Noora Hautakangas käy kirpputoreilla joka viikko. ”Second hand on muuttamassa muotoaan. Nykyisin kirppiksiltä voi tehdä huippulöytöjä, kun yhä useammat myyvät siellä laadukasta tavaraa”, kierrätystä suosiva juontaja sanoo. Kuvat: Jonna Öhrnberg
Noora Hautakangas käy kirpputoreilla joka viikko. ”Second hand on muuttamassa muotoaan. Nykyisin kirppiksiltä voi tehdä huippulöytöjä, kun yhä useammat myyvät siellä laadukasta tavaraa”, kierrätystä suosiva juontaja sanoo. Kuvat: Jonna Öhrnberg

”Asukokonaisuudessa pitää olla aina jotain draamaa. Suosin isoja koruja.”
”Asukokonaisuudessa pitää olla aina jotain draamaa. Suosin isoja koruja.”

Radio Voicen ja Nelosen uuden Aatami etsii Eevaa -deittiohjelman juontaja Noora Hautakangas suosii pukeutumisessaan näyttäviä koruja.

Millainen on tyylisi?

– Yhdistelen sekaisin hintavampia muotimerkkejä ja ketjuliikkeiden edullisempia tuotteita. Pidän yksinkertaisista, klassisista linjoista, mutta myös siitä, että asussa on jotain draamaa: suosin näyttäviä koruja ja asusteita. Pukeutumistani leimaa myös tietty boheemius. Haluan, että lookissani on aina jokin juju. Jos en käytä asusteita, kiinnekohtana voivat olla vaikka punaiset huulet.

– Olen löytänyt tyylini kokeilujen kautta. Olen kiinnostunut muodista ja luen paljon muotilehtiä ja -blogeja. Nykyisin minulle on tärkeää, että asu tuntuu omalta ja siinä on hyvä olla. Aiemmin tuijotin enemmän sitä, että vaate näytti hyvältä peilikuvassa. Tyylini on muuttunut paljon vuodesta 2007, jolloin minut valittiin Miss Suomeksi. Kun katson vanhoja kuviani, mietin välillä, että huh huh – mitä tyylejä ja yhdistelmiä olenkaan käyttänyt! Yksi hirveimpiä juttuja oli tennislippa sekä turkoosit stretch-pöksyt ja samanvärinen paita. Vanhoja muistoja on hyvä verestellä. Aallonpohjasta on vain yksi suunta: ylös.

– Olen kirppishullu! Ostan paljon vaatteita kirppikseltä, ja myyn myös usein asujani siellä. Muutin hiljattain uuteen kotiin, ja vein taas monta säkkiä vaatteita myyntiin. Suosin myös entistä enemmän kotimaisia suunnittelijoita. Aikaa ei kulu kaupoissa ravaamiseen, ja heiltä saa laadukkaita, istuvia ja persoonallisia asuja. Tilasin juuri Mert Otsamolta arkivaatteita: nahkatakin, paidan ja housut. Netistä en ole koskaan tilannut mitään!

Tänään mukana

– Ylläni on Dieselin nahkahame, jonka hankin alkuvuodesta, ja jostain Fredrikinkadun pikkuputiikista ostettu mallikappale-paita.

– Tykkään käyttää kerralla paljon muhkeita koruja. Musta neliösormus on Björn Weckströmin. Kumiranneke on Marc Jacobsin. Pari rannekorua ovat kirpputorilöytöjä, yksi rannerengas Louis Vuittonin ja loput korut halpoja ketjuliikkeestä ostettuja.

Lue myös:

Lotta Hintsa sijoittaa merkkilaukkuihin: "Minulla on niitä noin 15"

Lola Wallinkoski penkoo ale-laareja: ”Olen edullisten tuotteiden metsästäjä”

Juontaja Jekku Berglund on kenkäfriikki: ”Kauneimmat korkkarini ovat kirjahyllyssä”

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.