Osaatko pukea sukkahousut oikein? Kuva: Shutterstock
Osaatko pukea sukkahousut oikein? Kuva: Shutterstock

Nailon keksittiin jo 80 vuotta sitten, mutta näissä asioissa mokaamme edelleen.

Kuinka raivostuttavaa onkaan tuijottaa sukkahousun silmäpakoa – joka yleensä ilmestyy mahdollisimman epäsopivalla hetkellä.

Huomenna, 28. helmikuuta, tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta siitä, kun yhdysvaltalaisessa DuPontin laboratoriossa keksittiin sittemmin ympäri maailmaa naisten elämän mullistanut tekokuitu: nailon.

Vaikka ensimmäiset nailonista valmistetut sukat tulivat markkinoille jo toukokuussa 1940, ei sukkahousujen käyttö vielä yli 70 vuoden jälkeenkään ole ihan mutkatonta.

Nämä ovat yleisimmät sukkahousujen kanssa tehdyt virheet:

1. Väärä koko

Sukkahousujen epämukavuus on sitkeä myytti. Jos sukkahousut tuntuvat ikäviltä päällä, ei todennäköisesti ole löytänyt itselleen sopivaa kokoa.

Kun sukkahousut valuvat tai puristavat, ne ovat todennäköisesti liian pienet. Jos taas vyötärönauha tuntuu rullautuvan vyötärölle, kannattaa seuraavalla kerralla valita pienempi koko.

– Sukkahousuissa kokoon vaikuttaa myös pituus. Sukkahousuilla on omanlaisensa kokotaulukko, joten sopiva koko ei välttämättä ole sama kuin oma vaatekoko on. Esimerkiksi pitkäsäärisen kannattaa usein valita sukkahousuista koko 40–44. Silloin sukkahousujen sääriosan mitta on riittävän pitkä, neuvoo Nanso Groupin vastuullisuus- ja viestintäasiantuntija Satumaija Mäki.

2. Sukkahousut puetaan väärin

Ohuet sukkahousut tulisi aina pukea ylle varovasti. Tarkista, ettei kynsissä ole lohkeamia tai kynsinauhoissa piikkejä, jotka voisivat tarttua kiinni sukkahousuihin. Erityisen ohutta materiaalia pukiessa käsiin on hyvä vetäistä ohuet puuvillahansikkaat.

Käyttämättömiä sukkahousuja kannattaa venyttää kevyesti paketista ottamisen jälkeen. Rullaa sääriosa varovasti käteen ja vedä sukkahousu ensin toiseen jalkaan polveen asti. Rullaa tämän jälkeen toisen jalan sääriosa, ja sujauta sekin polveen asti. Kun sääriosat on saatu jalkaan, vedä sukkahousut ylös asti.

Jos sukkikset ovat kauan käyttämättöminä, niiden elastaanikuidut saattavat kuivua. Kuivumisen tunnistaa siitä, että sukkahousuista kuuluu rätinää venytettäessä. Silloin ne on syytä kastella vedellä ja kuivata kertaalleen ennen käyttöä.

3. Peseminen ja pesemättömyys

Sukkahousut tulisi pestä jokaisen käytön jälkeen, koska kuituihin tarttuvat epäpuhtaudet heikentävät kuidun laatua.

Satumaija neuvoo pesemään sukkahousut pesupussissa pesukoneesssa 30 asteessa.

– On yleinen harhaluulo, että käsinpesu on hellää ja hienovaraista. Todellisuudessa siinä kohdistuu sukkahousuihin paljon mekaanista rasitusta. Siksi ne tulisi pestä pesukoneessa. Pesupussi suojaa sukkahousuja venymiseltä ja muilta pesukoneessa olevilta vaatteilta.

Lue myös:

Vihdoinkin! Raivostuttavimmat sukkahousupulmasi on ratkaistu

Nyt tulevat seksisukkikset – saavatko feromonisääret miehet villeiksi?

Voiko tämä kikka toimia? Sukkahousut kestävämmiksi pakastamalla

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti