Kenkien pitää tuntua hyviltä jaloissa jo kaupassa.

Ihanat kengät! Mutta vähän epämukavat.

Hyvien kenkien löytäminen on joskus vaikeaa, ja on houkutteleva ajatus kävellä sen aikaa epämukavilla kengillä, että ne maagisesti pehmenevät vähitellen mukaviksi.

Toki niin voi käydä, mutta se tapahtuu jalkojen hyvinvoinnin kustannuksella. Kipu kertoo siitä, että jokin on vialla. Vaikka kyseessä olisi vain hankaava kenkä, se tulisi ottaa vakavasti.

Lääkäri Jackie Sutera varoittaa huonolta tuntuvista kengistä WhoWhatWear-sivustolla.

– Kenkien "ajaminen sisään" kävelemällä on todella huono idea. En suosittele ostamaan kenkiä, jotka eivät istu jalkaan jo kaupassa.

Hänen mukaansa huonot kengät voivat pahimmassa tapauksessa johtaa loukkaantumisiin ja jopa kroonisiin vaivoihin nilkoissa, polvissa, lantiossa ja selässä. Myös kävely voi muuttua.

Kiinnitä kenkiä ostaessasi huomioi erityisesti näihin asioihin:

1. Oikea koko löytyy sovittamalla

Vaikka olisit aina, siis aina, käyttänyt kokoa 37, ei tee pahaa kokeilla myös edellistä tai seuraavaa kokoa. Mikä tuntuu parhaalta jalassa? Pue molemmat kengät jalkaasi ja kävele niillä hieman ympäriinsä. Puristaako tai hölskyykö epämukavasti? Pysyykö kantapää napakasti paikallaan? Jos koon vaihtaminen ei tee oloa mukavaksi, on sovitettava jotakin toista kenkämallia.

2. Tunne jalkasi

Jos jalka on leveä, sitä on turha yrittää tunkea kapeisiin malleihin. Kapeajalkaisen taas on epämukavaa kävellä hölskyvillä, liian leveillä kengillä. Ole kriittinen istuvuuden suhteen. Mieti, millaisilla kengillä on ollut aiemmin kaikkein mukavinta kävellä, ja valitse esimerkiksi koron korkeus, kiinnitysmekanismi ja kengän kärjen muoto sillä perusteella.

3. Älä luota siihen, että kenkä kyllä antaa periksi

Nahkakengät yleensä venyvät ja pehmenevät hieman käytössä, mutta siitä huolimatta niiden pitäisi olla jo valmiiksi sopivat. Monesti ne kuitenkin antavat helpommin periksi leveys- kuin pituussuunnassa. Keinomateriaalit eivät yleensä mukaudu jalkaan samalla tavalla kuin aito nahka.

4. Hyödynnä suutaria

Monesti jalat ovat hieman eripariset. Kengät tulee tietenkin ostaa suuremman mukaan, ja toisen kengän kokoa voi säätää esimerkiksi pohjallisen avulla. Suutarilta voi myös kysyä, voiko nahkakenkää venyttää hieman väljemmäksi, mutta ostopäätöstä tehdessä ei kannata luottaa siihen, että suurentaminen onnistuu.

Heidi Klum näyttää mallia, miltä Lidlin juhlavaatemallisto näyttää bilettäjän yllä. Mutta miksi pikkujoulupukineet tulevat kauppoihin vasta joulukuussa, kun monissa firmoissa juhlat on jo lusittu?

Muoti muuttuu ja mallistot vaihtuvat nykyään nopeaan, Lidlissäkin. Lidlin syyskuussa lanseeraama Heidi Klumin suunnittelema vaatemallisto herätti innostusta suomalaisissa, ja nyt tiedossa on jo seuraava kattaus.

Tulevassa Heidi Klum -mallistossa nähdään taattuja talven juhlakauden materiaaleja, kuten paljetteja ja samettia, ja värimaailmassa vuorottelevat tummat sävyt ja vaaleampi kimallus. Toisin sanoen malliston vaatteet huutavat päästä pikkujouluihin.

Huomiota herättää erityisesti lyhyt, paljetein koristeltu ”vesirajamekko”. Heidi Klumin yllä säihkyvä mekko näyttää ylettyvän juuri ja juuri pyrstön alapuolelle. 

Myöhään kaupoissa  

Uusia mekkoja, toppeja ja housuja saa kuitenkin Lidlistä vasta maanantaina 4.12., kun monen firman pikkujoulut on jo juhlittu. 

– Pikkujoulukausi jatkuu pitkälle joulukuuhun, jonka jälkeen tulee vielä uuden vuoden juhlat. Ajattomina juhlavaatteina mallistoon vaatteet sopivat moneen eri tilaisuuteen, Lidlin markkinointipäällikkö Seppo Niemelä perustelee myöhästä julkaisua. 

Edellistä mallistoa uudestaan myyntiin

Yleensä vaatekaupan ja muodin alalla ennakoidaan sesonkeja pitkällekin tulevaisuuteen, ja useimmat  talven juhlakauden asut tulevat myyntiin jo aikaisin syksyllä.

Jos Lidlin juhlavaatteiden julkaisuaikataulu ei ole ihan huippumuodin tahdissa, niin eivät onneksi ole hinnatkaan. Niemelä kertoo, että tuotteiden hintahaitari on 8–25 euroa. 

Niemelän mukaan joulukuussa tulee myyntiin myös edellisen malliston vaatteita. 

Tältä näyttää #letscelebrate-mallisto

 

Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.
Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.

Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.
Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.

 

Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.
Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.

 

Laulaja Anna Puu myy osan keikkavaatteistaan, koruistaan ja kengistään hyväntekeväisyyden nimissä.

Laulaja Anna Puu on pistänyt osan vaatekaapistaan kirppismyyntiin. Anna myy esiintymisvaatteitaan, korujaan ja erikoisempia Converse-tennareitaan mobiilikirpputori Zadaassa.

Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.
Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.

Myynnissä on Annalle räätälöity mekko 120 eurolla, Poola Katarynan hapsumekko 50 eurolla ja vaatesuunnittelija Antti Asplundin vanhempaa mallistoa oleva tyllihame 90 eurolla. Myös kapeammalle kukkarolle löytyy ostettavaa, esimerkiksi H&M:n hattu kympillä ja rannekoruja seitsemällä eurolla.

Myynnissä oli myös viininpunainen trumpettihihainen mekko, joka Annalla oli yllään Vain elämää -ohjelmassa Mikko Kuustosen päivänä. Mekko herätti kuitenkin niin paljon kiinnostusta, että se myytiin heti 50 eurolla. 

Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.
Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.

Myyntituoton Anna ohjaa suoraan Nenäpäivä-keräykseen.

– Tästä ei enää kivemmaksi hyvän tekeminen mene: minä saan vaatekaappeja tyhjäksi ja te saatte ostaa itsellenne jotain inspiroivaa tietäen, että kaiken myyntituotto menee suoraan hyväntekeväisyyteen, Anna kirjoittaa omassa Instagramissaan.

Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.
Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.

Nenäpäivän tuotot menevät kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.