavat kankkujen välissä. Kyykin ja nostelen lapsia niin paljon, että päälläni pitää olla vaatteet, joita ei tarvitse oikoa.

Pidän yleensä samoja alusvaatteita arkena ja juhlissa, mutta jos lähden ulos kahdestaan mieheni kanssa, saatan ­vetää pitsipöksyt jalkaan. Mieheni kommentoi toisinaan, kuinka hyvältä peppuni näyttää alushousuissa. Se tuntuu mukavalta, totta kai."

"Pesen liivit aina käsin, koska oikeankokoisten liivien löytäminen on niin hankalaa. En halua ottaa sitä riskiä, että ne menevät pilalle, jos mies heittää ne vahingossa kuivausrumpuun."

Joidenkin haastateltavien nimi muutettu. Koko juttu julkaistiin Me Naiset 12/2014 -lehdessä.

Lue myös:

Pluskokoinen ja rimpula testasivat muotoilevat alusasut: Löytyikö vyötärö, kasvoivatko rinnat?

5 asiaa, jotka ärsyttävät alusvaateostoksilla

Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo

Miehet käyttävät samoja alushousuja keskimäärin 7 vuotta

Selvitimme

84 % vaihtaa alushousut joka päivä, 2 prosenttia kerran viikossa.

6 % pesee rintaliivit yhden käyttöpäivän jälkeen, 24 prosenttia käyttää liivejä yli viikon ennen pesua.

25. Näin monet alushousut Me Naisten lukija keskimäärin omistaa.

26 % vetää alushousut jalkaansa, vaikka niissä olisi reikä.

10. Me Naisten keskivertolukijalla on näin monet rintsikat.

Mikä on kuppikokosi?

A 9%
B 28%
C 21%
D 23%
E 11%
F 8%

Lähde: Menaiset.fi:ssä helmikuussa ollut kysely, johon osallistui 556
vastaajaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla