Tiedätkö, mitä puet? Kuva: Shutterstock
Tiedätkö, mitä puet? Kuva: Shutterstock

Hifistelevät treenivaatteet voivat olla kemikaalipommeja.

Teknisissä treenikuteissa on trendikäs ja terveystietoinen olo. Mutta kuinka terveellisiä ovat trikoiden valmistuksessa käytetyt kemikaalit?

Vaateteollisuus käyttää kemikaaleja muun muassa kankaiden käsittelyyn ja värjäykseen.

Ulkoilu- ja urheiluvaatteissa käytetään fluorattuja yhdisteitä suojaamaan lialta ja vedeltä. Samoja kemikaaleja käytetään tekstiilien suojasuihkeissa.

– Fluoratut yhdisteet kertyvät maaperään ja vesistöihin. Ihmisillä ne vähentävät siittiöiden määrää ja toimintaa, kertoo ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Tukesista.

Treenivaatteisiin voidaan lisätä myös antimikrobisia aineita raikastamaan niitä.

– Mikrobeja tuhoavia hopeasuoloja tai triklosaania käytetään hienhajun vähentämiseksi.

– Triklosaani voi aiheuttaa bakteerikantojen vahvistumista, ja sillä on haittavaikutuksia vesistöissä. Sen käyttöä on rajoitettu ja todennäköisesti rajoitetaan edelleen.

Onko luonnonkuitu parempi?

Kemikaalien lievempiä vaikutuksia ovat iho-oireet ja allergia.

Luonnonkuituiset vaatteet eivät välttämättä ole keinokuituisia turvallisempia. Merkkikään ei takaa turvallisuutta, mutta usein suuret valmistajat kiinnittävät huomiota käyttämiinsä kemikaaleihin.

– Ympäristömerkki ja Joutsenmerkki kertovat, että haitallisia aineita on käytetty vähän tai ei lainkaan, Loikkanen opastaa.

Öko-tex-merkki puolestaan takaa sen, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

Tukesin kampanja Sussiunatkoon jakaa lisää tietoa meikkien, vaatteiden ja muun muassa tatuointien terveysvaikutuksista.

Lue lisää:

Kannattaako hiusten värjäys lopettaa rintasyöpäriskin vuoksi? Asiantuntija vastaa

Ovatko tuoksuvat terveyssiteet haitallisia? Asiantuntija vastaa

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.