Facebookin Mark Zuckerberg ja kuuluisa t-paitansa. Kuva: Reuters
Facebookin Mark Zuckerberg ja kuuluisa t-paitansa. Kuva: Reuters

Miehille on puku, joten miksi nainenkin ei voisi ottaa työunivormua omakseen?

Presidentti Barack Obamaa, Applen edesmennyttä johtajaa Steve Jobsia ja Facebook-pomo Mark Zuckerbergiä yhdistää yksi asia.

Jep, he ovat miehiä, mutta sen lisäksi he ovat miehiä, jotka pukeutuvat tai pukeutuivat aina samalla tavalla. The New York Timesin tyylijutussa The Men Powerful Enough to Wear the Same Thing Every Day (eli miehet, joilla on tarpeeksi valtaa pukeutua joka päivä samaan asuun) nostetaan esiin Mark Zuckerbergin harmaa t-paita, josta jenkkilehdistö kirjoitti viime vuonna otsikon jos toisenkin.

– Haluan selkeyttää elämääni niin, että minun tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän päätöksiä mistään, paitsi siitä, miten parhaiten palvelen tämän yhteisön ihmisiä, Facebook-moguli perusteli pukeutumistaan.

Jutussa nostetaan esille viisi miestä, joilla kullakin on sekä valtaa että oma univormunsa.

Entäs sitten naiset? Onko heidän ok pukeutua samaan asuun joka ikinen työpäivä, toimittaja Emily Peck kysyy The Huffington Postin blogikirjoituksessaan. Juttu miesten univormuista herätti keskustelua myös Twitterissä.

Esimerkiksi monilla naispoliitikoilla on oma luottoasunsa, jota he vain varioivat hieman päivästä toiseen. Jopa näyttelijä-hyväntekijä Angelina Jolie pukeutuu enimmäkseen mustiin housuihin ja yläosiin.

Asu kuin suoraveloitus

Emily Peckin toimistolla mieskollegat olivat kuitenkin sitä mieltä, että nainen ei voi pukeutua samaan asuun joka päivä.

– Silti monet tuntuvat ajattelevan, että naisten, jotka ovat jonkinlaisia ihmiskunnan värikkäitä riikinkukkoja, odotetaan koristautuvan joka päivä eri tavalla. Kenties viehättääkseen ankeamman näköisiä lintuja, hän kirjoittaa.

Tottahan se on ainakin osittain. Esimerkiksi herttuatar Catherinen odotetaan säväyttävän kerta toisensa jälkeen erilaisilla asuilla, ja jos hän sattuu käyttämään samaa asua uudelleen, se ylittää aina uutiskynnyksen. Tai jos kuka tahansa nainen tulee aamulla töihin samoissa vaatteissa kuin edellisenä päivänä, hänen saatetaan olettaa viettäneen yönsä jossakin muualla kuin omassa sängyssään.

Mark Zuckerberg on kuitenkin oikeassa: vaatteiden miettimiseen käytetyn ajan voisi halutessaan käyttää johonkin paljon hyödyllisempäänkin.

AD Matilda Kahl hehkuttaa Harper’s Bazaarin jutussa, kuinka hänen elämänsä mullistui, kun hän hankki kerralla 15 valkoista silkkipaitaa ja muutamat mustat housut. Henkilökohtaiseksi yksityiskohdaksi hän solmi kaulansa ympärille siron mustan nahkarusetin. Univormu on säästänyt sekä aikaa että rahaa.

Se on myös aiheuttanut ihmetystä.

– Oletko koskaan laittanut laskusi suoraveloitukseen? Tuntuiko hyvältä, että hoidettavia asioita on joka kuukausi yksi vähemmän? Matilda vastasi niille, jotka kysyivät, onko kyseessä jokin veto.

Jos pukeutuminen ja eri asujen miettiminen on nautinto, siitä vaan, mutta arjen helpottajana työunivormu on kokeilemisen arvoinen idea. Kukapa ei haluaisi nukkua aamulla puolta tuntia pidempään?

Lue myös:

Näin säästät rahaa vaatteissa – ja näytät kaiken lisäksi paremmalta

Hanna Gullichsen: ”Käytän samoja vaatteita mieheni kanssa”

Vain viisi askelta, ja vaatehuolet ovat poissa

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.