Denise Bidot. Kuva: MVphotos
Denise Bidot. Kuva: MVphotos

Plusmalli Denise Bidot toivoo, että muotiviikoilla ja catwalkeilla käytettäisiin enemmän kurvikkaita malleja.

Helmikuussa New Yorkin muotiviikoilla tehtiin historiaa, kun catwalkilla nähtiin New Yorkin Miss pyörätuoliksi 2012 kruunattu Danielle Sheypuk. Suunnittelija Carrie Hammeri halusi näytökseensä mallien sijaan roolimalleja.

Viime viikolla New Yorkin muotiviikoilla nähtiin jälleen virkistävää vaihtelua, kun muun muassa Gia Genevieve ja Denise Bidot esittelivät catwalkilla syksyn ja talven alusvaatemuotia muiden mallien seassa.

Genevieve esitteli suunnittelija Zana Baynen bondage-tyyppisiä luomuksia. Bayne on tehnyt nahka-asuja muun muassa Madonnalle ja Lady Gagalle. Bidot puolestaan avasi Chromatin näytöksen.

Meidän tavisten kanssa samanpainoisten mallien käyttäminen muotiviikoilla sai sosiaalisessa mediassa paljon kehuja. Myös malli Denise Binot toivoo, että kurvikkaiden mallien käyttäminen ei jäisi muotiviikoilla poikkeukseksi.

– Olemme rukoilleet tätä muotiteollisuudelta. Omassa nuoruudessani minulla ei ollut esikuvaa, josta ajatella, että hän on minun kokoiseni, menestynyt ja fiksu. Tämä oli iso harppaus, Bidot sanoi Elle.comissa.

Gia Genevieve Zana Baynen luomuksissa. Kuvat: Gettyimages
Denise Bidot Chromatin näytöksessä.
Chromatin suunnittelija Becca McCharen mallien keskellä.
Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.