Outi Pyyn käsissä 4000 kahvikapselista syntyy 14 000 paljettia. Kuva: Shutterstock
Outi Pyyn käsissä 4000 kahvikapselista syntyy 14 000 paljettia. Kuva: Shutterstock

Trashionista Outi Pyyn suunnittelema iltapuku on herättänyt kohua jo ennen valmistumistaan.

Toissa vuonna näyttelijä Laura Birn hurmasi Linnan juhlissa kierrätetyistä nahkatekeista tehdyssä mustassa iltapuvussaan. Puvun suunnittelija, trashionista Outi Pyy saattaa yllättää myös tänä vuonna. Hän työstää parhaillaan juhliin iltapukua, jonka päämateriaalina on käytetty alumiinisia kahvikapseleita. Se, kenen yllä puku itsenäisyyspäivänä nähdään, on vielä salaisuus.

– Puvulla haetaan näyttävyyttä ja showstopper-meninkiä. Mutta koska kyseessä on Linnan juhlat, puvun on oltava paitsi käytettävä myös noudatettava etikettiä, Outi sanoo.

Kun kahvikapseleita valmistava Nespresso ehdotti Outille puvun tekemistä, hän kysyi ensimmäisenä, olisiko materiaali kierrätettyä.

– Kun selvisi, että kyseessä on teollisuuden ylijäämämateriaali, eli kahvikapselit, otin haasteen vastaan. Suomen kokoisessa maassa ei ole hirveästi brändejä, jotka tilaisivat minulta tämän tyyppisiä vaatteita.

Viime vikkojen aikana Outi onkin apulaisineen leikannut 4000 alumiinista kahvikapselia ja tehnyt niistä pukua varten 14 000 paljettia.

Kohua jo ennen puvun valmistumista

Trashionista-blogistin yhteistyö Nespresson kanssa on herättänyt myös kriittisiä kommentteja. Joidenkin mukaan kertakäyttöiset kahvikapselit ovat lähinnä ympäristöä kuormittavaa ylimääräistä jätettä. Kritiikki ei yllätä Outia.

– On ihan selvää, että herättää tunteita, kun minun kaltaiseni tekijä lähtee tekemään yhteistyötä monikansallisen yhtiön kanssa. Blogini lukijakunta on hyvin kriittistä, ja rakastan heitä sen takia. En kuitenkaan ole mainoskasvo. Minut on palkattu tekemään vaate ja sen teen. Aion tehdä linnaan puvun, joka noteerataan kauniina vaatteena.

Outi korostaa, että hänen mielestään taiteen tehtävä on olla keskustelun aiheuttaja.

– Tämänkään projektin tarkoitus ei ole osoittaa, että katsokaa, tein vuoden ekovaatteen. Yritän herättää ihmisiä miettimään omia kulutustottumuksiaan, myös muotiin liittyen. Haluan, että tämä mekko herättää keskustelua. Silloin vaate on tehnyt tehtävänsä.

– Kierrätysmuoti on asia, johon ei ole olemassa yhtä vastausta. Tämä puku on mittatilaustyönä tehty lähivaate, ja ainakin vaatteen valmistuksen osalta voi sanoa, että tämä on täysin eettisesti tuotettu.

Sen verran Outi voi mekosta paljastaa, että kyseessä tulee olemaan täyspitkä iltapuku, jonka pinta on aivan alumiinipaljettien peitossa.

– Kierrätysvaateproggikset ovat sellaisia, että joudun aina tekemään monta suunnitelmaa. Nytkin olen joutunut selvittämään monia teknisiä asioita, kuten mihin paljetteja voi laittaa, jotta puku on miellyttävä käyttää. Olen myös testannut viiltävätkö paljettien reunat, ja mihin suuntaan paljetit on aseteltava, jotta puku ei heijasta väärin kameran salamavaloa. Olen periaatteessa suunnitellut 10 eri mekkoa.

Outi sanoo pyrkivänsä tekemään muotia, joka ei näytä perinteiseltä kahvipussi- tai kravattihame-tyyppiseltä kierrätysmuodilta.

– Yritän parantaa kierrätykseen ja kierrätysmuotiin liittyvää mielikuvaa. Ensisijaisesti yritän vaikuttaa niihin tyyppeihin, jotka kuluttavat ostoskeskuksissa vain kuluttamisen tai haluamisen takia. Toivon, että ihmiset eivät yksinkertaista tätäkään projektia liikaa. Se mekko on teos.

Lue myös:


Tältä näyttää Pamela Tolan kohuttu jäätelöpuku


Mert Otsamo kohutusta jäätelöpuvusta: ”Asua varten on syöty 12 000 kaloria jätskiä”


Pamela Tola pukeutuu itsenäisyysjuhlaan jäätelöpaperiin

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on

Ei pukeutumispaniikkia! Kesän juhliin riittää yksi helppokäyttöinen vaate, kun sen voi stailata parilla eri tavalla.

Vedä kuvan reunassa olevaa nuolta vasemmalle ja oikealle, niin näet saman vaatteen kahdessa eri tyylissä. 


Laskoshame, 49,99 €, H&M. Romanttinen jakku, 109,95 €, Neo Noir. Paitapusero, 19,95 €, Gina Tricot. Hiussolki, 8,99 €, Glitter. Olkalaukku, 29,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
Polyesterinen laskoshame on helppo pukea monella eri tavalla, 49,99 €, H&M. Glitterneule, 69,95 €, Neo Noir.  Kukkakorvakorut, 16,99 €, Glitter. Kiiltävä tekonahkalaukku, 34,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
 


Housut, 85 €, Ajlak.Olat paljastavassa puuvillapaidassa sekoittuvat skarpit raidat ja pehmeä röyhelö, 59,99 €, Selected Femme. Kirjekuorilaukku, 439,95 €, Loeffler Randall. Hopeanhohtoiset nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
Kasvikuvioisten housujen pohjaväri on aina trendikäs ja juhlava valkoinen, 85 €, Ajlak. Kimonojakku, 85 €, Ajlak. Pystykauluksinen pusero, 24,99 €, H&M. Pitkä riipus, 16,99 €, Pieces. Iltalaukku, 129 €, Unisa. Nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
 


Bleiseri, 239 €, Samsøe & Samsøe. Läpikuultava mekko, 69,95 €, Neo Noir. Kukkakorvakoruissa riittää katsottavaa, 9,99 €, Kappahl. Kullanvärinen nahkalaukku, 109 €, Tommy Hilfiger. Avokkaat, 125 €, Unisa.
Bleiseri, 239 €, ja kauniisti valoa heijastava viskoositoppi, 79 €, Samsøe & Samsøe. Leveälahkeiset, vajaamittaiset housut, 79,95 €, Selected Femme. Puuvillalaukku, 24,99 €, H&M. Avokkaat, 125 €, Unisa.