Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kevään tyylipäivityksessä kannattaa muistaa yksi asia: väri.

Housuihminen päivittää yläosan

Unohda tummanpuhuva talvityyli! Keväällä saa taas olla värikäs. Jos pukeudut lähinnä housuihin, hanki niiden pariksi kirkkaanvärinen pusero tai neule.

Kun katse kiinnittyy yläosaan, tyyli näyttää ajankohtaiselta, vaikka farkut olisivatkin vanhat ja mukavan pehmeiksi kuluneet. Takin alta pilkahtava väri tai raikkaan räikeä huivi viestittää, että kevät on tulossa.

Ketjuliikkeiden valikoimasta löytyvät kaikki kauden trendivärit ja -mallit. Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti väljähköt yläosat, jotka imartelevat useimpia vartalotyyppejä.

Hameita suosiva virkistyy väreillä

Klassinen perushame ja hillitty yläosa ovat aina varma, mutta myös vähän tylsä valinta. Tänä keväänä hamevalikoimasta löytyy vaihtoehtoja mustalle: on tapettikuosia, ruutua, raitaa ja sähäköitä neonvärejä. Pallomaiset muodot ovat taas suosiossa.

Edullinen ja trendikäs hame pelastaa koko tyylin, eikä kukaan huomaa parhaat päivänsä nähnyttä villapaitaa.

Vielä edullisempi keino hametyylin piristykseksi on mustien sukkahousujen vaihtaminen johonkin värikkäämpään.

Perusmekko saa räväkän kilpailijan

Näpit irti mustista mekoista! Käännä katseesi kuviollisten mekkojen suuntaan.

Tällä hetkellä asustamista trendikkäämpää on, että itse vaate erottuu joko väreillä tai leikkauksellaan. Jos iloittelu hirvittää, etsi kaappiisi graafisesti leikattu, yksivärinen mekko. Kuviollisessa mekossa värejä saa olla useampi kuin kaksi.

Laukku on tämän hetken kuumin asuste

Myös asustepuolella musta saa jäädä hetkeksi. Nyt garderobia kannattaa päivittää värikkäällä laukulla. Se voi olla ehdottomasti rento kangaskassikin.

Kengissä laatuun satsaaminen maksaa yleensä itsensä takaisin. Vaikka tämän kevään valikoimissa on väriä enemmän kuin aikoihin, musta houkuttelee ajattomuudellaan.

Vaihtoehdoksi kannattaa kuitenkin harkita vaaleanruskeita nahan sävyjä. Monivärisyys on pop myös kengissä. Ja jos kuitenkin päädyt mustiin popoihin, yhdistä ne hilpeämpään laukkuun ja huiviin!

Sporttinen vinkki alehaukalle

Alennusmyyntien loppurysäyksissä kannattaa tonkia erityisesti urheiluliikkeiden viimeisiä laareja.

Urheiluvaatteissa sesonkien ja trendien vaihteluilla ei ole niin väliä, joten nyt saattaa hyvinkin löytää laatua pilkkahintaan.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.