Anna Komonen pakkaa mukaan myös oman tyynynsä: ”Takaa hyvät yöunet.”
Anna Komonen pakkaa mukaan myös oman tyynynsä: ”Takaa hyvät yöunet.”

Mukavuus ennen kaikkea! Muodin ammattilainen pakkaa laukkuunsa villasukat, ylikätevän sarongin ja kuoriasun.

Anna Komonen suuntaa lomillaan usein Etelä-Eurooppaan, Kreikkaan tai Italiaan. Kaksi luottolämmittäjää löytyy matkalaukusta aina, villasukat ja kasmirvillainen aamutakki. Ne tuntuvat kodikkailta ja saavat oloni rennoksi.

–  Aamutakki toimii tarpeen tullen myös neuletakkina ja lämmittää lennolla. Balmuirin iso kasmirvillahuivi on myös superkätevä. Pikkumusta mekko on varma valinta, joka näyttää päivällä hyvältä tennarien kanssa ja illalla juhlavalta korkojen kanssa. Otan mukaan 3–5 paria kenkiä, sillä niiden avulla asua on helppo muuttaa.

Annan suosikkikohteet

Antibes’n rannat Ranskan Rivieralla. Ischia-saaren rannat Napolinlahdella. Pargan kalastajakylä Kreikassa ja Lichnos-ranta. Portofinon kylä Italiassa ja sen viereinen pikkukaupunki Santa Margherita.

Aina mukana: puuvillaneule ja kuoripuku

Sofia Oksanen viettää lomansa saaristossa, joten mukaan tulee aina lämmittävä puuvillaneule­ sekä kuoripuku.

– Suosikkini on Filippa K:n sinivalkoraidallinen neule. Se on ihanteellinen kesävaate, joka hengittää ja lämmittää tarpeen tullen. Onnistun tosin joka kerta pakkaamaan liikaa vaatetta mukaan. Päällä on kuitenkin vain joko verkka-asu tai bikinit. Myös iso villahuivi kulkee mukana, sillä palelen herkästi.

Koska keli voi olla mitä vain, Haglöfsin vedenkestävä kuoripuku on must. Se menee pieneen tilaan. Jos lähden kaupungille, farkut, neule ja tennarit näyttävät aina hyvältä yhdessä. 


Karu saaristo on vienyt Sofian sydämen.
Karu saaristo on vienyt Sofian sydämen.

 

Sofian suosikkikohteet

Ulkosaariston karut asumattomat saaret ja luodot, ­lempipaikka Hiittisten saaristo. Bengtskärin majakka. Hangon ravintolat.

Ei matkaa ilman tuubimekkoa ja saronkia

Mila Pentti panostaa matkoillaan mukavuuteen. Laukun sisältö on tarkkaan harkittu.

– Matkustan aina Lululemonin jooga- ja urheiluvaatteissa. Mukaan lähtee myös Wolfordin Fatal Dress -tuubimekko, josta saa hameen, mekon tai topin tarpeen mukaan. Lisa Cortin tunikat ja sarongit ovat suosikkejani. Pakkaan aina mukaan yhdet vaaleammat aurinkolasit, joita voi käyttää pilvisellä säällä, jos en jaksa meikata. Täysmustat lasit toimivat auringossa.

Suosin matkalla korikasseja, sillä nahkalaukut eivät kestä kuumuutta. Ostan olkihatun aina paikan päältä ja annan sen eteenpäin ennen paluumatkaa. Suomen kuivassa sisäilmassa ne rapistuvat osiin.

 


Mila Pentti kehuu sarongin monikäyttöisyyttä: "Sitä voi käyttää vaikka pyyhkeenä".
Mila Pentti kehuu sarongin monikäyttöisyyttä: "Sitä voi käyttää vaikka pyyhkeenä".

 

Milan suosikkikohde

Floridan Key West. Matkalla Miamista voi pysähtyä syöttämään valtavia kaloja tai uimaan delfiinien kanssa. Key Biscaynen luonnonsuojelualue on vaikuttava paikka.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.