Verkkarit ja korkkarit, baariasu vai ei? Tamperelaisen Elinan ottamassa selfiessä näkyvä asu aiheutti ongelmia baarin ovella. Kuva: Shutterstock ja Elina
Verkkarit ja korkkarit, baariasu vai ei? Tamperelaisen Elinan ottamassa selfiessä näkyvä asu aiheutti ongelmia baarin ovella. Kuva: Shutterstock ja Elina

Urheiluvaatteissa ei periaatteessa ole asiaa yökerhoon, mutta miten on sporttimerkin valmistamien trendiverkkareiden laita? Kysyimme Helsingistä, Tampereelta ja Oulusta.

Harvassa työssä on vaatimuksena uusimpien muotivillitysten seuraaminen. Trendibaarien portsareillakaan ei moista velvoitetta ole, mutta muodin suhteen valveutunut asiakaskunta toivoo ovimiehiltä trendien ymmärtämistä. Jos portsari ja asiakas eivät ole samaa mieltä asun trendikkyydestä, voi asiakkaan baari-ilta loppua ennen kuin on alkanutkaan. 

Näin oli vähällä käydä viime viikonloppuna Tampereella. 23-vuotias Elina ystävineen pyrki Ranta-baariin juhlimaan syntymäpäiväänsä. Hän oli pukeutunut valkoisiin nilkkamittaisiin Adidaksen kolmiraitahousuihin, vanhaan Levi's-farkkutakkiin ja valkoisiin sandaletteihin. Elina kertoo Rannan Facebook-sivuille tekemässään päivityksessä portsarin huomauttaneen, että Elinan asulla ei ole asiaa sisään baariin. 

”Selityksenä oli, että urheiluvaatteet eivät noudata pukukoodia. Myös vintage-Levi's-takistani huomautettiin, ettei sitten ensi kerralla kannata tällä takilla yrittää baariin,” Elina kirjoittaa Facebookissa. 

Ilta ei katkennut

Elina kokee, ettei ollut pukeutunut verkkareihin vaan Adidaksen valmistamiin vapaa-ajan housuihin. 

”Se, ettei päälläni ollut tiukkaa mekkoa, ei tarkoita, että vaatetukseni olisi ollut epäsiisti,” hän toteaa Facebookissa.

Tilanne päättyi lopulta onnellisesti, sillä toinen baarin ovimiehistä päätti, että Elina pääsee asustaan huolimatta juhlimaan. 

”Se, ettei päälläni ollut tiukkaa mekkoa, ei tarkoita, että vaatetukseni olisi ollut epäsiisti.”

Rannan edustaja selittää baarin käytäntöä Elinan Facebook-päivityksen kommenteissa:

”Verkkareissa ei yökerhoihin pääse sisälle. Mutta tilanteet ovat aina hyvin tapauskohtaisia, ja portsarit tekevät päätöksen. Tässä kohtaa ei selvästi ole kyse verkkareista, joten onneksi olet päässyt sisälle!”

Rannasta vakuutetaan, että Elina on jatkossakin tervetullut baariin kolmiraitahousuineen ja farkkutakkeineen.

Entä sortsit ja maastohousut?

Verkkarit tai niiltä näyttävät housut eivät ole ainoa muotivillitys, joka saattaa hämätä yökerhojen ovilla päivystäviä ammattilaisia. Esimerkiksi jonkin aikaa sitten muotiin tulleet maastohousut ovat aiheuttaneet erimielisyyksiä baarien ovilla. 

Sortsit ja tennarit baariasun osina puolestaan jakavat mielipiteitä vuodesta toiseen.

Ranta-yökerhon omistavan Restamaxin aluepäällikkö Sauli Virtanen kertoo, että Suomessa yökerhojen pukeutumiskoodit ovat pääsääntöisesti hyvin löyhiä.

– Euroopan monilla hienoilla klubeilla on turha edes yrittää farkuilla sisään. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin monella ovella tulee käsi vastaan. 

”Kyllä sen yleensä näkee, onko isäntä lähtenyt viemään roskia vai treffeille.”

Virtasen mukaan verkkareita, maastohousuja ja reisitaskuhousuja ei perinteisesti ole suvaittu yökerhoissa. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, kun kaikkia edellämainittuja myydään hienoimmissakin muotivaateliikkeissä. 

– Siksi mustavalkoiset kiellot eivät oikein toimi tänä päivänä. Kokonaisuus ratkaisee, ja kyllä sen ylensä näkee, onko isäntä lähtenyt viemään roskia vai treffeille, Virtanen toteaa.

Paita päällä ja kengät jalassa

Sortseissa baariin pääseminen on takavuosina saattanut olla hankalaa ellei mahdotonta, mutta nykyään lyhyet lahkeet eivät välttämättä estä baari-iltaa. Oululaisen Kaarlenholvin kapakoitsija Ari Flinck kertoo, että mikään yksittäinen vaate ei ole kieltolistalla.

– Meille voi tulla yöaikaan niin shortseissa kuin verkkareissa. Ne eivät muutama vuosi sitten olisi olleet yöbaarin asusteet, mutta nykyään ovat hyvinkin cool asuste tanssilattialla.

