Sini Sandström etsii Facebookin kirpputoreilta voimakkaita värejä ja persoonallisia kuoseja. Kuvat: Susanna Kekkonen
Sini Sandström etsii Facebookin kirpputoreilta voimakkaita värejä ja persoonallisia kuoseja. Kuvat: Susanna Kekkonen

Hurahdus. Sen takia Ilona on valloittanut vaatevuorilla kotitalon alakerran ja Sini postittaa mekkojaan ympäri Suomea. Nuoret naiset ovat siirtyneet vaatekaupoista netin kirppisryhmiin.

Täällä päin Espoota on paljon uusia omakotitaloja, joiden kylkeen on tehty tilaa isoille autoille. Yhden näistä valkoisista ­taloista on rakentanut Huovisen perheen isä muutama vuosi sitten. Kun astuu talon leveästä ovesta sisään ja ottaa muutaman askelman alakertaan, saapuukin yllättäen putiikkiin.

Vaatteet on ripustettu siististi pesulahenkareissa rekkiin, laukut roikkuvat tuolien selkänojilla. Isolle marmoripöydälle on viikattu housuja ja aseteltu röykkiöittäin koruja. ­Filippa K:ta, Tommy Hilfigeriä, Ralph Laurenia ja sen sellaista, vähän parempia merkkejä.  Sohvapöydällä on useita pareja huimaavan korkeita korkoja. Kaikki ne on joko myyty tai menossa myyntiin Facebookin kirppissivuille.

Espritin violetti satiinimekko on Ilonan suosikki­ostos. ”Tämä on ollut jonkun itseäni nuoremman tytön rippijuhlamekkona.”

Vaatteiden keskeltä pilkottaa putiikin kauppias Ilona Huovinen, 21. Hänellä on määrätietoinen katse ja kadehdittavan paksu tukka. Trikoisen pikkumustan hän on yhdistänyt hauskannäköisiin tupsusukkiin, jotka pitävät varpaat lämpiminä kivilattialla.

Ilona valloitti alakerran vaatevuorillaan, kun hänen omasta huoneestaan loppui tila eikä poikaystäväkään enää jaksanut tavaranpaljoutta ja postipakettien jatkuvaa pakkaamista. Alakerran oleskeluhuoneen värikäs tapetti on myös hyvä tausta vaatekuville, joita Ilona ottaa myynti-ilmoituksiin. Hän lainasi ystävältä rekin, vei keittiöstä vaa’an postikulujen laskemista varten, ja niin yhden naisen muotiliike oli pystyssä.

– Nyt saan puuhailla rauhassa vaatteiden kanssa.

Ilona löysi Facebook-kirppikset viime syksynä. Sen jälkeen hän ei ole ostanut yhtään vaatetta tai asustetta tavallisista kaupoista tai normaalilla hinnalla. Kaikki löytyy nyt helpommin ja halvemmalla.

– Välillä ihan ihmettelen, kuinka halvalla jotkut myyvät vaatteitaan. Jokin aika sitten ostin In Wearin housut viidellä eurolla, Ilona sanoo.

Yhteen aikaan hän kävi kauppaa lähes päivittäin, mutta nyt hän on päättänyt keskittyä nettikirpputoreja enemmän kauppakorkeakoulun pääsykoekirjoihin.

– Mutta kyllä joka viikko löytyy jotain ostettavaa ja tulee myydyksi jotain.

Alakerran oleskelutilasta tuli kirppu­tori, kun Ilona kantoi sinne turhat tavaransa omasta huoneestaan. Ilona myy vaatteiden lisäksi asusteita ja käyttämätöntä kosmetiikkaa.

Rekki tyhjäksi ja kaappi täyteen

Suomalaisia ei ole koskaan voitu pitää varsinaisena tyylikansana, mutta viime aikoina vaatteita on ostettu kaupoista entistäkin kitsaammin. Vuonna 2013 kulutimme muotiketjujen ja tavara­talojen vaateosastojen kassoilla 2,5 prosenttia ­vähemmän rahaa kuin edellisenä vuonna. Ketjuihin kuulumattomissa vaateliikkeissä lasku oli jopa viitisen prosenttia.

