Muodikasta ja käytännöllistä. Kuva: IMAXTree
Muodikasta ja käytännöllistä. Kuva: IMAXTree

Johan tässä ilmat viilenivätkin.

Sukat sandaaleissa on turistimuodin klassikko, jolle jaksetaan irvailla vuodesta toiseen.

Käytännöllisessä tyylissä on etunsa: Ei tarvitse raspata kantapäitä tai lakata varpaankynsiä. Sukat tuovat kätevää lisäpehmustetta, jos sandaalit hiertävät. Ja tietenkin varpaat pysyvät lämpiminä.

Nämä argumentit eivät ole tähän mennessä kuitenkaan riittäneet, jotta yhdistelmä hyväksyttäisiin myös tyylimielessä.

Onneksi viime vuosien normcore-muoti on tuonut ”juntit” vaatteet, asusteet ja niiden yhdistelmät takaisin muodin huipulle. Aluksi vitsillä, mutta nyt ne voi ottaa jo tosissaan.

Siitä kertoo muun muassa se, että Helsingin kaduillakin on nyt ihan normaalia törmätä fashionistoihin, jotka ovat pukeneet jalkoihinsa verkkosukkahousut, urheilusukat ja pörröiset läpsysandaalit. Siis nämä kaikki yhtä aikaa.

 

Weekend #claquetteschaussettes 👣

Henkilön Benjamin Cercio (@bencercio) jakama julkaisu

Die Welt kirjoitti kesän lopussa sivustollaan, että Saksan naapurimaan Ranskan tyyliniekat ovat ottaneet omakseen sukat sandaalissa -yhdistelmän – ja se jos jokin on merkki siitä, että tyyli on saanut virallisen hyväksynnän. Jutussa iloitaan siitä, että kerrankin ranskalaiset ottavat tyyliinsä mallia saksalaisilta, jotka suomalaisten tavoin hallitsevat turistityylin.

Claquettes chaussettes -tyyliä on tehnyt tunnetuksi esimerkiksi räppäri Alrima sandaaleista ja sukista kertovalla musiikkivideollaan.

Myös Instagramissa hashtagilla #claquetteschaussettes tulee reilusti hakutuloksia. Trendi näyttää valloittaneen Ranskan lisäksi myös muun Euroopan sekä Yhdysvallat.

 

Photo d'un abonner . . Photo de @willy_wood . . #claquetteschaussettes #willy_wood #rom12442

Henkilön rom1 (@rom1242) jakama julkaisu

 

#claquetteschaussettes #girly #jenesuispasbasketteuse #dance #tendance #jpp

Henkilön Boulou Floso (@loubou_soflo) jakama julkaisu

Heidi Klum näyttää mallia, miltä Lidlin juhlavaatemallisto näyttää bilettäjän yllä. Mutta miksi pikkujoulupukineet tulevat kauppoihin vasta joulukuussa, kun monissa firmoissa juhlat on jo lusittu?

Muoti muuttuu ja mallistot vaihtuvat nykyään nopeaan, Lidlissäkin. Lidlin syyskuussa lanseeraama Heidi Klumin suunnittelema vaatemallisto herätti innostusta suomalaisissa, ja nyt tiedossa on jo seuraava kattaus.

Tulevassa Heidi Klum -mallistossa nähdään taattuja talven juhlakauden materiaaleja, kuten paljetteja ja samettia, ja värimaailmassa vuorottelevat tummat sävyt ja vaaleampi kimallus. Toisin sanoen malliston vaatteet huutavat päästä pikkujouluihin.

Huomiota herättää erityisesti lyhyt, paljetein koristeltu ”vesirajamekko”. Heidi Klumin yllä säihkyvä mekko näyttää ylettyvän juuri ja juuri pyrstön alapuolelle. 

Myöhään kaupoissa  

Uusia mekkoja, toppeja ja housuja saa kuitenkin Lidlistä vasta maanantaina 4.12., kun monen firman pikkujoulut on jo juhlittu. 

– Pikkujoulukausi jatkuu pitkälle joulukuuhun, jonka jälkeen tulee vielä uuden vuoden juhlat. Ajattomina juhlavaatteina mallistoon vaatteet sopivat moneen eri tilaisuuteen, Lidlin markkinointipäällikkö Seppo Niemelä perustelee myöhästä julkaisua. 

Edellistä mallistoa uudestaan myyntiin

Yleensä vaatekaupan ja muodin alalla ennakoidaan sesonkeja pitkällekin tulevaisuuteen, ja useimmat  talven juhlakauden asut tulevat myyntiin jo aikaisin syksyllä.

Jos Lidlin juhlavaatteiden julkaisuaikataulu ei ole ihan huippumuodin tahdissa, niin eivät onneksi ole hinnatkaan. Niemelä kertoo, että tuotteiden hintahaitari on 8–25 euroa. 

Niemelän mukaan joulukuussa tulee myyntiin myös edellisen malliston vaatteita. 

Tältä näyttää #letscelebrate-mallisto

 

Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.
Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.

Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.
Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.

 

Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.
Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.

 

Laulaja Anna Puu myy osan keikkavaatteistaan, koruistaan ja kengistään hyväntekeväisyyden nimissä.

Laulaja Anna Puu on pistänyt osan vaatekaapistaan kirppismyyntiin. Anna myy esiintymisvaatteitaan, korujaan ja erikoisempia Converse-tennareitaan mobiilikirpputori Zadaassa.

Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.
Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.

Myynnissä on Annalle räätälöity mekko 120 eurolla, Poola Katarynan hapsumekko 50 eurolla ja vaatesuunnittelija Antti Asplundin vanhempaa mallistoa oleva tyllihame 90 eurolla. Myös kapeammalle kukkarolle löytyy ostettavaa, esimerkiksi H&M:n hattu kympillä ja rannekoruja seitsemällä eurolla.

Myynnissä oli myös viininpunainen trumpettihihainen mekko, joka Annalla oli yllään Vain elämää -ohjelmassa Mikko Kuustosen päivänä. Mekko herätti kuitenkin niin paljon kiinnostusta, että se myytiin heti 50 eurolla. 

Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.
Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.

Myyntituoton Anna ohjaa suoraan Nenäpäivä-keräykseen.

– Tästä ei enää kivemmaksi hyvän tekeminen mene: minä saan vaatekaappeja tyhjäksi ja te saatte ostaa itsellenne jotain inspiroivaa tietäen, että kaiken myyntituotto menee suoraan hyväntekeväisyyteen, Anna kirjoittaa omassa Instagramissaan.

Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.
Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.

Nenäpäivän tuotot menevät kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.