Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Silmälasiostoksilla kannattaa tuijottaa peiliin analyyttisesti, ei omia finnejä ja kiiltävää otsaa tarkkaillen. Näin nappaat nenällesi sopivat pokat.

Silmälasien ostamisesta on helppo stressaantua – harvaa muuta asustetta tulee käytettyä päivästä, kuukaudesta ja ehkä jopa vuodesta toiseen. Näin onnistut hankinnassa:

1. Kasvojen ehdoilla

Kulmikkaat muodot tasapainottavat pyöreitä kasvoja ja päinvastoin, pehmeillä ja kaarevilla muodoilla voi häivyttää jyrkkiä kasvonpiirteitä. Pitkäkasvoisen kannattaa tarkkailla, että kehykset ovat joko kasvojen levyiset tai hieman leveämmät. Ovaalinmuotoisille kasvoille sopivat lähes kaikki mallit.

2. Ota apu vastaan

Optikko osaa usein ehdottaa kasvoillesi hyvin sopivia malleja, kunhan kerrot, minkä tyylisistä laseista pidät. Muista tarkastaa myös miesten kehysvalikoima.

3. Tekniikka avuksi

Nappaa kännykkäkameralla kuva kasvoistasi ostoskierroksella hyvältä näyttäneet pokat päässä. Nuku yön yli ja arvioi lasien sopivuutta kasvoillesi objektiivisesti: Onko kehyksen leveys sopiva? Näkyvätkö kulmakarvat? Ovatko pupillisi keskellä linssiä? Pukeeko sävy kasvojasi?

4. Omaan tyyliin

Jos hankit vain yhdet lasit kerrallaan, käännä katseesi neutraalien ja ajattomien mallien suuntaan. Kilpikonnakuvioinen ruskea muovikehys on ikityylikäs ja hyvä vaihtoehto jyrkälle mustalle. Toisaalta mikään ei estä hankkimasta myöskään räväkämpiä silmälaseja, jos se sopii tyyliisi ja persoonaasi.

JOS TYYLISI ON...

...klassisen naisellinen, sinun kannattaa antaa mahdollisuus kissansilmälaseille, joiden ylänurkat kohoavat aavistuksen ylöspäin.
...poikamaisen letkeä, kokeile pyöreitä, Woody Allen -tyylisiä laseja.
...trendikkään särmikäs, voit joko ottaa silmälasit osaksi asukokonaisuutta tai leikitellä räväkällä värillä erikoisella muodolla.
... herkän tyttömäinen, kokeile kehyksiä, joiden alaosassa ei ole ollenkaan kehystä.
...rennon sporttinen, testaa kevyitä metallikehyksiä sekä virtaviivaisia muovisia.

5. Aloita vähitellen

Jos olet hankkimassa ensimmäisiä lasejasi, mieti vielä, ennen kuin tartut järeimpiin muovikehyksiin. Jokapäiväisessä käytössä kannattaa suosia kevyitä laseja, jotka ovat mukavat päässä.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.