Kevättä rinnassa – ja hatussa ja paidassa. Kuva Shutterstock
Kevättä rinnassa – ja hatussa ja paidassa. Kuva Shutterstock

Tietyt vaatteet nyt vain kuuluvat kevääseen. Päivitä vaatekaappi raidoilla, vaaleilla väreillä ja kevyemmillä kengillä.

Ensimmäinen raitapaita bongattu! Varma merkki keväästä. Seilorimuodin lisäksi lämpenevää lupaavat monet muutkin vaatekappaleet. Joko saa luopua kumisaappaista ja jättää nilkat näkyviin?

Näistä merkeistä tunnistat kevään (ja tuot sen myös omaan vaatekaappiisi):

Talvi taittuu virallisesti kevääksi, kun talvipalttoosta saa luopua. Trenssi, prätkärotsi ja parka ovat kevättakkien klassikoita, mutta myös värikkäät, sporttiset takit ovat suosittuja tulevina kuukausina.

Aamutossumaiset loaferit pysyvät pinnalla myös tällä kaudella. Myös tennareissa tallustelu tuntuu ihanalta tauon jälkeen. Tänä keväänä myös värikkäät lenkkarit ovat supermuodikkaat.

Minihamekauteen ei tarkene siirtyä suoraan, mutta maksimittaisessa helmassa tarkenee. Hyvä tapa tunnustella kevättä on myös kääriä lahkeet tai vetäistä jalkaan vajaamittaiset farkut tai housut.

Kuluiko koko talvi mustissa? Piristystä mudanväriseen maahan tuovat raikkaat värit. Esimerkiksi valkoinen! T-paitahyllyn saa nyt järjestää niin, että mustat jäävät alimmaiseksi. Tänä keväänä myös kirkkaat värit, esimerkiksi fuksia ja oranssi ovat muodissa. Vaaleaan farkkuun saa pukeutua päästä varpaisiin – festarifiilis on taattu. Liukuvärjäykset ovat suosittuja niin farkuissa kuin muissakin vaatteissa ja väreissä.

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.