Mutta pelkkä taantuma ei ole syynä, että samoilla vetimillä sinnitellään ­entistä pidempään. Muotikaupan liiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen ­uskoo, että kuluttajatrendit ovat muuttuneet. Tiedostava pukeutuja arvostaa laatua, ja laadulla on jälleenmyynti­arvoa. Kierrätetty vaate on ekologinen ja järkevä ratkaisu. Mutta jos ei panosta laatuun, kerskakulutuksestakin tulee ­hyväksyttävämpää, kun kerran käytetyn biletopin myy parilla eurolla eteenpäin.

– Vaatteita liikkuu markkinoilla ­todennäköisesti entistä enemmän, vaikka kaupoista niitä ostetaan yhä vähemmän, Tuula Loikkanen arvioi.

Netissä kynnys ostaa ja myydä on ­matala, sillä kirpputoreilla liikkuvat ­rahasummat ovat pieniä. Ilona uskoo saavansa mitä tahansa kaupaksi, joten virheostoksia ei oikeastaan ole.

Ilona laskee, että hänellä on Facebook-kaupoissa liikkunut viimeisen puolen vuoden aikana noin tuhat euroa. Tarkkaa summaa on hankala arvioida, sillä yleensä Ilona on pannut saadut ­rahat saman tien kiertoon. Samalla kun alakerran vaaterekki tyhjenee, oma vaatekaappi täyttyy.

– Mutta jos en käytä jotain vaatetta aktiivisesti, panen sen mieluummin kiertoon kuin annan lusia komerossa.

Ilona muistelee Guessin kelloa, joka ehti kiertää takuuaikanaan kolmen ­ihmisen ranteessa. Yhä harvempiin ­asioihin kiinnytään: on helppo myydä pois, kun tilalle löytyy jotain ihanampaa.

Ilona korostaa, ­että vaikka vaatteilla saattaa olla kauniskin tarina, niihin ei kannata kiintyä liikaa. Tunnearvosta kun kukaan ei maksa ekstraa.

Tissien kohdalta istuvaa

Nyt myyntivuorossa on pinkki puuvillamekko, hintapyyntö neljä euroa. Ilona pujottaa vaatteen malli­nuken päälle.

– Vanhemmat ihmiset pyytävät usein tarkkoja mittoja, mutta nuoremmille riittää usein tieto siitä, että ­istuuko vaate hyvin tissien kohdalta, Ilona  nauraa ja asettelee ­mekon helmaa niin kauan, että se näyttää hyvältä kännykän kamerassa.

Ilona nappaa kuvan ja naputtelee ­ilmoitukseen kuvailun tuotteesta. Mutta hyvä kuva ja houkutteleva teksti eivät riitä.

– Vaate menee yleensä heti tai ei ­ollenkaan. Eli kannattaa miettiä, mihin aikaan ilmoituksensa postaa. Esimerkiksi kotiäidit ovat linjoilla yleensä puoliltapäivin, teineille sopivaa kamaa taas kannattaa laittaa iltaisin.

Ilona kertoo myyneensä alkuvuonna kuntoilubuumin alettua paljon sporttivaatteita ja keväällä useita mekkoja alkukesän juhlakauteen.

– Markkinointi hoituu multa kyllä. Olen saanut avoimen yliopiston kursseista markkinoinnista parhaat arvo­sanat, Ilona virnistää.

Ja vielä todennäköisemmin vaatteet menevät hänen kokemuksensa mukaan kaupaksi, jos yhteensopivista kamppeista asettelee kuvaan asukokonaisuuden ja myy sen settinä. Keski-ikäinen nainen Itä-Vantaalta haki vastikään yhdeksän ruskeasävyisen vaatteen paketin tyttärelleen neljälläkympillä.

