Kolme neljästä vaatemerkistä ei tiedä, millaisissa oloissa heidän tuotteensa valmistetaan. Vaatevallankumous-päivänä käännetään vaatteet nurinpäin vastuullisemman muodin puolesta.

Kuka minun vaatteeni tekee?

Kysymys osoittautuu yllättävän kinkkiseksi. Toimituksen vessassa käy kuhina, kun kääntelemme nuttujamme nurinpäin ja yritämme selvittää, missä yllämme olevat vaatteet on valmistettu.

Lopulta selviää, että yllättävän harvasta vaatekappaleesta löytyy mainintaa edes valmistusmaasta.

Viidellä on päällään Bangladeshissa valmistettu paita. Kahdet alushousut, farkut, parit kengät, takki, vyö ja kaksi paitaa paljastuvat Kiinassa tehdyiksi. Pesulapuista löytyy myös mainintoja Turkista, Espanjasta, Italiasta, Indonesiasta, Pakistanista, Portugalista, Bulgariasta ja Puolasta.

Ja lopulta, tadaa: yksi sormus, hame, kaulahuivi ja paita on valmistettu Suomessa.

Me Naisissa meni nuttu nurin. Monen vaatekappaleen valmistusmaa jäi arvoitukseksi.

Vaatetehtaan palon muistopäivä

Viimeistään vuosi sitten yksi jos toinenkin havahtui pohtimaan sitä, missä ja millaisissa oloissa yllämme olevat vaatteet on valmistettu.

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun yli 1100 vaatetehtaan työntekijää menetti henkensä ja noin 2500 loukkaantui Rana Plaza -tehdasrakennuksen sorruttua Bangladeshissa.

Tragedia herätti paljon kysymyksiä vaate- ja muotiteollisuuden vastuullisuudesta ja eettisyydestä. Eikä syyttä, nimittäin tuore Australian Fashion Report 2013 -tutkimus osoitti, että 61 prosenttia vaatemerkeistä ei tiedä, missä heidän tuotteensa valmistetaan. Kolme neljästä vaatemerkistä ei tiedä, millaisissa oloissa vaatteiden kankaat tehdään ja peräti 93 prosenttia ei ylipäätään tiedä käyttämänsä kankaan alkuperää.

Tänään vietettävä kansainvälinen Vaatevallankumous-päivä osoittaakin, että vaateteollisuudelta kaivataan lisää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Lapsityövoimalla hikipajassa valmistettu vaate ei muutu luksukseksi, kun takataskun päälle ommellaan hienon brändin merkki.

– Vaatevallankumous kerää yhteen tavallisia ihmisiä, suunnittelijoita, vaatekauppoja, järjestöjä ja monia muita, jotka haluavat osoittaa huolensa vaatetuotannon oloista. Kerromme yhdessä, että haluamme vaatteita, joiden alkuperää ei tarvitse piilotella, sanoo Vaatevallankumouksen Suomeen tuonut Heidi Korva.

Näin voit osallistua Vaatevallankumoukseen

Pue joku vaate päällesi nurinpäin. Ota itsestäsi valokuva ja jaa sitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #insideout.

Vaatevallankumous on myös synnyttänyt koko joukon erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi Helsingissä on ompelumielenosoitus kertakäyttökulttuuria vastaan, Tuusulassa pääsee tutustumaan kutomo Holopaisen toimintaan ja Tampereella Super Mukava -liikkeen merkkien suunnittelijat kertovat vaatteidensa tuotannosta.

Lisätietoja tapahtumasta:

www.fashionrevolution.org, www.fashionrevolution.org/country/Finland, www.facebook.com/vaatevallankumous, twitter.com/Fash_Rev_Finl

 

 

kuvat MV-Photos ja valmistajat

1980-luvun pop-kuningatar Madonna sekä ihastutti että provosoi rohkeilla vaatevalinnoillaan. Seuraa kasari-ikonin jalanjälkiä ja yhdistä kirjailtu jakku mustaan nahkaan.

 1. Hiusdonitsit ovat leikkimielinen tuulahdus menneisyydestä, 6 €, Monki.
 2. Punkkarityyliä voi kesyttää vaaleanpunaisilla ruusuilla, 49,99 €, KappAhl.
 3. Älä kaihda metallinhohtoa arkipukeutumisessa: yhdistä siniset mom-farkut kultaiseen yläosaan, 15 €, Monki.
 4. Korvakorut luovat viimeisen silauksen, 119 €, Sif Jakobs.
 5. Discon coolein vieras saapuu paljettihousuissa, 59,95 €, Zalando.
 6. Tekonahkahame on jokaisen rokkarin vakiovaruste, 49,99 €, Esprit
 7. Paksu pohja, niitit ja soljet tuovat tennareihin roimasti asennetta, 89,95 €, Tamaris.
Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

Supermalli Kate Moss nousi muotimaailman ykkösnimeksi 1993. Urheiluvaatteet sekä katutyylistä inspiroituminen ovat ysärimuodin peruspilareita.

 1. Coca-Cola-fanien luottovaate, 24,99 €, Bik Bok
 2. Hullunkurisissa tupsukorvakoruissa on ysärille tyypillistä lapsenmielisyyttä, 9,95 €, Zara.
 3. Siistit jumppahousut sopivat oikein stailattuna jopa työpaikalle, 119 €, Tommy Hilfiger.
 4. Jenkkikoulujen takki sopii A-linjaisen midihameen kanssa, 49,95 €, Cubus.
 5. Repussa yhdistyvät sekä tyylikkyys että käytännöllisyys, 69 €, Lipault Paris.
 6. Tyylistä ei tarvitse säästää, vaikka rahaa olisi vähän, 26,99 €, Lidl.