Elegantteja ranskalaisnaisia: malli Julia Restoin Roitfeld ja näyttelijät Marion Cotillard ja Audreu Tautou. Kuvat: Reuters
Elegantteja ranskalaisnaisia: malli Julia Restoin Roitfeld ja näyttelijät Marion Cotillard ja Audreu Tautou. Kuvat: Reuters

Pariisittarien tyylissä on sitä jotain. Heistä kannattaa ottaa mallia, kun haluaa olla chic.

Klassinen muttei persoonaton. Huoleton mutta silti viimeistelty. Ranskalaisnaiset taitavat tyylin. Mikä on se mystinen ominaisuus, joka saa heidän asunsa onnistumaan kerta toisensa jälkeen?

Mallilegenda Inès de La Fressange kertoo Refinery29:n haastattelussa maannaistensa teeskentelevän, että tyylillä ei olisi merkitystä. Todellisuudessa he tietysti ovat tarkkoja pukeutumisestaan.
Sen sijaan se, että pariisittaret pukeutuisivat vain merkkivaatteisiin, on tyyligurun mielestä hölynpölyä.

– He miksaavat uutta ja vintagea, rentoa ja hienostunutta, halpaa ja kallista. Ranskalaisnaiset eivät pukeudu vain luksukseen ja tunnettuihin merkkeihin, eivätkä he seuraa lakkaamatta trendejä. He ostavat pääasiassa tunteakseen olonsa hyväksi, eivät esitelläkseen itseään.

Muotitoimittaja ja stylisti Carlyne Cerf de Dudzeele lisää, että ranskalaistyyliin kuuluu myös tietty röyhkeys.

Poimi tyylivinkit ranskattarilta

1. Luota klassikoihin

Tummansininen, harmaa, valkoinen ja musta sopivat puvuston perusväreiksi, ja kaappiin kannattaa hankkia puuvillapaitoja, farkkuja ja kunnollinen takki – mieluiten trenssi. Bleiseri sopii kaiken kanssa, eikä pikkumustan avulla voi epäonnistua.

2. Älä sorru yliyrittämiseen

Tyylin ja olemuksen pitää ainakin näyttää vaivattomalta. Ranskalaiset eivät koskaan lähde ulos täydessä tällingissä. Jos meikkiä on paljon, tukka saa jäädä vähän sekaisin, ja näyttävän mekon pariksi ei enää tarvita niskajumin aiheuttavaa kaulakoruröykkiötä. Eleganttius lähtee myös mukavuudesta – kun on hyvä olla, hyvä ryhti ja hymy irtoavat helpommin.

3. Ei pelkkää mustaa

Vaikka ranskalaiset eivät voikaan vastustaa perinteistä pikkumustaa ja klassisia avokkaita, heidän tyylissään on myös väriä – tosin räikeät kuviot he jättävät muille.

4. Sekoittele

Kun pukeutumisen aloittaa klassikoista, asusta tulee takuulla hyvännäköinen. Persoonallisuutta voi lisätä asusteilla tai vaihtamalla yhden klassikkovaatteen johonkin erikoisempaan löytöön. Yhdistä ketjuliikkeiden vaatteita ylellisiin, mutta älä unohda myöskään isoäidin perintökoruja ja kirpparilöytöjä. Voilà!

5. Kengät, kengät, kengät

Ranskalaisnaiset tunnetaan kengistään. Olivat ne sitten korkeat tai matalat, sirot tai maskuliiniset, kenkiin kannattaa aina satsata. Farkut ja t-paitakin piristyvät, kun jalkaan vetää upeat, hyvin hoidetut jalkineet.

Lue myös:

Syystrendit, joita kannattaa shoppailla jo nyt

Klassikkotennarit palasivat jäähyltä muotibloggareiden jalkoihin

Tutkimus: Kaikki näyttävät paremmalta aurinkolasit päässä

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.