Tyyli-ikoneiksi nousseet JVG-räppärit Jare ja VilleGalle eivät mielellään pukeudu samaan asuun kahdesti. Miesten tyyli koostuu väreistä ja omintakeisista löydöistä.

Mikä on tyylinne juju?

VILLEGALLE: Olen nuoresta saakka halunnut erottua joukosta. Koulussa räikeistä vaatteista tuli joskus sanomista. Välillä olen kokomustassa, mutta varsinkin keikoille on kiva pukea värikästä. Tärkeintä on, että vaatteet tuntuvat mukavilta. Olen esiintynyt tv-ohjelmassakin verkkarihousuissa ja hupparissa. Ei koko ajan tarvitse olla niin tukka geelissä.

JARE: Sekoitan eri tyylejä, yhdistän vaikka verkkarit ja kauluspaidan. Tsekkaan parhaat jutut ja koostan niistä omani. Vaatteista pitää tulla hyvä fiilis ja niiden on tunnuttava hyvältä päällä.

VILLEGALLE: Tyyli on meille tosi tärkeää. Uudella levyllämme on ­biisi Fäijönii. Se kertoo siitä, että pitää löytää oma tyyli eikä pölliä sitä muilta.

Miten pukeutumistanne kommentoidaan?

VILLEGALLE: Instagramissa kysellään, mistä mikäkin vaate on ostettu ja kommentoidaan vaikkapa hienoa hattua. Useimmin Suomessa kuitenkin katsotaan oudosti, jos on vähän strutsia rotsissa. Lontoossa tai Pariisissa jengi tulee heti kommentoimaan positiivisesti. ­Pyrin ­itsekin kehumaan muiden vaatteita.

JARE: Yleisö on tottunut sihen, että esimerkiksi Cheek on aina ykkösissä. Kun me pamahdimme lavalle verkkareissa, kylän daamit olivat vähän näreissään ja ihmettelivät, mihin Guccin kengät jäivät.

Kuinka paljon teillä on vaatteita?

VILLEGALLE: Sairaan paljon. Systeri myi kirppiksellä monta kassillista kamojani. Yritän kiinnittää huomiota siihen, että lehtikuvauksissa tai tv-haastatteluissa en pukeutuisi samoihin vaatteisiin ainakaan vähään aikaan. Se vaate on silloin niin sanotusti rokattu joksikin aikaa.

Millaisia shoppailijoita olette?

JARE: Saamme paljon vaatteita, joten joka päivä ei tule käytyä kaupoilla. Kun vaatteita sitten tilaa netistä, tulee tilattua himmee lämäri kerralla. Myös reissuilta tulee osteltua, mutta stadin kaupoista en ole pitkään aikaan löytänyt mitään.

VILLEGALLE: Teemme yhteistyötä Adidaksen kanssa, ja sieltä löydän paljon kaikkea kivaa. Vaatteen ei kuitenkaan tarvitse olla Ralph Laurenia ollakseen cool, vaan H&M:kin kelpaa. Olen tehnyt löytöjä myös naistenosastoilta, siellä on siistimmät valikoimat. Minulla on myös sen verran pieni jalka, että suurimmat naisten kengät mahtuvat. Olemme käyneet pari kertaa Jenkeissä, missä on mukava shoppailla.

Mitä ette koskaan pukisi päällenne?

MOLEMMAT: Crocseja!

JARE: Aika monia juttuja voi kuitenkin käyttää, jos sen vaan rokkaa täysillä ja kantaa kunnialla.

VILLEGALLE: Olen aika kaikkiruokainen, mutta leveitä farkkuja tai vanhaa räppivaatetta en enää käyttäisi.

JARE: En minäkään. Jossakin vaiheessa jouduin itse kaventamaan farkkuni, kun en löytänyt tarpeeksi kapeita.

Miten valitsette esiintymisasunne?

VILLEGALLE: Riippuu tilaisuudesta. Stadionkeikalle haluan vähän hienompaa kuin Mikkelin Vaakunaan. Hiljattain keikkareissulla kuulin vasta tien päällä, että emme palaakaan yöksi ­kotiin. Minulla oli mukanani vain ­yhdet vaatteet ja vedin kaksi keikkaa samoissa kuteissa. Silloin ahdisti.

JARE: Keikkapukeutumiseni ei hirveästi eroa arjesta. Muutamia erikoisempia vaatteita en arkena käytä, mutta yleensä ne samat verkkarit ovat jalassa keikalla ja muuallakin.

Mikä on pahin pukeutumismokanne?

VILLEGALLE: En tiennyt, että ensimmäinen festarikeikkamme kuvattiin Yle Areenaan ja menin lavalle bensikseltä ostetuissa aurinkolaseissa. Ne olivat ihan kamalat, sellaiset isot. Keikkavideo naurattaa varmaan vielä vuosia.

JARE: Omia mokia en muista, mutta noista laseista Ville on yhä hajalla.

VILLEGALLE: Kevään abiristeilyllä olin niin innoissani, että tempaisin paidan pois, kunnes tajusin, etten olekaan kesäkunnossa. Tuli sellainen fiilis, että tää ei nyt natsannut, kun tytöt eivät ruvenneetkaan kiljumaan. Vedin ­sitten loppukeikan kylpytakissa.

Lue myös:

Miksi minisortsit, Jare ja VilleGalle?

Viikon mieskarkki: VilleGalle

VilleGallen tyylin TOP 3

1. Neonvärit ”Tiivistettynä: koutsilla (Jarella) on herrasmieskamat ja minulla härömpi swag päällä. Olisi ärsyttävää, jos molemmilla olisi sama tyyli."

2. Kalahattu "Kalastajien hatut tulevat tänä kesänä tosi kovaa. Lierin alle pääsee vähän piiloon."

3. Sporttivaatteet "Pelipaidat ja lätkä­jengitakit ovat siistejä ja logot makeita."

Jaren tyylin TOP 3

1. Nopeet lasit "Nää plehat (­kuvissa) on mun lempparit."

2. Turkki "Alussa meitsi oli koutsi, joka istui toimistolla turkki päällä, ja Ville oli pelaaja, joka soittaa valmentajalle. Turkkihomma lähti siitä, ja on jäänyt elämään, lähinnä keikoilla ja videoilla."

3. Kengät "Kengät ovat sielun peili, niistä näkee, mikä on homman nimi. Käytän ahkerasti lenkkareita, mutta kesällä suosin purkkareita."

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.
kuvat MV-Photos ja valmistajat

1980-luvun pop-kuningatar Madonna sekä ihastutti että provosoi rohkeilla vaatevalinnoillaan. Seuraa kasari-ikonin jalanjälkiä ja yhdistä kirjailtu jakku mustaan nahkaan.

  1. Hiusdonitsit ovat leikkimielinen tuulahdus menneisyydestä, 6 €, Monki.
  2. Punkkarityyliä voi kesyttää vaaleanpunaisilla ruusuilla, 49,99 €, KappAhl.
  3. Älä kaihda metallinhohtoa arkipukeutumisessa: yhdistä siniset mom-farkut kultaiseen yläosaan, 15 €, Monki.
  4. Korvakorut luovat viimeisen silauksen, 119 €, Sif Jakobs.
  5. Discon coolein vieras saapuu paljettihousuissa, 59,95 €, Zalando.
  6. Tekonahkahame on jokaisen rokkarin vakiovaruste, 49,99 €, Esprit
  7. Paksu pohja, niitit ja soljet tuovat tennareihin roimasti asennetta, 89,95 €, Tamaris.