Hermès, Louis Vuitton ja Versace. Ei ihan niin helppoja lausua ääneen sittenkään.

Oletko aina ollut hieman epävarma siitä, miten luksusmuotimerkkien nimet kuten Louis Vuitton tai Givenchy kuuluisi oikeasti lausua? Brittilehti Harper's Bazaar käänsi nimet englanniksi, Me Naiset suomeksi. Tämän listan avulla kuulostat asiantuntijalta hetkessä:

Azzedine Alaia: azz-e-diin a-lai-a

Badgley Mischka: bäzlii miis-ka

Balenciaga: ba-len-sii-a-ga

Bottega Veneta: bou-tei-ga ve-netta

Christian Lacroix: kristian looh-kwa

Christian Louboutin: kristian luu-buu-tän

Comme des Garçons: kom dei ga-son

Dolce & Gabbanadol-ze änd gab-ana

Dries Van Noten: dris van nou-ten

Giambattista Valli: zi-am-ba-tis-ta vah-lii

Gianfranco Ferre: zi-an-franko fe-rei

Givenchy: zhi-von-shii

Hermès: er-mees

Issey Miyake: iss-ii mii-ja-kii

Jean Paul Gaultier: zon pool go-tii-ei

Junya Watanabe: jun-ja wat-an-a-bi

Lanvin: lan-vän

Louis Vuitton: lu-wii vii-toon

Maison Martin Margiela: mei-son martin mar-jell-a

Marchesa: mar-kii-sa

Mary Katrantzou: meri kat-trant-zuu

Monique Lhuillier: mo-niik li-hu-lii-ei

Moschino: mos-kii-no

Proenza Schouler: pro-en-za skuu-ler

Rochas: ro-shaash

Rodarte: rou-dar-tei

Sonia Rykiel: son-ja rii-ki-el

Thakoon: tah-kuun

Versace: ver-saa-ze

Yves Saint Laurent: iiv san lo-ran

Yohji Yamamoto: joh-jii jama-mo-to

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.