Ja taas on yksi paketti valmis!

Kevyesti koukussa

Vantaalainen Sini Sandström, 27, on juuri kaatamassa teevettä kuppeihin, kun kännykkä piippaa. Facebookin Messengerissä odottelee viesti naiselta, joka juuri osti Siniltä kaksi mekkoa ja yhdet leggingsit. Sini naputtelee vastauksen korallinvärisiksi lakatuilla rakenne­kynsillään: Kyllä, nähdään tänään.

Sini ei enää edes muista, kuinka ­mones kauppa juuri syntyi. Niitä on ollut kymmeniä reilun vuoden aikana.

– Olen tainnut jäädä vähän koukkuun. Koska summat ovat niin pieniä, ei tätä kovin isoksi synniksi voi laskea, hoito­vapaalla oleva Sini hymyilee.
Ilmoitusvirtaan olisi helppoa uppoutua tuntikausiksi, koska Facebook-kirpputoreilla on tuhatmäärin ostettavaa, kukkaroystävälliset hinnat ja kaupankäynti helppoa. Sini selaa tarjontaa ja panee omia vaatteitaan myyntiin yleensä vain silloin, kun lapset ovat päiväunilla.

– Niin homma pysyy jokseenkin järkevänä. Mutta ei minulla olisi enempää omaa aikaakaan.

Sini muutti perheensä kanssa rivi­taloon Vantaalle pari vuotta sitten. Vaikka uudessa kodissa oli entistä enemmän neliöitä, vaatteille ei tuntunut riittävän tilaa. Eikä kaikille enää käyttöäkään, sillä Sini oli synnytyksen jälkeen laihduttanut itsensä monta kokoa pienempään pakettiin. Liian isot ja muuten tarpeettomat vaatteet seilasivat kuukausikaupalla Ikea-kasseissa huoneesta toiseen.

Suositulle päiväkirppikselle olisi pitänyt jonottaa viikkotolkulla, joten Sini jäi neuvottomaksi. Kun hän päivitteli asiaa lähipuiston muille äideille, hän sai osakseen hölmistyneitä katseita.

– Etkö muka ole kuullut Facebookin mahtavista kirpputoreista, he kysyivät. Varo vaan, ettet jää koukkuun – niin on monelle käynyt, minua varoitettiin.

Illalla Sini avasi Facebookiin.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että ­mitä ihmettä! Täällähän on tuhansia ja tuhansia ihmisiä myymässä oikeastaan ihan mitä vain.

Kirpputoriryhmiä on eri tuotteille: tarjolla on kaikkea lastenvaatteista laukkuihin, sisustamisesta plussakokoihin. Sini seurasi kaupankäyntiä muutaman päivän. Miten esittelyteksti kirjoitetaan? (Sel­keästi.) Miten vaatteet kuvataan?

(Itsensä päällä tai lattialla.) Minkälaisissa hinnoissa verkkokirpparilla liikutaan? (Edullisissa.)

Oleellista oli myös opetella sivustoilla käytössä olevat lyhenteet. AV:llä tarkoitetaan alustavaa varausta ja YV:llä yksityisviestiä. Jos joku kirjoittaa ilmoitukseen jono, on hän kiinnostunut tuotteesta, jos AV:n ensimmäisenä kirjoittanut jostain syystä muuttaakin mielensä.

Sini aloitti vaatekuormansa tyhjentämisen postaamalla ryhmään kuvan ­vähälle käytölle jääneistä mustista jokasäänsaappaista. Hän kirjoitti viestikenttään koon 39 ja hintapyynnön 12 euroa. Jo seuraavana päivänä nuori tyttö saapui hakemaan kenkiä Sinin kotikadulta.

– Mietin, että voiko turhasta tavarasta päästä näin helposti eroon.

Räväkkä paisley-kuvioinen haalari oikein huutaa seurakseen iloisia juhlia.

