Kolme neljästä vaatemerkistä ei tiedä, millaisissa oloissa heidän tuotteensa valmistetaan. Vaatevallankumous-päivänä käännetään vaatteet nurinpäin vastuullisemman muodin puolesta.

Kuka minun vaatteeni tekee?

Kysymys osoittautuu yllättävän kinkkiseksi. Toimituksen vessassa käy kuhina, kun kääntelemme nuttujamme nurinpäin ja yritämme selvittää, missä yllämme olevat vaatteet on valmistettu.

Lopulta selviää, että yllättävän harvasta vaatekappaleesta löytyy mainintaa edes valmistusmaasta.

Viidellä on päällään Bangladeshissa valmistettu paita. Kahdet alushousut, farkut, parit kengät, takki, vyö ja kaksi paitaa paljastuvat Kiinassa tehdyiksi. Pesulapuista löytyy myös mainintoja Turkista, Espanjasta, Italiasta, Indonesiasta, Pakistanista, Portugalista, Bulgariasta ja Puolasta.

Ja lopulta, tadaa: yksi sormus, hame, kaulahuivi ja paita on valmistettu Suomessa.

Me Naisissa meni nuttu nurin. Monen vaatekappaleen valmistusmaa jäi arvoitukseksi.

Vaatetehtaan palon muistopäivä

Viimeistään vuosi sitten yksi jos toinenkin havahtui pohtimaan sitä, missä ja millaisissa oloissa yllämme olevat vaatteet on valmistettu.

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun yli 1100 vaatetehtaan työntekijää menetti henkensä ja noin 2500 loukkaantui Rana Plaza -tehdasrakennuksen sorruttua Bangladeshissa.

Tragedia herätti paljon kysymyksiä vaate- ja muotiteollisuuden vastuullisuudesta ja eettisyydestä. Eikä syyttä, nimittäin tuore Australian Fashion Report 2013 -tutkimus osoitti, että 61 prosenttia vaatemerkeistä ei tiedä, missä heidän tuotteensa valmistetaan. Kolme neljästä vaatemerkistä ei tiedä, millaisissa oloissa vaatteiden kankaat tehdään ja peräti 93 prosenttia ei ylipäätään tiedä käyttämänsä kankaan alkuperää.

Tänään vietettävä kansainvälinen Vaatevallankumous-päivä osoittaakin, että vaateteollisuudelta kaivataan lisää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Lapsityövoimalla hikipajassa valmistettu vaate ei muutu luksukseksi, kun takataskun päälle ommellaan hienon brändin merkki.

– Vaatevallankumous kerää yhteen tavallisia ihmisiä, suunnittelijoita, vaatekauppoja, järjestöjä ja monia muita, jotka haluavat osoittaa huolensa vaatetuotannon oloista. Kerromme yhdessä, että haluamme vaatteita, joiden alkuperää ei tarvitse piilotella, sanoo Vaatevallankumouksen Suomeen tuonut Heidi Korva.

Näin voit osallistua Vaatevallankumoukseen

Pue joku vaate päällesi nurinpäin. Ota itsestäsi valokuva ja jaa sitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #insideout.

Vaatevallankumous on myös synnyttänyt koko joukon erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi Helsingissä on ompelumielenosoitus kertakäyttökulttuuria vastaan, Tuusulassa pääsee tutustumaan kutomo Holopaisen toimintaan ja Tampereella Super Mukava -liikkeen merkkien suunnittelijat kertovat vaatteidensa tuotannosta.

Lisätietoja tapahtumasta:

www.fashionrevolution.org, www.fashionrevolution.org/country/Finland, www.facebook.com/vaatevallankumous, twitter.com/Fash_Rev_Finl

 

 

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on

Ei pukeutumispaniikkia! Kesän juhliin riittää yksi helppokäyttöinen vaate, kun sen voi stailata parilla eri tavalla.

Vedä kuvan reunassa olevaa nuolta vasemmalle ja oikealle, niin näet saman vaatteen kahdessa eri tyylissä. 


Laskoshame, 49,99 €, H&M. Romanttinen jakku, 109,95 €, Neo Noir. Paitapusero, 19,95 €, Gina Tricot. Hiussolki, 8,99 €, Glitter. Olkalaukku, 29,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
Polyesterinen laskoshame on helppo pukea monella eri tavalla, 49,99 €, H&M. Glitterneule, 69,95 €, Neo Noir.  Kukkakorvakorut, 16,99 €, Glitter. Kiiltävä tekonahkalaukku, 34,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
 


Housut, 85 €, Ajlak.Olat paljastavassa puuvillapaidassa sekoittuvat skarpit raidat ja pehmeä röyhelö, 59,99 €, Selected Femme. Kirjekuorilaukku, 439,95 €, Loeffler Randall. Hopeanhohtoiset nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
Kasvikuvioisten housujen pohjaväri on aina trendikäs ja juhlava valkoinen, 85 €, Ajlak. Kimonojakku, 85 €, Ajlak. Pystykauluksinen pusero, 24,99 €, H&M. Pitkä riipus, 16,99 €, Pieces. Iltalaukku, 129 €, Unisa. Nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
 


Bleiseri, 239 €, Samsøe & Samsøe. Läpikuultava mekko, 69,95 €, Neo Noir. Kukkakorvakoruissa riittää katsottavaa, 9,99 €, Kappahl. Kullanvärinen nahkalaukku, 109 €, Tommy Hilfiger. Avokkaat, 125 €, Unisa.
Bleiseri, 239 €, ja kauniisti valoa heijastava viskoositoppi, 79 €, Samsøe & Samsøe. Leveälahkeiset, vajaamittaiset housut, 79,95 €, Selected Femme. Puuvillalaukku, 24,99 €, H&M. Avokkaat, 125 €, Unisa.