Me Naisten kesäiset muotijutut kuvattiin maaliskuussa Teneriffan helteissä. Matkalla tarvittiin niin kilokaupalla hiuslakkaa kuin kunnon päiväunetkin.

60-luvun henkinen mekkomuoti kuvattiin keskipäivän paahteessa Teneriffan saaren pääkaupungissa Santa Cruz de Tenerifessa. Malli Equiline Van Doorenin, 32, kuohkea kampaus oli koetuksella kuumassa säässä. Meikkaaja Anna Törrönen pelasti tilannetta muutaman minuutin välein.


Kuvausolot vaativat kekseliäisyyttä. Valokuvaaja Jouni Harala suojautui auringonpistokselta kuvausrekvisiitasta poimitun aurinkohatun avulla. Ja koska muotikuvauksissa ollaan, muotitoimittaja Elina Lundström stailasi kotsan trendikkään pastellisävyisillä pyykkipojilla.

 

Valokuvaaja ihastui Santa Cruz de Tenerifen upean futuristiseen konserttihalliin, joka toi mieleen Sydneyn oopperatalon. Tiukoista neuvotteluista huolimatta paikan päällä ei saanut kuvata, vaan vartijat hätistelivät tiimin tiehensä. Rakennuksen varjossa ehdittiin kuitenkin meikata malli ja lisätä aurinkovoidetta kaikille. 

 


Muotijutun tiimiin pätee sama sääntö kuin pikkuvauvan vanhempiin: nuku aina, kun voit. Päivät ovat pitkiä ja rankkoja. Anna ja Equiline vetäisivät takapenkillä pikaunet matkalla kuvauksiin.

 


Safarihenkinen muotijuttu syntyi maisemiltaan henkeäsalpaavassa Teiden kansallispuistossa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jutun malli Mari-Liis Roots, 23, poseerasi suorastaan enkelimäisen kärsivällisesti, vaikka kivinen ja vuorinen maasto ei ollut kiitollinen kohde hepenille ja korkokengille. Kuvaaja halusi kuvan juuri oikean valon, asennon ja ilmeen, joten jokaista otosta hiottiin kauan.

 


Teidessä kuvausryhmän haasteena olivat myös tuulen nostattamat hiekkapyörteet, jotka näyttivät kiinnostavilta kuvissa, mutta tukkivat nenän ja silmät niin mallilta kuin kuvausryhmältäkin. Muotitoimittaja tsemppasi mallia ja vähän kuvaajaakin. Elinan Happy! Sunny! Funny! -hokemasta tuli matkan tunnuslause.

 


Joskus toimittajan pitää muuntua varjoksikin. Elina blokkasi liian kirkkaita säteitä takkinsa avulla, jotta kuvaan saatiin juuri oikeanlainen valaistus. 

 


Paikallisen perheen Adena-labradorinnoutaja kiinnostui kuvausryhmästä niin paljon, että poseerasi muutamassa kuvassakin. Lehteen valittuihin otoksiin hurmaava koirarouva ei kuitenkaan päätynyt.  

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.