Liki 18 000 shoppaajaa

Isoäiti tulee hakemaan lapset puistoon, ja Sini pääsee aloittamaan bisneksensä pyörittämisen. Hän pakkaa autoonsa sortsipaketin Ruotsinpyhtäälle sekä valkean paperikassin.

Paketti ­sujahtaa Prismassa pakettiautomaattiin, ja sitten Sini kurvaa kohti Vantaan Hiekkaharjua.

Siellä R-kioskin edessä odottelee nuori nainen. Kello kolme, kuten sovittiinkin. Nainen on Riikka Tanskanen, ja hänelle Sini nyt ojentaa paperikassin.

– Moi! Mä oon Sini. Tässä olisi nämä vaatteet. Kaksi mekkoa ja leggingsit.
Riikka antaa 13 euroa. Vaatekassi ­tulee hänen äidilleen.

– Huomasin, että nämä olivat halvat ja ihan äitini kokoa ja tyyliä. Katson usein vaatteita hänelle samalla, kun ­etsin jotain itselleni, Riikka kertoo  ja penkoo paperikassia.

Naiset sanovat heipat, ja Sini hyppää taas autoonsa. Tilanne on alle minuutissa ohi.

Vaikka verkossa on pidetty kirpputoria ennen Facebookiakin, Facen ylivoimaisuus liittyy sen nopeuteen ja saavutettavuuteen. Nykyään jokainen on älypuhelimensa avulla liki koko ajan online.

Netissä toimivaan Huuto.nettiin on kirjattu melkein kaksi miljoonaa kohdetta, Tori.fi:llä ilmoituksia on reilut puoli miljoonaa. Facebookin suosituimmassa ryhmässä ”KIRPPUTORI –Anna! Vaihda! Myy! Osta!” on reippaasti yli 18 000 käyttäjää ja uusia jäsenpyyntöjä tulee yllä­pitäjä Petri Ylösen mukaan 70–80 päivässä. Kaikkein aktiivisimpia myyjiä on kolmisenkymmentä. Myynti-ilmoitusten määrää on mahdotonta laskea, sillä niiden virta kasvaa taukoamatta.

Petri perusti ryhmän viisi vuotta sitten, mutta oikeastaan vasta vuoden 2011 taantuma sai aikaan säpinää, ja ryhmän koko alkoi kasvaa. Silti Petrin mielestä ilmiötä vilkastuttaa eniten tämä aika, jossa  omat lounaat kuvataan Instagramiin ja kuulumiset päivitetään koko maailmalle Twitteriin.

– Jos tietää, mitä joku ajattelee ja syö, niin eikö ole aika loogista myös käydä sen ihmisen kanssa kauppaa? Jos internetin alkuvuosina sanottiin, että älä puhu vieraille, niin sehän on nykyään ihan vitsi!

Facebook-kirpputoreilla jokainen vastaa maineestaan. Hyvin hommansa hoitaneet myyjät ja ostajat keräävät suitsutusta. Jos joku myy huonokuntoisia vaatteita tai on muuten epäluotettava kauppakumppani, nimi leviää äkkiä.

Kymmeniä ja kymmeniä kauppoja tehneellä Sinillä on vain yksi ikävä kokemus. Hän osti mustan paidan, joka vaikutti kuvien perusteella ehjältä ja siistiltä. Kotona se paljastui reikäiseksi ja ­tupakankatkuiseksi rätiksi.

– Opin, että vaatteet on hyvä tarkistaa noutotilanteessa. Että tietää mitä ostaa.

Ei enää sovituskoppiin

Sini päätyi vähän aikaa sitten vaatekaupan alennusmyyntiin, jossa vaatteet tuntuivat reippaiden miinusprosenttienkin jälkeen liian kalliilta. Suhde vaatteisiin ja hintoihin on nykyään niin erilainen.

