Kuvitus Helmi Järvinen
Kuvitus Helmi Järvinen

Kokosimme yleisimmät kysymykset nettiostamisesta ulkomailta.

Mistä tiedän, toimittaako nettikauppa vaatteita Suomeen?
Tieto löytyy tavallisesti kohdasta shipping tai delivery, jotka joskus on kätketty aivan sivun alareunaan pienellä tekstillä.

Miten tilaukset maksetaan?
Tilaukset voi aina maksaa luottokortilla. Monet kaupat käyttävät lisäksi myös PayPal-palvelua, johon­ voit siirtää rahaa suoraan pankkitililtäsi.

Miten vaatepaketit kulkevat?
Suurin osa eurooppalaisista nettikaupoista toimittaa tilaukset postilla. Osa käyttää kansainvälisiä lähettifirmoja, kuten UPS:ää tai DHL:ää, jotka tuovat paketin kotiovelle. Paketin liikkeitä voi yleensä seurata tilauksen yhteydessä saatavalla koodilla (tracking code).

Kuinka nopeasti saan vaatteeni?
Yleensä muutamassa päivässä. Asiakaspalveluun kannattaa ottaa yhteyttä, jos paketti viipyy matkalla esimerkiksi viikon yli kaupan ilmoittaman normaalin toimitusajan. Kiinnitä tilatessasi huomiota siihen, onko vaatetta valmiina varastossa: kauppa saattaa postittaa tuotteet vasta, kun koko lähetys on valmis.

Voiko vaatteet palauttaa?
Useilla kaupoilla on ilmainen palautus­oikeus, toisissa joudut maksamaan postikulut. Palauttamisen pitäisi aina olla mahdollista. Tietoa käytännöistä löydät nettisivuilta kohdasta return­ policy.

Voiko tilauksesta tulla yllätysmaksuja?
Kun tilaat eurooppalaisesta nettikaupasta, maksat vaatteista sen, mitä "kassalla" pyydetään. USA:sta tilatessa vaatteista joutuu maksamaan tullimaksun ja arvonlisäveron. Jotkut nettikaupat lisäävät kaikki maksut loppusummaan ja paketit kannetaan normaalisti kotiovelle.

Osa kaupoista kuitenkin perii asiakkaalta vain tuotteiden hinnan ja toimitusmaksun. Silloin paketti pysähtyy Suomessa lähimpään tulliin, josta sen saa lunastettua maksamalla tullimaksun ja veron.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.