Kun sovitat uusia liivejä, muista kokeilla, miltä ne tuntuvat liikkuessa: heiluta käsiä, pompi ja venyttele. Kuva: Shutterstock
Kun sovitat uusia liivejä, muista kokeilla, miltä ne tuntuvat liikkuessa: heiluta käsiä, pompi ja venyttele. Kuva: Shutterstock

Moni nainen treenaa vääränkokoisissa, liian kevyesti tukevissa ja turhan vanhoissa rintsikoissa.

Urheiluliiveillä on tärkeä tehtävä tukea rintoja liikunnan aikana, ja myös pienet rinnat tarvitsevat tukea. Esimerkiksi venyttelyyn riittää kevyt treenitoppi, mutta kaikki lajit, joissa juostaan tai pompitaan yhtään enemmän, edellyttävät kunnon urheilurintsikat.

Rintoja pitävät kasassa hennot sidekudosnauhat, jotka joutuvat liikunnan aikana koville: treenin rankkuudesta ja kuppikoosta riippuen rinnat liikkuvat urheillessa 5–15 senttiä poispäin kehosta. Liike venyttää sidekudoksia ja veltostuttaa rintoja. Kerran venähtäneitä sidekudoksia ei voi enää pelastaa, mutta venymistä voi estää tukevilla liiveillä.

Kuinka vanhat liivisi ovat?

Yleinen virhe on treenata liian vanhoissa rintsikoissa, jotka eivät enää tue tarpeeksi. Jos et muista, milloin ostit liivisi, ne ovat todennäköisesti liian vanhat.

Treeniliiviasiantuntija sanoo Health.comin jutussa, että liivit pitäisi korvata peräti 6–12 kuukauden välein, riippuen toki siitä, kuinka usein ne ovat päällä. Jos käyttää vain yksiä liivejä, voi olla, että ne pitäisi passittaa eläkkeelle jo ennen puolen vuoden ikää. Urheiluliivit kestävät pidempään, jos käytössä ovat yhtä aikaa esimerkiksi kolmet tai neljät liivit.

Health.com neuvoo vetämään treeniliivien reunan kuminauhasta. Jos et tunne vastustusta, liivit on aika pistää ne vaihtoon.

Jos liivien kangas on kauhtunut tai niiden väri haalistunut, ne tuskin tukevat enää riittävän hyvin.

Onko kokosi vielä sama?

Rintojen koko ja muoto muuttuvat läpi naisen elämän esimerkiksi painon vaihtelujen, ikääntymisen tai hormonaalisten muutosten vuoksi.

Ja vaikkei kehosi olisi muuttunut, voi olla, että olet valinnut vääränkokoiset liivit. Suurin osa naisista käyttää treeniliivejä, joiden ympärysmitta on liian iso ja kuppikoko liian pieni.

Lue asiantuntijan vinkit: Näin valitset oikeankokoiset urheilurintaliivit

Lisäksi liivit löystyvät ajan saatossa, joten sopivina ostetut liivit saattavat nyt olla liian isot – jälleen yksi syy vaihtaa ne uusiin. Health.com neuvoo tähänkin helpon kikan: Pistä uudet treeniliivit vanhojen päälle. Jos vanhojen liivien olkaimet ovat pidemmät tai ympärysmitta leveämpi kuin uusien, ne joutavat eläkkeelle.

Ovatko liivit käyneet kuivausrummussa?

Kuivausrumpu on urheilurintsikoiden pahin vihollinen, sillä se saa niiden materiaalin löystymään, kertoo treeniliivien suunnitteluun erikoistunut tutkija LaJean Lawson Health.comille. Kuuma ilma tuhoaa lycraa, joten anna liivien ja muiden treenivaatteiden kuivua itsekseen.

Asiantuntijoiden mukaan kaikenlaiset rintaliivit kestävät paremmin, kun ne pesee käsin. Useimmilla meillä on kuitenkin parempaa tekemistä kuin pyykätä liivejä koko ajan, joten valitse hellävarainen pesuohjelma.

+ Näin pidennät treeniliiviesi ikää

Tämä vinkki on kätevä myös, jos et omista monia pareja liivejä tai liikut usein. PopSugar neuvoo ottamaan liivit mukaan suihkuun treenin jälkeen. Pidä suihkun hyllyssä pientä määrää pyykinpesuainetta ja pese liivit nopeasti sen avulla. Suihkun jälkeen voit ripustaa liivit kuivumaan kylppäriin, ja ne ovat pian taas valmiit palvelukseen!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.