Osaatko pukea sukkahousut oikein? Kuva: Shutterstock
Osaatko pukea sukkahousut oikein? Kuva: Shutterstock

Nailon keksittiin jo 80 vuotta sitten, mutta näissä asioissa mokaamme edelleen.

Kuinka raivostuttavaa onkaan tuijottaa sukkahousun silmäpakoa – joka yleensä ilmestyy mahdollisimman epäsopivalla hetkellä.

Huomenna, 28. helmikuuta, tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta siitä, kun yhdysvaltalaisessa DuPontin laboratoriossa keksittiin sittemmin ympäri maailmaa naisten elämän mullistanut tekokuitu: nailon.

Vaikka ensimmäiset nailonista valmistetut sukat tulivat markkinoille jo toukokuussa 1940, ei sukkahousujen käyttö vielä yli 70 vuoden jälkeenkään ole ihan mutkatonta.

Nämä ovat yleisimmät sukkahousujen kanssa tehdyt virheet:

1. Väärä koko

Sukkahousujen epämukavuus on sitkeä myytti. Jos sukkahousut tuntuvat ikäviltä päällä, ei todennäköisesti ole löytänyt itselleen sopivaa kokoa.

Kun sukkahousut valuvat tai puristavat, ne ovat todennäköisesti liian pienet. Jos taas vyötärönauha tuntuu rullautuvan vyötärölle, kannattaa seuraavalla kerralla valita pienempi koko.

– Sukkahousuissa kokoon vaikuttaa myös pituus. Sukkahousuilla on omanlaisensa kokotaulukko, joten sopiva koko ei välttämättä ole sama kuin oma vaatekoko on. Esimerkiksi pitkäsäärisen kannattaa usein valita sukkahousuista koko 40–44. Silloin sukkahousujen sääriosan mitta on riittävän pitkä, neuvoo Nanso Groupin vastuullisuus- ja viestintäasiantuntija Satumaija Mäki.

2. Sukkahousut puetaan väärin

Ohuet sukkahousut tulisi aina pukea ylle varovasti. Tarkista, ettei kynsissä ole lohkeamia tai kynsinauhoissa piikkejä, jotka voisivat tarttua kiinni sukkahousuihin. Erityisen ohutta materiaalia pukiessa käsiin on hyvä vetäistä ohuet puuvillahansikkaat.

Käyttämättömiä sukkahousuja kannattaa venyttää kevyesti paketista ottamisen jälkeen. Rullaa sääriosa varovasti käteen ja vedä sukkahousu ensin toiseen jalkaan polveen asti. Rullaa tämän jälkeen toisen jalan sääriosa, ja sujauta sekin polveen asti. Kun sääriosat on saatu jalkaan, vedä sukkahousut ylös asti.

Jos sukkikset ovat kauan käyttämättöminä, niiden elastaanikuidut saattavat kuivua. Kuivumisen tunnistaa siitä, että sukkahousuista kuuluu rätinää venytettäessä. Silloin ne on syytä kastella vedellä ja kuivata kertaalleen ennen käyttöä.

3. Peseminen ja pesemättömyys

Sukkahousut tulisi pestä jokaisen käytön jälkeen, koska kuituihin tarttuvat epäpuhtaudet heikentävät kuidun laatua.

Satumaija neuvoo pesemään sukkahousut pesupussissa pesukoneesssa 30 asteessa.

– On yleinen harhaluulo, että käsinpesu on hellää ja hienovaraista. Todellisuudessa siinä kohdistuu sukkahousuihin paljon mekaanista rasitusta. Siksi ne tulisi pestä pesukoneessa. Pesupussi suojaa sukkahousuja venymiseltä ja muilta pesukoneessa olevilta vaatteilta.

Lue myös:

Vihdoinkin! Raivostuttavimmat sukkahousupulmasi on ratkaistu

Nyt tulevat seksisukkikset – saavatko feromonisääret miehet villeiksi?

Voiko tämä kikka toimia? Sukkahousut kestävämmiksi pakastamalla

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.