Valmis! Ei kuin ihmisten ilmoille pyörimään. Vai unohtuiko jotain kotiin? Kuva: Shutterstock
Valmis! Ei kuin ihmisten ilmoille pyörimään. Vai unohtuiko jotain kotiin? Kuva: Shutterstock

Legginssejä käytetään yhä enemmän pelkkinä housuina. Onko tämä oikein? Katugallup oli yksimielinen.

Kaduilla lyhyiden takkien alta vilkkuu – kas, peppu, jota peittävät vain legginssit! Leggareita käyttävät nykyään trenditietoisetkin housuina täysin tietoisesti ja tahallaan. Ja itse asiassa se saattaa näyttää tosi hyvältä. Voi kyllä.

Osin tästä voi syyttää treenivaatteita, jotka ovat jo pari vuotta olleet tiukka osa katumuotia. Katso jenkkimalli Gigi Hadidin tyylinäyte tästä – ja vieläpä lyhyen paidan kanssa. Madonnakin näyttäytyi pari viikkoa sitten juontaja Jimmy Fallonin keskusteluohjelmassa vain legginssit alaosanaan. Ja, huomio, ne olivat verkkosukkaversiot.

Pitkin 2000-lukua on vallinnut näkemys, että legginssit ovat kuin sukkahousut: ne vaativat seurakseen peittävän yläosan. Muuten henkilö näyttää hurupäältä, joka on – no, ihan vain unohtanut pukea osan vaatteista. Asiaa ajamaan on perustettu omia Facebook-sivuja: Leggings are NOT Pants -sivulla on 318 000 tykkääjää.

Mitä mieltä suomalaisnaiset ovat tästä? Saako legginssejä käyttää housuina lyhyen yläosan kanssa?

Tässä minigallupin yksimieliset tulokset: Ei saa.


Hanna-Kaisa Haatainen, 23, ja Linda Schelehoff, 22, vastaavat: ”Ei.”

Hanna-Kaisa Haatainen: ”Ei ainakaan kangaslegginssejä, koska niistä näkyy usein läpi ja ne ovat muutenkin vähän härön näköiset, jos on lyhyt paita. Jos on pitkä pakarat peittävä, sitten on ok. Mutta raja on häilyvä. Kuljen itsekin juoksutrikoissa, mutta lähinnä salimatkalla. Se on vähän eri juttu.”

Linda Schelehoff: ”Ei todellakaan. En tykkää. Farkkulegginssejä kyllä voi, mutta... Siis ei. En mä ainakaan käytä. Siinä on perse niin esillä! Legginsseissä voi hengailla kotona, mutta ei kaupungilla.”


Kirsi Hildén, 40, vastaa: ”Ei.”

Kirsi Hildén: ”Ei voi käyttää housuina sellaisenaan, mutta pitkän paidan kanssa kyllä. Jos itse kokee mukavaksi, miksei housuinakin, mutta itse en käyttäisi.”


Kati Javanainen, 39, vastaa: ”Ei.”

Kati Javanainen: ”Eivät ne vielä ole normaalit housut! En voisi kuvitella käyttäväni sellaisina, ne eivät kuulu vaatekaappiini. Ehkä hameen kanssa, mutta harvoin niinkään. Tulisi alaston olo, että olisin unohtanut jotain. Olen mieltänyt legginssit enemmän jumppasalille tai lenkkipolulle.”


Juni, 1, keskittyy poseeraamaan, kun äiti Linda Forsell, 36, vastaa: ”Ei.”

Linda Forsell: ”En itse kulkisi legginsseissä ja lyhyessä yläosassa. Se on sama kuin päällä olisi sukkahousut ja lyhyt toppi. Legginssit paljastavat muodot. Jos niihin yhdistää pidemmän puseron, sitten on ok.”

Lue myös

Tällä kikalla säväytät varmasti tänä keväänä

Näin onnistut tupladenimissä, Teri Niitti vinkkaa

Juri Nummelin – mies meggingseissä

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.