– Ja ajatus sovituskoppiin menemisestä, ei kiitos, hän pudistelee päätään.
Kirppariryhmässä voi myös kysellä unelmavaatteen perään, jos näkee kaupan näyteikkunassa kivan koltun.

– On ihan todennäköistä, että joku käyttäjistä on valmis myymään omansa.

Sini kaivaa vaatekaapista yhden parhaista Facebook-kirppislöydöistään: värikkään paisley-kuvioilla kuorrutetun haalarin. Hän sanoo, ettei merkillä ole väliä, mutta netistä hän ei osta mitään tavallista. Erikoisemmat jutut kiinnittävät ilmoitusten virrassa huomion.

Haalari oli vähän kallis, sillä Sini ­pulitti siitä poikkeuksellisen paljon, 15 euroa. Mutta on se ihana.

– Korkokengät, sandaalit! Tämä käy kaiken kanssa!

Voi olla, että Sini kyllästyy räikeään vaatteeseen muutamien kesäjuhlien jälkeen. Elokuussa täydellinen haalari saattaa jo jatkaa elinkaartaan jonkun toisen S-kokoisen naisen päällä.

Puoli vuotta, kolme vaatekaappia

Lokakuu 2013 Keski-Suomessa asuva nainen myy Mangon Suite-bisnesmalliston vihreää läpikuultavaa puseroa.

Ilona huomaa puseron. ”Tarvitsi siistiä bleiserin ­alle puettavaa paitaa.” Hinta: 6 € ja toimituskulut.

Paita oli ihana, mutta liian pientä kokoa. ”Mietin, että jos se jonakin päivänä mahtuisi, mutta tajusin, ettei niin tule tapahtumaan.”

Maaliskuu 2014 Ilona otti paidasta kuvat ja teki ilmoituksen. Tunnin päästä hän oli jo saanut tililleen 6 € ja postikulut, ja vaate oli postissa. ”Luulen ­pitäväni paitaa niin kauan, kunnes se on käyttökelvoton”, uusi omistaja  iloitsee.

Lue myös:

Hankkiudu turhasta tavarasta eroon kotikirpparilla – näin onnistut

Ylen uutinen aiheesta: Moni nuori vähentänyt tietoiseti kulutusta

Kevään ihanimmat muotiostokset voi tehdä myös netissä. Poimimme kiinnostavimmat nettikaupat ja parhaat vinkit vaatteiden verkko-ostamiseen.

Kauneinkin netistä hankittu vaate on hyödytön, jos se paljastuu vääränkokoiseksi tai materiaali ei miellytä. Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan (Atena) tekijä, tietokirjailija Rinna Saramäki antaa täsmävinkit onnistuneisiin klikkausostoksiin.

 1. Katso kuvia. Suosi kauppoja, joissa vaate on kuvattu myös tasokuvana, ei pelkästään mallin päällä. Niin sen muodon näkee parhaiten. Myös kuvien zoomausmahdollisuus on tärkeä: parhaimmillaan materiaalista ja ompeleista saa hyvän käsityksen niiden avulla. 
 2. Vaadi tietoa. Kaikki nettikaupat eivät kerro esimerkiksi vaatteiden materiaaleista juuri mitään. Lisäksi vaatemerkin oma kokotaulukko on tärkeä: pelkät ylimalkaiset S- ja M-kokomerkinnät eivät kerro paljoakaan. Suosi kauppoja, joissa annetaan tietoa.
 3. Chattaa. Monilla nettikaupoilla on livechattimahdollisuus asiakaspalvelijan kanssa, joten käytä sitä ennen ostopäätöstä. Saat helposti lisätietoa vaatteesta ja parhaassa tapauksessa säästyt turhalta palautusrumbalta.

Poimimme kahdeksan kiinnostavaa nettikauppaa, joista löytyy vaatteita moneen makuun. Klikkaa ja tutustu!

