Jes, nyt on nypytön villis! Kuva: Shutterstock
Jes, nyt on nypytön villis! Kuva: Shutterstock

Villapaidat esiin! Nyppyyntyneet neuleet siistitään varovasti, eikä pilata vaatteita.

Hyytävä syysviima houkuttelee kaivamaan loputkin lempineuleet esiin vaatekaapin perukoilta. Mutta mistä näitä nyppyjä oikein tulee? Neuleen pintaan muodostuu ärsyttävää nöyhtää, joka saa vaatteen näyttämään epäsiistiltä.

Nukka tulee irrallisista kuidunpätkistä, jotka nousevat neuleen pintaan kun vaatetta käyttää. Kuidunpätkät kietoutuvat toisiinsa ja muodostavat nyppyjä. Villaneuleesta nypyt irtoavat suht helposti, mutta tekokuituseoksista huonommin, sillä tekokuidut ovat kestäviä.

Älä revi vaan leikkaa tai ajele

Nypyt kannattaa irrottaa neuleesta nypynpoistajalla tai leikkaamalla varovasti saksilla. Repiminen ei kannata. Nyppyjen irrottaminen vetämällä vain pahentaa asiaa: tulee lisää irrallisia kuidunpätkiä, jotka muodostavat pian uuden nypyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos leikkaat, käytä teräviä saksia, jotka eivät revi kuituja. Varo, ettet leikkaa liian läheltä neuleen pintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee näin, niin nypyt vähenevät

Joihinkin materiaaleihin nyppyjä tulee helpommin kuin toisiin. Kaikki lempineuleet säilyvät kuitenkin mahdollisimman siisteinä, kun niitä säilyttää oikein.

1. Älä ripusta neuletta henkariin, ettei se veny vaan säilyttää muotonsa.

2. Noudata visusti pesuohjeita.

3. Jos neule kestää konepesun, pese se nurinpäin käännettynä. Käytä villapesu- tai käsinpesuohjelmaa ja herkille materiaaleille tarkoitettua pesuainetta.

4. Jos peset käsin, pese puristelemalla. Älä hankaa! Kun laitat märän neuleen kuivumaan, rullaa se ensin pyyhkeen sisään, jotta suurin osa kosteudesta jää pyyhkeeseen. Oio sen jälkeen neule muotoonsa ja anna kuivua vaakatasossa.

Lue lisää:

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Syksyn suloisimmat neuleet – katso upeat muotikuvat

Raha liikkuu nyt somekirppiksillä – kierrätys ei ole enää köyhäilyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla