Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Niska ja selkä joutuvat koville, kun käsilaukussa on puoli elämää ja kassi roikkuu liian kauan olalla. Tyylikkyydestä ei ole kuitenkaan pakko tinkiä.

Mikään ei ole ihanampaa, kuin kulkea kaupungilla vain lompakko takin taskussa. Harmi vain, että yleensä mukana on pakko kuljettaa kalenteria, tietokonetta, meikkipussia, hiuslakkaa, jumppavaatteita ja vaikka mitä muuta elintärkeää.

The Greatist listasi keinot, joiden avulla painavan laukun kantamisen riskit voi minimoida.

1. Mitä kevyempi, sen parempi

Paras laukku on kevyt laukku. Vaikka laukkuun mahtuisi vielä jotain ihan vain ”varmuuden vuoksi”, harkintaa kannattaa käyttää. Suosituspaino laukulle on 10 prosenttia kantajansa painosta, ja ehdoton maksimipaino 15 prosenttia. Esimerkiksi 65-kiloisen laukku saisi painaa korkeintaan 9,75 kiloa. Mitä painavampi laukku, sen lyhyemmän aikaa sitä kannattaa kanniskella.

2. Vaihtele olkaa

Moni vaihtaa laukun puolta luonnostaan, mutta jos huomaat suosivasi vain toista kylkeä, siirrä laukku aina muistaessasi toiselle puolelle vartaloa.

3. Suosi kaksikahvaista

Jos laukussa on kaksi kahvaa tai hihnaa, paino jakautuu olalle tasaisemmin kuin yhdellä kapealla hihnalla. Leveä remmi on olkapäälle mukavampi kuin ohut.

4. Pakkaa huolella

Niska- ja selkäsärkyä voi yrittää välttää järjestelemällä tavarat laukussa mahdollisimman ergonomisesti. Paino jakautuu tasaisemmin koko vartalolle, kun painavat tavarat ovat laukun pohjalla ja laukku on mahdollisimman litteästi kylkeä vasten.

Bonusvinkki: Kannattaa myös haastaa itsensä ja kokeilla pienemmän laukun hankkimista. Tavara vähenee kummasti, kun tilaa on vain kaikkein tärkeimmälle. Niin, ja ainahan voi mennä salille vahvistamaan lihaksiaan.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.