Ekomuotia:

Mayamiko

1. Räikeä printti herättää aamu-unisen, 82 €. 2. Jos kirkkaat värit pelottavat, kesytä villi bleiseri, 82 €, valkoisella paidalla. 3. Upea printtihaalari ei kaipaa asusteita, 102 €.
1. Räikeä printti herättää aamu-unisen, 82 €. 2. Jos kirkkaat värit pelottavat, kesytä villi bleiseri, 82 €, valkoisella paidalla. 3. Upea printtihaalari ei kaipaa asusteita, 102 €.

Mistä: Vaatteet valmistetaan Malawissa, mutta toimitetaan Englannista.

Mitä: Värikkäitä vaatteita.

Miksi: Jos kaipaat kaappiisi kaunista ja värikästä printtimekkoa, Mayamikosta kyllä löytyy. Afrikassa paljon matkustellut Paola Masperi päätti perustaa merkin tukeakseen paikallista käsityötä. Kankaat ovat joko paikallisesti tuotettuja tai naapurimaista hankittuja, ja yritys käyttää vaatteissaan orgaanista puuvillaa.

www.mayamiko.com

MUD Jeans

1. Tummanharmaa on uusi musta, 98 €. 1. Klassinen suora malli on farkkumalleista käytännöllisin, 98 €. 3. Rennot poikaystävä-farkut ovat parhaimmillaan nilkoista käärittynä, 98 €. 
1. Tummanharmaa on uusi musta, 98 €. 1. Klassinen suora malli on farkkumalleista käytännöllisin, 98 €. 3. Rennot poikaystävä-farkut ovat parhaimmillaan nilkoista käärittynä, 98 €. 

Mistä: Alankomaista.

Mitä: Ekologisesti valmistettuja farkkuja.

Miksi: Merkin perustaja Bert van Son työskenteli 30 vuotta muotialalla ja näki, miten epäekologista farkkujen valmistaminen on. Hän kehitti ”Lease a Jeans”-konseptin, jossa asiakas maksaa farkuistaan 7,50 €/kk vuoden ajan, jonka jälkeen hän saa valita, pitääkö ne, vaihtaako uusiin vai antaako ne kierrätykseen.

www.mudjeans.eu

Pluskokoja:

Pink Clove

1. Elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista, mutta onneksi voi aina ostaa ruusupöksyt, 22 €. 2. Sinivalkoraidallinen mekko on seilorityylin kulmakivi, 22 €. 3. Urheilutyyli täydentyy tällä puserolla, 18 €. 4. Piristä arkimekkoasi kukkasilla, 27 €.
1. Elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista, mutta onneksi voi aina ostaa ruusupöksyt, 22 €. 2. Sinivalkoraidallinen mekko on seilorityylin kulmakivi, 22 €. 3. Urheilutyyli täydentyy tällä puserolla, 18 €. 4. Piristä arkimekkoasi kukkasilla, 27 €.

Mistä: Englannista.

Mitä: Edullisia naisten vaatteita koissa 44–56.

Miksi: Pink Clovea voisi kutsua kurvikkaiden naisten ostosparatiisiksi. Edulliset hinnat ja kattava valikoima todistavat, että plus-koko ei tarkoita tyylistä tai budjetista luopumista. Tarjolla on kauniita ja käytännöllisiä juhlamekkoja, simppeleitä perustuotteita sekä kuumimpia trendivaatteita.

www.pinkclove.co.uk

Suomalaista designia:

Kude

1. Parita tunika pillifarkkujen ja korkojen kanssa, 79 €. 2. T-paitamekko laskeutuu kauniisti jokaisella vartalotyypillä, 66 €. 3. Vyön avulla voit muuttaa jakun ulkomuotoa, 109 €.
1. Parita tunika pillifarkkujen ja korkojen kanssa, 79 €. 2. T-paitamekko laskeutuu kauniisti jokaisella vartalotyypillä, 66 €. 3. Vyön avulla voit muuttaa jakun ulkomuotoa, 109 €.

Mistä: Suomesta.

