Lähetä meille kuva omista työkengistäsi!

Viime viikolla netissä herätti kohua kuva kanadalaistarjoilijan verisistä varpaista. Ne olivat seurausta siitä, että hänen työnantajansa pakotti naispuolisia työntekijöitään pitämään töissä korkokenkiä, jos terveydellistä estettä sille ei ole.

Myös lontoolainen Nicola Thorp, 27, lähetettiin ilman palkkaa kotiin, koska hän ei suostunut hankkimaan korkokenkiä työhönsä vastaanottovirkailijana. Työnantaja edellytti 5–10 senttimetrin korkoja. Hän teki vetoomuksen, että olisi laitonta velvoittaa naiset käyttämään töissä korkoja. Vetoomukseen tuli hetkessä yli 100 000 allekirjoitusta, kertoo The Guardian.

– Työpaikkojen viralliset pukeutumiskoodit ovat vanhanaikaisia ja seksistisiä, hän kirjoittaa vetoomuksessaan.

Korkkaripakosta voi aiheutua naisille terveyshaittoja, joten tilanne on epätasa-arvoinen.

Nyt me haluamme tietää, millaisia kenkiä suomalaisnaiset käyttävät töissä! Kerro myös perustelut kenkävalinnallesi. Voit lähettää kuvasi ja tarinasi jutun lopussa olevalla lomakkeella.

Inspiraatioksi Me Naisten tennarimafia (paria poikkeusta lukuun ottamatta) esittelee poponsa:

Mukavuus ja nopeus merkkaavat

Käytän pelkästään tennareita ja lenkkareita. Ainostaan tietyissä juhlissa pidän korkkareita, mutta esimerkiksi Minna Parikan tennarit sopivat myös joihinkin kemuihin. Minulla on noin 20 paria erilaisia tennareita, joista tänään valitsin nämä Karhut. Ne ovat olleet käytössä vajaan vuoden ja nähneet paljon kilometrejä. Ne ovat superrennot ja jo vanhimmasta päästä tennarivalikoimassani.

Ulkoilen päivittäin vähintään neljä tuntia koirani kanssa, joten tarvitsen paljon kenkiä. Tykkään tennareiden mukavuudesta sekä siitä, että pääsen nopeasti eteenpäin.” Nainen, 38

Sadesään valinta

Vedin jalkaani kymmenen vuotta vanhat converset, koska aamulla satoi, mutta kumpparit olivat töissä. Ajattelin, että näissä sukat eivät kastu heti.” Nainen, 38

Jokin jippo pitää olla

Työkenkäni ovat tuliainen itselleni Tallinnasta. Koska minulla on polvivamma enkä voi pitää korkokenkiä, valitsin tällaiset pehmeät nahkatossut. Koristeena olevat mokkakukkahörsöt ovat mielestäni semisti mummot, mutta kiva, että kengissä on edes jokin jippostelu, vaikka sitten vähän mauton.” Nainen, 42

Koroissakin voi juosta

”Vedin jo aamulla tennarit jalkaan, mutta ne hiersivät varpaiden sivuista. Vaihdoin viime hetkellä jalkaan maailman mukavimmat, vähän turhan kulahtaneet nilkkurit. Ajattelin, etten käytä niitä enää tänä vuonna, kun kesä tuli jo, mutta menköön. Korot eivät tarkoita minulle epämukavuutta, kunhan eivät ole kohtuuttoman korkeat. Juoksen helposti korkkarit jalassa.” Nainen, 39

Kun ei tarvitse panostaa

”Useimmiten valkoiset lenkkarit jalassa. Ne ovat mukavat ennen kaikkea työmatkoissa, kun pitää päästä nopeasti kulkemaan tai jos joutuu seisomaan metromatkan. Jos päivän aikana ei ole mitään ns. virallista ohjelmaa, joka vaatisi panostamista pukeutumiseen, kengissä menee koko päivä. Mukavuus ennen kaikkea!” Nainen, 40

Tennarit käyvät kaikkeen

”Elän vielä keskellä siirtymäkautta, enkä ole saanut kaivettua kaikkia kesäkenkiä esiin. Tennarit kuitenkin löytyivät helposti ja laitoin ne jalkaan, koska ei ole asua, johon ne eivät sopisi. Mekkoasuun ne tuovat kivaa rentoutta.” Nainen, 27

Lähetä kuva työkengistäsi tällä lomakkeella:

Monet huippunäyttelijät luottivat Emmy-gaalassa valkoiseen väriin.

Viimeisen vuoden aikana monessa viihdealan palkintogaalassa naiset ovat valinneet ylleen pitkälti mustia iltapukuja.

Syy tummiin asuihin on ollut viihdemaailmassa voimalla käynyt me too -keskustelu. Ensimmäisen kerran mustalla pukukoodilla osoitettiin tukea seksuaalisen häirinnän uhreille tammikuussa 2018 järjestetyssä Golden Globe -gaalassa. Silloin ehdoton valtaosa vieraista pukeutui mustaan.

Golden Globe -gaalan jälkeen monessa tilaisuudessa musta väri on ollut perin suosittu. Myös maaliskuussa Suomessa järjestetyssä Jussi-gaalassa valkoiset nauhat ja mustat juhla-asut valtasivat punaisen maton.

Viime yönä Los Angelesissa palkittiin tv-alan huippuja Emmy-gaalassa, joka järjestettiin tänä vuonna 70. kertaa. Tuttuun tapaan gaalassa nähtiin runsaasti pukuloistoa. Emmy-gaalassa mustat puvut olivat kuitenkin vähemmistössä. Sen sijaan moni tähti oli valinnut ylleen jotain ihan päinvastaista eli valkoista.

Liekö valkoisten leninkien suosimisen syynä vastareaktio pitkään jatkuneelle mustuudelle? Siitä emme voi olla varmoja. Varmoja olemme kuitenkin siitä, että valkoiset puvut näyttävät kiistatta loistokkailta kantajiensa yllä!

Tässä meidän suosikkimme Emmy-gaalan upeista, valkoisena loistavista leningeistä: 

Jessica Biel oli valinnut ylleen Ralph and Russon suunnitteleman, geometrisillä kuvioilla koristellun puvun.
Jessica Biel oli valinnut ylleen Ralph and Russon suunnitteleman, geometrisillä kuvioilla koristellun puvun.

Scarlett Johanssonin valkoisella puvussa on näyttävä halkio ja runsaasti paljetteja.
Scarlett Johanssonin valkoisella puvussa on näyttävä halkio ja runsaasti paljetteja.

Stranger things -sarjasta tutulla Sadie Sinkillä oli yllään näyttelijäkollega Rooney Maran suunnittelema puku.
Stranger things -sarjasta tutulla Sadie Sinkillä oli yllään näyttelijäkollega Rooney Maran suunnittelema puku.
Penelope Cruzin puvusta ei höyheniä puuttunut. Puku on Chanelin.
Penelope Cruzin puvusta ei höyheniä puuttunut. Puku on Chanelin.
The Crown -sarjassa näyttelevä Claire Foy nappasi Emmy-gaalasta pystin mukaansa.
The Crown -sarjassa näyttelevä Claire Foy nappasi Emmy-gaalasta pystin mukaansa.
Kristen Bellin elegantti iltapuku istui hänelle täydellisesti.
Kristen Bellin elegantti iltapuku istui hänelle täydellisesti.

Heidi Klumin vaaleassa satiinipuvussa on häivähdys persikkaa.
Heidi Klumin vaaleassa satiinipuvussa on häivähdys persikkaa.

Hannah Zeilen vaaleassa tylliunelmassa on ihastuttava kukkakirjailu.
Hannah Zeilen vaaleassa tylliunelmassa on ihastuttava kukkakirjailu.

Ryan Michelle Bathen kimmeltävän iltapuvun on suunnitellut Melissa Masse.
Ryan Michelle Bathen kimmeltävän iltapuvun on suunnitellut Melissa Masse.

Herttuatar Meghanin voinee jo nyt nimittää vuoden 2018 suurimmaksi muoti- ja kauneusvaikuttajaksi. 

Meghan-efekti. Sillä termillä yhdysvaltalais- ja brittimediat kuvailevat tapahtumaketjua, joka saa alkunsa, kun Sussexin herttuatar Meghan esiintyy jossakin julkisesti. Jos lehdistö kiinnittää huomiota johonkin Meghanin yllä nähtyyn vaatteeseen tai asusteeseen, myydään kyseinen tuote tuota pikaa loppuun. Kampaajat ja meikkaajat eri maissa lienevät jo kyllästyneet Meghan-henkisten meikkien ja kampausten loihtimiseen. 

Tarkoituksella tai ei, Meghan on muutamassa kuukaudessa onnistunut nostamaan esiin koko joukon muotivirtauksia. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että moni trendi oli nousussa jo ennen kuin herttuatar tarttui niihin, mutta kuninkaallinen kosketus on lähettänyt trendit aivan uudenlaiseen nousukiitoon. Vai voitteko kuvitella, että niskanutturat olisivat aiheuttaneet kesällä nähdyn hysterian ihan itsekseen?

1. Housupuku

Viimeksi Meghan-efekti on osunut housupukuihin. Syyskuun alussa Meghan edusti moitteettoman tyylikkäänä kuninkaallisille naisille epätyypillisessä asussa, eli housupuvussa. Asu keräsi paljon ihastelua, eikä mennyt aikaakaan, kun Bustle uutisoi, että verkkokauppa Asoksella housupukujen myynti on 129 prosentin kasvuvauhdissa. 

2. Niskanuttura

Kun Meghanin hääkuvat ilmestyivät internetiin, alkoivat naiset välittömästi kammata hiuksiaan eleganteille, mutta samalla rennoille niskanutturoille. Myös messy bunina eli sotkunutturana tunnettu tukkatyyli on helppo loihtia kotona, ja se sopii niin arkeen kuin juhlaankin.


3. Venepääntie

Kuninkaallisen ei ole soveliasta esiintyä hartiat paljaana, mutta Meghan ei ole halunnut taipua täysin tätimäiseen tyyliin. Ratkaisu on löytynyt venepääntiestä. Peittävän ja avonaisen välillä tasapainoileva venepääntie löytyy todella monista Meghanin edustusmekoista.

Tummassa Diorin mekossa on kaunis venepääntie.
Tummassa Diorin mekossa on kaunis venepääntie.

4. Pisamat

Pisamat ovat siinä mielessä haastava trendi, että ihmisen ihossa joko on tai ei ole pisamia. Meghan-efektin iskettyä pisamiin on kuitenkin kehitetty lukuisia tuotteita ja niksejä, joiden avulla kauniita pisamia voi loihtia pisamattomallekin iholle. 


5. Yksinkertainen hääpuku

Meghan meni naimisiin melko yksinkertaisessa, pitkällä laahuksella ja tietenkin venepääntiellä varustetussa hääpuvussa. Yllätys yllätys, simppelin linjakas hääpuku kiinnostaa nyt muitakin morsiamia. Kauas on tultu prinsessa Dianan häissä nähdystä röyhelöunelmasta, joka sekin oli aikansa kopioiduin hääpuku. 

Meghan yhdisti simppeliin hääpukuun näyttävän hunnun.
Meghan yhdisti simppeliin hääpukuun näyttävän hunnun.