Näytöksen ihan parasta antia: juokseva ja virnistelevä suunnittelija. Kuvat: Randy Brooks/Getty Images for H&M
Näytöksen ihan parasta antia: juokseva ja virnistelevä suunnittelija. Kuvat: Randy Brooks/Getty Images for H&M

Vedenpitäviä selkäreppuja ja tyylikkäitä toppatakkeja – ihastuimme! Lue toimittajamme arvio Wangin muotinäytöksestä.

Kaikki kuvat: Randy Brooks/Getty Images for H&M

Huippusuunnittelija Alexander Wangin H&M:lle tekemä sporttihenkinen kokoelma esiteltiin eilen muotinäytöksessä Armory of the Hudson -urheiluhallissa New Yorkissa. 

 Nämä vaatteet tekivät erityisen vaikutuksen. 

1. Kaunis toppatakki

Pian on talvi: aito, hyytävä, luita ja ytimiä riepova suomalainen talvi. Siksi purskahdin melkein onnenkyyneliin kuin näin tämän toppatakin. Se on säänkestävä, mukava päällä (sovitettu on) ja ennen kaikkea kaunis. Enää on ihan turha väittää, etteivät muotisuunnittelijat muka ymmärrä mitään käytännöllisyydestä. Kaulahuiviksi valitsisin ehkä jotain muuta kuin nyrkkeilyhanskat. 

2. Hauska ysäripaita

Ihan vähän tuli sellainen olo kuin katselisin takavuosien quilty pleasure -sarjaani, Siskoni on noitaa. Kauniisti leikattu paita (kuvassa malli Elena Perminovan päällä) päättyy sen verran aikaisin, että käyttäjän napa vilkkuu. Tämä kuuluu sarjaan "vaatteet, joista silmä nauttii – jonkun toisen päällä", sillä oma vatsalihasten kehittelyni on vielä hieman vaiheessa. Se ei kuitenkaan vähennä luomuksen arvoa, päinvastoin. Vaatteen tietää todella hyväksi, jos siihen ihastuu, vaikkei ajattelisi sitä omaan tyyliinsä. 

3. Parhaat hanskat ikinä!

 

Tässä asussa yhdistyvät kaksi malliston napakymppiä, tyylikäs sporttihenkinen t-paita ja oma ykköslempparini, pitkät ja hyvin istuvat hanskat. Ne ovat täydelliset tulevaan viimakauteen: ranteet saa suojaan, vaikka olisikin takavuosina eksynyt täyttämään kaappinsa vajaamittaisin hihoin varustetuilla takeilla (mikä ihmeen idea sekin muuten oli?): 

4. Romanttinen ihmepaita

Tiedätte varmasti ne vaatteet, jotka eivät henkarissa näytä juuri miltään, mutta paljastuvat päällä ihaniksi yllätyksiksi. Tämä on sellainen vaate. Söpön vaalean paidan (kuvassa artisti Mary J. Bligen päällä) juju on sen etumuksen kuvioissa. Tämän pukeminen arkeen tosin vaatii ison pokan ja hyvät alusvaatteet. 

5. Soma selkäreppu

Jos suunnittelija on onnistuu tekemään koulumuistoista cooleja, hän on onnistunut. Melkein teki mieli pakata tähän pino kontaktimuovitettuja kirjoja ja istahtaa pulpettiin. Kiitettävä arvosana tulee erityisesti vedenpitävästä materiaalista: tämä selviäisi vaikka pudotuksesta rapakkoon. 

Lue myös: 

Jo oli aikakin! H&M tekee yhteistyömalliston amerikkalaissuunnittelijan kanssa

Erikoinen valinta! Huippusuunnittelija Alexander Wang teki sporttisen H&M-malliston, vaikka ei itse urheile

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.