Mitä: Perusvaatteita kurvikkaille naisille.

Miksi: Suomalaismerkki Kude valmistaa tuotteensa ekologisesti Suomessa ja Virossa. Merkin perustaja Outi Pakarinen haluaa luoda vaatteita nimenomaan kurvikkaille naisille, oli kyseessä sitten S- tai XXXL-kokoinen. Täältä löytyy luottovaatteita, jotka kestävät aikaa niin materiaalin kuin leikkauksenkin suhteen.

www.kude.fi

Weecos

1. Graafinen tunika näyttää hyvältä mustien legginsien kanssa, 59 €, Neulomo. 2. Geometrisessä mekossa on sivutaskut, 85 €, Papu. 3. Kirjekuorilaukku on valmistettu huovutetusta lampaanvillasta, 45 €, Ruoko Design. 
1. Graafinen tunika näyttää hyvältä mustien legginsien kanssa, 59 €, Neulomo. 2. Geometrisessä mekossa on sivutaskut, 85 €, Papu. 3. Kirjekuorilaukku on valmistettu huovutetusta lampaanvillasta, 45 €, Ruoko Design. 

Mistä: Suomesta.

Mitä: Kotimaista ekodesignia.

Miksi: Ystävykset Hanna Lusila ja Anna Kurkela perustivat Weecosin, joka on koti kymmenille suomalaisille brändeille. Ne kaikki noudattavat ekologisia arvoja. Täältä löydät muun muassa Papun mukavat mekot ja legginsit sekä Neulomon tyylikkäät printit, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

www.weecos.com

Aikuiselle naiselle:

So Sensational

1. Rypytetty kukkamekko laskeutuu kauniisti, 89,95 €, Kaffe. 2. Haalari on täydellinen työunivormu, 149, 95 €, French Connection. 3. Kellohameessa on retromeininkiä, 96 €, Boden. 4. Kerroksittainen kaulus on puseron juju, 62 €, Boden. 5. Hempeä haalari sopii juhliin silkkihuivin kanssa, 145 €, Coast. 6. Korkokengät kuin aurinko, 32,95 €, Glamorous.
1. Rypytetty kukkamekko laskeutuu kauniisti, 89,95 €, Kaffe. 2. Haalari on täydellinen työunivormu, 149, 95 €, French Connection. 3. Kellohameessa on retromeininkiä, 96 €, Boden. 4. Kerroksittainen kaulus on puseron juju, 62 €, Boden. 5. Hempeä haalari sopii juhliin silkkihuivin kanssa, 145 €, Coast. 6. Korkokengät kuin aurinko, 32,95 €, Glamorous.

Mistä: Englannista.

Mitä: Muotia 50+ naisille.

Miksi: Kuusissakymmenissään olevat brittiläiset Jan Shure ja Cyndy Lessing rakastavat muotia, mutta löysivät harvoin etsimäänsä yhdestä paikasta. He päättivät perustaa nettikaupan, josta löytyy sekä juhla- että arkivaatteita vanhemmille naisille. Kauppa tarjoaa tuotteita tunnetuilta brändeiltä, kuten Marks&Spencerilta ja Gantilta, mutta tukee myös pienempiä putiikkeja.

www.sosensational.co.uk

Trendejä etsiville:

PUF Design Market

1. Midi-hameessa on kultaisia käärmeitä, 99 €, Jatuli. 2. Collegepaita julistaa tärkeää sanomaa, 109 €, Uhana Design. 3. Puiset korvakorut muistuttavat Pac-Man-pelin haamuja, 25 €, Maanantaimalli.
1. Midi-hameessa on kultaisia käärmeitä, 99 €, Jatuli. 2. Collegepaita julistaa tärkeää sanomaa, 109 €, Uhana Design. 3. Puiset korvakorut muistuttavat Pac-Man-pelin haamuja, 25 €, Maanantaimalli.

Mistä: Suomesta.