Perusasioista kuitenkin pidetään kiinni:

– Miehillä hihaton paita tiskin takana on nounou, ja miesasiakkailla se paita pitää olla päällä, Flinck kertoo.

Helsinkiläisen Skohanin restaurant manager Tuomas Jalonen sanoo, että maastohousut, reisitaskuhousut tai verkkarit eivät yleensä ole okei, ainakaan muille kuin kutsuvieraille.

Tamperelaisen Elinan verkkari- ja farkkutakkiasu kuulostaa kuitenkin Jalosen korvaan mietityltä asukokonaisuudelta, jossa tavallinen tallaajakin pääsisi baariin.

Sortsit Skohanissa sallitaan, kunhan jalkineet ovat asialliset.

– Sortsit ovat ok, mutta niiden kanssa pitää olla kengät. Se on turvallisuuskysymyskin, koska käytämme lasia, Jalonen sanoo. 

Pikaisen kyselyn perusteella sandaaleissa ei kannata yrittää juhlimaan oikeastaan missään. Lasinsirujen lisäksi riskinä on, että joku tallaa vahingossa suojaattomalle sandaalijalalle piikkikorkkarilla.

Takki jää narikkaan

Siitäkin voi olla eri mieltä, onko trendikäs takki, kuten bomber-takki tai farkkutakki, narikkaan jätettävä ulkovaate vai juhla-asun kiinteä osa. Tuomas Jalonen kertoo, että Skohaniin ei ole asiaa takki päällä.

– Takki on ulkovaate. Et sä kotonakaan ole bomberi päällä. Meillä on lämmitetyt ja katetut terassit, ja siellä kyllä tarkenee. 

Takin jättämisestä narikkaan ollaan tarkkoja siksi, että illan kuumentuessa moni asiakas joka tapauksessa riisuus takkinsa – jos ei narikkaan, niin jonnekin muualle. 

– Kun takki otetaan pois, se menee hukkaan, ja siellä on kaikki tärkeät asiat taskussa. Sitten ei ole enää kellään kivaa, Jalonen sanoo pitkällä kokemuksella yökerhotyöstä. 

Jalosen mukaan Skohanista joudutaan harvoin käännyttämään ketään ovelta pukeutumisen takia. Yksi yökerhon osakkaista on Jare Tiihonen, eli Cheek, ja ehkä siksi asiakkaat arvelevat paikan edellyttävän erityisen hienoa pukeutumista. 

– Ihmiset luulevat, että meille pitää olla tosi hienona. Ei oikeasti ole pakko ostaa uutta mekkoa, kun meille tulee.

Mitä mieltä sinä olet? Käyvätkö kolmiraitaverkkarit baariasuksi?

Kysely

Pitäisikö Elinan kuvan mukaisissa housuissa päästä baariin?

Todellakin!
Todellakin!
35.9%
Riippuu baarista.
Riippuu baarista.
26.1%
Ei todellakaan.
Ei todellakaan.
23.8%
Riippuu muusta asusta.
Riippuu muusta asusta.
14.0%
Ääniä yhteensä: 306
kuvat MV-Photos ja valmistajat

1980-luvun pop-kuningatar Madonna sekä ihastutti että provosoi rohkeilla vaatevalinnoillaan. Seuraa kasari-ikonin jalanjälkiä ja yhdistä kirjailtu jakku mustaan nahkaan.

 1. Hiusdonitsit ovat leikkimielinen tuulahdus menneisyydestä, 6 €, Monki.
 2. Punkkarityyliä voi kesyttää vaaleanpunaisilla ruusuilla, 49,99 €, KappAhl.
 3. Älä kaihda metallinhohtoa arkipukeutumisessa: yhdistä siniset mom-farkut kultaiseen yläosaan, 15 €, Monki.
 4. Korvakorut luovat viimeisen silauksen, 119 €, Sif Jakobs.
 5. Discon coolein vieras saapuu paljettihousuissa, 59,95 €, Zalando.
 6. Tekonahkahame on jokaisen rokkarin vakiovaruste, 49,99 €, Esprit
 7. Paksu pohja, niitit ja soljet tuovat tennareihin roimasti asennetta, 89,95 €, Tamaris.
Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

Supermalli Kate Moss nousi muotimaailman ykkösnimeksi 1993. Urheiluvaatteet sekä katutyylistä inspiroituminen ovat ysärimuodin peruspilareita.

 1. Coca-Cola-fanien luottovaate, 24,99 €, Bik Bok
 2. Hullunkurisissa tupsukorvakoruissa on ysärille tyypillistä lapsenmielisyyttä, 9,95 €, Zara.
 3. Siistit jumppahousut sopivat oikein stailattuna jopa työpaikalle, 119 €, Tommy Hilfiger.
 4. Jenkkikoulujen takki sopii A-linjaisen midihameen kanssa, 49,95 €, Cubus.
 5. Repussa yhdistyvät sekä tyylikkyys että käytännöllisyys, 69 €, Lipault Paris.
 6. Tyylistä ei tarvitse säästää, vaikka rahaa olisi vähän, 26,99 €, Lidl.