Suomalainen Hannu Viitala oli suunnittelemassa Angelina Jolien Pahatar-elokuvassa käyttämiä näyttäviä päähineitä. Kuva: Disney Enterprises / Frank Connor
Suomalainen Hannu Viitala oli suunnittelemassa Angelina Jolien Pahatar-elokuvassa käyttämiä näyttäviä päähineitä. Kuva: Disney Enterprises / Frank Connor

Angelina Jolien uudessa Pahatar-elokuvassa tähden päässä nähdään suomalaisen modistin suunnittelemia päähineitä.

– Onhan se mieletön fiilis nähdä omien käsien tuotantoa valkokankaalla! Sitä ei tekovaiheessa oikein ymmärtänyt, kuinka suuresta asiasta oli kysymys.

Suomalaisen modistin Hannu Viitalan ura sai huikean yllätyskäänteen kaksi vuotta sitten, kun häntä pyydettiin mukaan suunnittelemaan päähineitä Pahatar-elokuvan päätähdelle Angelina Jolielle.

– Lontoolainen modisti Justin Smith soitti ja ilmoitti, että nyt olisi tarjolla sellainen työkeikka, josta en voi kieltäytyä. Kun kuulin, mistä on kysymys, olin aivan myyty, Hannu sanoo.

Pahattaren päähineet ovat elokuvassa varsin näkyvässä ja tärkeässä roolissa. Koska alkuperäisen modistin suunnitelemat päähineet eivät kelvanneet Angelinalle, joutui entuudestaan toisilleen tuttu työpari Hannu ja Justin hyppäämään vauhdilla sisään Hollywood-tuotantoon.

Suomessa pääosin kampaajana työskenneelle Hannulle se tarkoitti myös pikalähtöä Lontooseen.

– Päähineiden tekeminen oli kiireisten aikataulujen takia stressaavaa ja työpäivät venyivät välillä 20 tuntisiksi. Kaikki mitä studiolla tapahtui piti pitää salaisuutena. Emme saaneet puhua koko aiheesta kenellekään.

Hannu työhuoneella.

Elokuvan tähti, Angelina Jolie, kuitenkin piti kaksikon tyylistä, joten Hannun mukaan parivaljakko sai tehdä melko vapaasti juuri sen kaltaisia päähineitä kuin halusi.

Miehet suunnittelivat jokaisesta elokuvassa nähtävästä päähineestä ensin kolme erilaista versiota. Angelina valitsi niiden joukosta suosikkinsa, joiden pohjalta Justin ja Hannu valmistivat lopulliset päähineet.

Hannu oli mukana sovituksissa ja tapasikin Angelinan useampaan otteeseen. Tähti teki suomalaiseen vaikutuksen.

– Angelina on aivan ihastuttava ihminen, todella ystävällinen ja kohtelias. Vielä viimeisenä työpäivänäni hän halusi tavata minut, halasi ja kiitti työpanoksestani. Hän sanoi, että tulemme vielä tapaamaan tulevaisuudessa.

– Tässä nyt vähän odotellaan, että mitä tästä poikii. Eli elän jännittäviä aikoja. Unelmani olisi kyllä päästä tekemään lisää Hollywood-elokuvia.

Ihan heti modistia onkin turha odotella takaisin Suomeen. Mies on juuri matkustanut Skotlantiin Edinburghiin aloittelemaan uudenlaista elämää.

– Toiveissa olisi aloittaa sekä joogan harrastaminen että terveyskaupassa työskenteleminen ja aina välillä matkustaa Lontooseen työskentelemään Justinin kanssa. Haluan ehdottomasti tehdä lisää modistin töitä.

Itse asiassa Pahatar-elokuvalla on Hannu Viitalan lisäksi muitakin suomalaisyhteyksiä. Suomalaissyntyisen, Vampira-hahmostaan tunnetun näyttelijän Maila Nurmen (1921-2008) päiväkirjamerkinnät paljastavat, että hän olisi toiminut alkuperäisenä mallina Walt Disneyn luomalle noitahahmolle, kertoo Salon.com.

Myös näissä on nähty suomalaissuunnittelijoiden töitä

Sinkkuelämää-sarjan kenkähullu Carrie kopsutteli aikanaan New Yorkin kaduilla Hanna Sarenin puukengissä ja vilahtipa sarjassa Marimekon Tantsu-verhotkin.

Sinkkuelämää-elokuvassa Carrien kodista löytyi Anne Kyyrön suunnittelema rahi.

Star Wars -elokuvassa prinsessa Leian kaulalla nähtiin Björn Weckströmin suunnittelema Planetaariset laaksot -koru.

Lue myös:

Angelina Jolie ja Tom Cruise palasivat juurilleen

kuvat MV-Photos ja valmistajat

1980-luvun pop-kuningatar Madonna sekä ihastutti että provosoi rohkeilla vaatevalinnoillaan. Seuraa kasari-ikonin jalanjälkiä ja yhdistä kirjailtu jakku mustaan nahkaan.

 1. Hiusdonitsit ovat leikkimielinen tuulahdus menneisyydestä, 6 €, Monki.
 2. Punkkarityyliä voi kesyttää vaaleanpunaisilla ruusuilla, 49,99 €, KappAhl.
 3. Älä kaihda metallinhohtoa arkipukeutumisessa: yhdistä siniset mom-farkut kultaiseen yläosaan, 15 €, Monki.
 4. Korvakorut luovat viimeisen silauksen, 119 €, Sif Jakobs.
 5. Discon coolein vieras saapuu paljettihousuissa, 59,95 €, Zalando.
 6. Tekonahkahame on jokaisen rokkarin vakiovaruste, 49,99 €, Esprit
 7. Paksu pohja, niitit ja soljet tuovat tennareihin roimasti asennetta, 89,95 €, Tamaris.
Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

Supermalli Kate Moss nousi muotimaailman ykkösnimeksi 1993. Urheiluvaatteet sekä katutyylistä inspiroituminen ovat ysärimuodin peruspilareita.

 1. Coca-Cola-fanien luottovaate, 24,99 €, Bik Bok
 2. Hullunkurisissa tupsukorvakoruissa on ysärille tyypillistä lapsenmielisyyttä, 9,95 €, Zara.
 3. Siistit jumppahousut sopivat oikein stailattuna jopa työpaikalle, 119 €, Tommy Hilfiger.
 4. Jenkkikoulujen takki sopii A-linjaisen midihameen kanssa, 49,95 €, Cubus.
 5. Repussa yhdistyvät sekä tyylikkyys että käytännöllisyys, 69 €, Lipault Paris.
 6. Tyylistä ei tarvitse säästää, vaikka rahaa olisi vähän, 26,99 €, Lidl.