Kun peset farkkusi, muista tehdä se kylmällä vedellä ja ilman huuhteluainetta. Kuva: Shutterstock
Kun peset farkkusi, muista tehdä se kylmällä vedellä ja ilman huuhteluainetta. Kuva: Shutterstock

Nenä kertoo, milloin farkut pitää pestä.

Farkkujen pesemiseen annetaan niin paljon ohjeistusta, että homma alkaa kuulostaa salatieteeltä. Jotkut ovat sitä mieltä, että farkkuja ei saa pestä lainkaan (hyh hyh), toiset suosittelevat odottamaan puolesta vuodesta vuoteen ennen ensimmäistä pesua, jotta kangas kuluu mahdollisimman oikeaoppisesti.

Asiaa on jopa tutkittu, ja vaikka pesemättömyys kuulostaa ällöttävältä, haisevissakin, pitkään pesemättä olleissa farkuissa on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa – eikä pöpöistä ole terveydelle vaaraa.

Haju sen sijaan saattaa haitata sekä itseä että muita.

Refinery29 haastatteli Imogene + willie -farkkumerkin perustajaa Matt Addmensonia, joka myöntää, että farkkuja kannattaa pestä säästellen. Hänen vinkkinsä luottohousujen pyykkäämiseen kuulostavat pitkästä aikaa ihan päteviltä.

– Ensimmäistä pesua ei saa tehdä, ennen kuin farkut ovat olleet käytössä kolme kuukautta, mieluiten neljä, paitsi jos olet töissä rakennusalalla.

Haju kertoo pesuvälin

– Toisen ja kaikkien muidenkin pesujen tulisi tapahtua sen jälkeen, kun joku istuu viereesi ja nyrpistää nenäänsä. Eli housut haisevat.

Matt suosittelee pesemään farkut käsin ensimmäiset kolme kertaa. Se onnistuu kaikkein helpoiten, kun käytössäsi on kylpyamme tai muu suuri vesiallas.

– Laske ammeeseen haaleaa vettä ja laita farkut sinne. Anna liota, kunnes vesi on kylmää. Tyhjennä amme ja huuhtele farkut kylmällä vedellä. Ripusta ulos kuivumaan.

Miehen mukaan farkut kannattaa ripustaa ilmavasti aina, kun ne eivät ole jalassasi. Näin housut pääsevät tuulettumaan.

Lue myös:

Yyh, vuosi pesemättömissä housuissa?

Voi ei! Jättifarkut tekemässä paluun!

Uudet farkut päästävät väriä – tämä auttaa