Mitä: Vaihtuva valikoima suomalaisia merkkejä.

Miksi: Jos haluat löytää suomalaisen muodin uusia nimiä sekä shoppailla vanhoja lemppareitasi, suuntaa kohti PUF Design Marketia. Sen sivuilla asustelee muun muassa katumuotityylinen Uhana Design sekä Maanantaimalli, jonka puukorut ovat käsintehtyjä. Valikoima vaihtuu kuukausittain, joten jokainen klikkaus sivulle on kuin seikkailu.

www.pufdesignmarket.com

NA-KD

2. Hapsutettu reuna tuo farkkukankaiseen kimonoon asennetta, 66,95 €.
2. Hapsutettu reuna tuo farkkukankaiseen kimonoon asennetta, 66,95 €.

Mistä: Ruotsista.

Mitä: Pinnalla olevia trendejä.

Miksi: Jarno Vanhatapio on konkari nettikauppojen suhteen – hänen ansioluettelostaan löytyy muun muassa Nelly.comin lanseeraus. Vanhatapion uusin projektin on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista naistenmuotikaupoista verkossa. Kauppa myy sekä omia että muiden yritysten tuotteita. Jos etsit säväyttäviä mutta edullisia vaatteita, NA-KD on sinua varten.

www.na-kd.com

Hiusväriä tiheästi vaihtava Sanni ihastuttaa nyt punaisilla hiuksilla. Kuva: Warner music live
Hiusväriä tiheästi vaihtava Sanni ihastuttaa nyt punaisilla hiuksilla. Kuva: Warner music live

Laulaja Sannin hiuksissa on nähty sinistä, vihreää ja pikkulettejä. Nyt hiukset liehuvat tulenpunaisina.

Laulaja Sanni osaa herättää huomiota. Eilen julkaistu Pornoo-kappale herätti mielipiteitä jo pelkällä nimellään: ”Asiaton biisi, ei ainakaan radiossa voi soittaa nuorten lapsien kuullen”, “Iiiihaaaana. Harmi vaan, että odotettiin mun 6-vuotiaan tyttären kanssa tän biisin julkaisua, ja ei tätä kyllä tohdi sille kuunnelluttaa. Ei oo frööbelin palikat”, Sannin Instagram-tilillä kommentoidaan.

Huomiota herättävät myös Sannin uudet, tulenpunaiset hiukset.

Sannin Instagramissa hehkutetaan uutta hiusväriä: ”Oot tosi kaunis punasilla hiuksilla.”

Sanni kertoi pari vuotta sitten Me Naisten haastattelussa elävänsä ja päättävänsä myös hiustyyleistään fiilispohjalta. Hän ei myöskään ota ulkonäköään turhan vakavasti.

– Pahin tukkamokani oli, kun vedimme bloggari Saara Sarvaksen kanssa minulle sivusiilin ja liukuvärjäsimme sen turkoosiksi. Sitten minulla oli vaalea tukka, turkoosi siili ja pinkit latvat. Silloin olin siitä fiiliksissä, mutta jälkeenpäin hävetti, Sanni kertoi.

 Ennen punaista tukkaa Sannin hiukset olivat vihreät.

Sannin violetin ja sinisen sävyjä hehkuneet hiukset toivat mieleen My Little Ponyjen harjakset. 

Sinisin ja keltaisin yksityiskohdin koristellut pikkuletit lienevät Sannin huomiotaherättänein kampaus.

 

Mikä eläin sä olisit? Mä olisin Spyro.🔥

A post shared by SANNI (@sannivirallinen) on

Siniset hiukset olivat Sannin tavaramerkki pitkään.

Uransa alkuvaiheilla Sannin hiukset olivat vaaleat. Sen sijaan hiusten pituus ei ole uran varrella juurikaan muuttunut. 

 

Onks jollain muullakin tänään vaikeuksii saada asioit aikaseks? 🙈 #maanantai

A post shared by SANNI (@sannivirallinen) on