Tällaisia häätrendejä meille nyt tyrkytetään, mutta ovatko suomalaisparit ja häävieraat vielä valmiita?

Kutsuja kesähäihin tipahtelee jo postiluukuista. Odotettavissa ainakin: karkkibuffet, photobooth-piste, pariskunnan oma hashtag...

Häätrendit saattavat tuntua asialta, joka ei juuri muutu tai muuttuu tuskastuttavan hitaasti, mutta kyllä alalla silti koko ajan jotain tapahtuu. Selvitimme, mitkä ovat nousevia naimatrendejä maailmalla, ja kokosimme ne listaksi.

Voit vaikka lyödä vetoa siitä, bongaatko jonkin näistä tulevan kesän aikana.

1. Nakuhääpuku

Kuva: MVphotos
Kuva: MVphotos

Koska vähemmän on selvästi enemmän, nakuilutrendi on hiipinyt myös hääpukuihin. Se onkin sitten eri asia, kuinka moni morsian on valmis avioitumaan kyseisessä luomuksessa. 

Trendikäs morsian tosin vaihtaa nykyään asua kesken juhlan. Ehkä haalari olisi hauska kakkosasu iltabileisiin, kun perheen nuorimmat ja vanhimmat ovat jo menneet nukkumaan?


2. Runsauden eleganssi

Kuva: MVphotos
Kuva: MVphotos

Nakutrendin vastakohta on luonnollisesti runsaus, kuten nähtiin huhtikuisella Bridal Fashion Weekillä New Yorkissa. Samaan hääpukuun voi ihan hyvin yhdistää sekä kukkia että rusetteja tai vaikka puhvihihatyyppiset käsikoristeet.

3. Pomppulinna

Brittiyritys on keksinyt, että häistä voi tehdä vieraille ikimuistoiset hankkimalla juhliin tyylikkään, valkoisen pomppulinnan. Aktiviteetti saattaa kiinnostaa lasten lisäksi myös aikuisia, sillä ei elämässä ihan joka päivä pääse pomppulinnaan juhlatamineet yllä.

4. Marmorinen tanssilattia

Parketti on niin last season. Martha Stewart Weddings -sivustolla kerrotaan, että marmori on paras ja trendikkäin tanssilattiamateriaali. Erityisen hyvältä se näyttää ylhäältä päin otetuissa kuvissa.

5. Morsiusviitta

Kuva: Pronovias / Imaxtree
Kuva: Pronovias / Imaxtree

Miksi olla prinsessa, kun voi kuvitella olevansa supersankari?

6. Taskut myös morsiamen hääpuvussa

Jokainen nainen tietää, että parhaissa mekoissa on taskut. Miksi ei siis myös hääpuvussa? Eikä sen naukkupullon nimi suotta ole taskumatti.

7. Sanallistettu teema väriteeman sijaan

Ennen riitti, että häiden koristeluille oli valittu väriteema, esimerkiksi vaaleanpunaista ja hopeaa. Nykyparit haluavat määritellä tyylin tarkemmin, ja sanallistettu teema auttaa tyylin hahmottamisessa. Teema voi olla joko ”rustiikkia hiukkasella romantiikkaa ja säväyksellä retroa” tai sinne päin -pareilla vaikkapa ”tuli sittenkin ostettua liian vähän tylliä Eurokankaasta”.

8. Avoin seksikkyys

Kuva: Yolan Cris / Imaxtree
Kuva: Yolan Cris / Imaxtree

Vaikka nakuhääpuku olisi liikaa, enää morsiamen ei tarvitse edes yrittää esittää viatonta impeä. (Ja silti saa pukeutua valkoiseen.) Kansainvälisissä hääpukutrendeissä näkyy rohkeita päänteitä ja näyttäviä halkioita.

9. Flash mob

Kumpi on kiusallisempi ohjelmanumero, perinteiset kuokkavieraat vai jäykkä joukkotanssi?

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti