Kun peset farkkusi, muista tehdä se kylmällä vedellä ja ilman huuhteluainetta. Kuva: Shutterstock
Kun peset farkkusi, muista tehdä se kylmällä vedellä ja ilman huuhteluainetta. Kuva: Shutterstock

Nenä kertoo, milloin farkut pitää pestä.

Farkkujen pesemiseen annetaan niin paljon ohjeistusta, että homma alkaa kuulostaa salatieteeltä. Jotkut ovat sitä mieltä, että farkkuja ei saa pestä lainkaan (hyh hyh), toiset suosittelevat odottamaan puolesta vuodesta vuoteen ennen ensimmäistä pesua, jotta kangas kuluu mahdollisimman oikeaoppisesti.

Asiaa on jopa tutkittu, ja vaikka pesemättömyys kuulostaa ällöttävältä, haisevissakin, pitkään pesemättä olleissa farkuissa on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa – eikä pöpöistä ole terveydelle vaaraa.

Haju sen sijaan saattaa haitata sekä itseä että muita.

Refinery29 haastatteli Imogene + willie -farkkumerkin perustajaa Matt Addmensonia, joka myöntää, että farkkuja kannattaa pestä säästellen. Hänen vinkkinsä luottohousujen pyykkäämiseen kuulostavat pitkästä aikaa ihan päteviltä.

– Ensimmäistä pesua ei saa tehdä, ennen kuin farkut ovat olleet käytössä kolme kuukautta, mieluiten neljä, paitsi jos olet töissä rakennusalalla.

Haju kertoo pesuvälin

– Toisen ja kaikkien muidenkin pesujen tulisi tapahtua sen jälkeen, kun joku istuu viereesi ja nyrpistää nenäänsä. Eli housut haisevat.

Matt suosittelee pesemään farkut käsin ensimmäiset kolme kertaa. Se onnistuu kaikkein helpoiten, kun käytössäsi on kylpyamme tai muu suuri vesiallas.

– Laske ammeeseen haaleaa vettä ja laita farkut sinne. Anna liota, kunnes vesi on kylmää. Tyhjennä amme ja huuhtele farkut kylmällä vedellä. Ripusta ulos kuivumaan.

Miehen mukaan farkut kannattaa ripustaa ilmavasti aina, kun ne eivät ole jalassasi. Näin housut pääsevät tuulettumaan.

Lue myös:

Yyh, vuosi pesemättömissä housuissa?

Voi ei! Jättifarkut tekemässä paluun!

Uudet farkut päästävät väriä – tämä auttaa

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.