Mitä kesäkassissa pitää olla?

Sanotaan, että mitä naisen käsilaukussa ei ole, sitä ei tarvita. Mitä mukana sitten kannattaa kantaa niskaongelmienkin uhalla? Tässä vinkkilista onnistuneeseen kesäpäivään:

1. Vesipullo

Shoppailureissu sujuu paremmin, kun huolehtii sekä omastaan että siipan nestetasapainosta muuallakin kun terassilla.

2. Naposteltavaa

Laku- tai suklaapötkö äkilliseen verensokerin romahdukseen. Pähkinöitä tai manteleita, jos lounas uhkaa venähtää vasta iltapäivään.

3. Rakonestopuikko ja laastareita

Välillä paljaiden jalkojen ja kesäkenkien väliin syntyy turhan paljon kitkaa.

4. Varakengät

Korkkarikiitäjät sen tietävät: välillä alkaa sattua, ja tarvitaan jotain matalampaa. Joustavat ballerinat mahtuvat pieneen tilaan.

5. Iso huivi tai ohut neule

Illan viilentyessä tekee mieli kääriytyä johonkin lämpimään. Ohutta villaa tai kasmiria oleva vaate menee pieneen tilaan mutta lämmittää tehokkaasti.

6. Nenäliinoja ja kosteuspyyhe

Sulanut jäätelö on tahmaista. Sen huomaa viimeistään silloin, kun tukka tarttuu naamaan ja sormet liimaantuvat toisiinsa.

7. Kamera

Jos laukkuun ei mahdu mitään suurempaa, kännykälläkin saa kohtuullisia kuvia hyvässä valaistuksessa.

8. Hiuspinni tai kaksi

Joskus on vain pakko saada hiukset pois naamalta.

9. Ompelutarvikkeet

Saattaa kuulostaa ehkä hieman marttakerholaiselta, mutta hätätapausten varalle lompakon uumeniin kannattaa piilottaa neula ja pari pätkää lankaa. Usko vain, vielä joskus tulee tarve korjata nöyryyttävästi ratkennut sauma tai poikki napsahtanut laukunhihna.

10. Kynä ja paperinpala

Koskaan ei tiedä, kenelle vastaantulevista kesämiehistä tekee mieli jättää puhelinnumeronsa.

Näitä et tarvitse:

Kolossaalinen meikkipussi. Jos naama hikoaa kuin tuoppi huurteista auringossa, siihen ei enää pakkeli auta. Taputtele kasvot nenäliinalla kuiviksi ja raikasta kokonaisuus huulikiillolla.

Agatha Christien koko tuotanto. Paitsi lukulaitteella.

Sateenvarjo. Vie turhaa tilaa ja aiheuttaa paheksuntaa tungoksessa. Onneksi on vedenkestävä ripsiväri.

Mitä sinä kannat aina käsilaukussasi? Osallistu keskusteluun!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.