Outi Pyyn käsissä 4000 kahvikapselista syntyy 14 000 paljettia. Kuva: Shutterstock
Outi Pyyn käsissä 4000 kahvikapselista syntyy 14 000 paljettia. Kuva: Shutterstock

Trashionista Outi Pyyn suunnittelema iltapuku on herättänyt kohua jo ennen valmistumistaan.

Toissa vuonna näyttelijä Laura Birn hurmasi Linnan juhlissa kierrätetyistä nahkatekeista tehdyssä mustassa iltapuvussaan. Puvun suunnittelija, trashionista Outi Pyy saattaa yllättää myös tänä vuonna. Hän työstää parhaillaan juhliin iltapukua, jonka päämateriaalina on käytetty alumiinisia kahvikapseleita. Se, kenen yllä puku itsenäisyyspäivänä nähdään, on vielä salaisuus.

– Puvulla haetaan näyttävyyttä ja showstopper-meninkiä. Mutta koska kyseessä on Linnan juhlat, puvun on oltava paitsi käytettävä myös noudatettava etikettiä, Outi sanoo.

Kun kahvikapseleita valmistava Nespresso ehdotti Outille puvun tekemistä, hän kysyi ensimmäisenä, olisiko materiaali kierrätettyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun selvisi, että kyseessä on teollisuuden ylijäämämateriaali, eli kahvikapselit, otin haasteen vastaan. Suomen kokoisessa maassa ei ole hirveästi brändejä, jotka tilaisivat minulta tämän tyyppisiä vaatteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vikkojen aikana Outi onkin apulaisineen leikannut 4000 alumiinista kahvikapselia ja tehnyt niistä pukua varten 14 000 paljettia.

Kohua jo ennen puvun valmistumista

Trashionista-blogistin yhteistyö Nespresson kanssa on herättänyt myös kriittisiä kommentteja. Joidenkin mukaan kertakäyttöiset kahvikapselit ovat lähinnä ympäristöä kuormittavaa ylimääräistä jätettä. Kritiikki ei yllätä Outia.

– On ihan selvää, että herättää tunteita, kun minun kaltaiseni tekijä lähtee tekemään yhteistyötä monikansallisen yhtiön kanssa. Blogini lukijakunta on hyvin kriittistä, ja rakastan heitä sen takia. En kuitenkaan ole mainoskasvo. Minut on palkattu tekemään vaate ja sen teen. Aion tehdä linnaan puvun, joka noteerataan kauniina vaatteena.

Outi korostaa, että hänen mielestään taiteen tehtävä on olla keskustelun aiheuttaja.

– Tämänkään projektin tarkoitus ei ole osoittaa, että katsokaa, tein vuoden ekovaatteen. Yritän herättää ihmisiä miettimään omia kulutustottumuksiaan, myös muotiin liittyen. Haluan, että tämä mekko herättää keskustelua. Silloin vaate on tehnyt tehtävänsä.

– Kierrätysmuoti on asia, johon ei ole olemassa yhtä vastausta. Tämä puku on mittatilaustyönä tehty lähivaate, ja ainakin vaatteen valmistuksen osalta voi sanoa, että tämä on täysin eettisesti tuotettu.

Sen verran Outi voi mekosta paljastaa, että kyseessä tulee olemaan täyspitkä iltapuku, jonka pinta on aivan alumiinipaljettien peitossa.

– Kierrätysvaateproggikset ovat sellaisia, että joudun aina tekemään monta suunnitelmaa. Nytkin olen joutunut selvittämään monia teknisiä asioita, kuten mihin paljetteja voi laittaa, jotta puku on miellyttävä käyttää. Olen myös testannut viiltävätkö paljettien reunat, ja mihin suuntaan paljetit on aseteltava, jotta puku ei heijasta väärin kameran salamavaloa. Olen periaatteessa suunnitellut 10 eri mekkoa.

Outi sanoo pyrkivänsä tekemään muotia, joka ei näytä perinteiseltä kahvipussi- tai kravattihame-tyyppiseltä kierrätysmuodilta.

– Yritän parantaa kierrätykseen ja kierrätysmuotiin liittyvää mielikuvaa. Ensisijaisesti yritän vaikuttaa niihin tyyppeihin, jotka kuluttavat ostoskeskuksissa vain kuluttamisen tai haluamisen takia. Toivon, että ihmiset eivät yksinkertaista tätäkään projektia liikaa. Se mekko on teos.

Lue myös:


Tältä näyttää Pamela Tolan kohuttu jäätelöpuku


Mert Otsamo kohutusta jäätelöpuvusta: ”Asua varten on syöty 12 000 kaloria jätskiä”


Pamela Tola pukeutuu itsenäisyysjuhlaan jäätelöpaperiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla