Farkkukaupoilla tarvitaan etenkin malttia ja aikaa. Näillä nikseillä onnistut.

Kuva Jouni Harala

Farkkujen ostaminen vaatii kärsivällisyyttä. Näin onnistut:

1. Sovita aluksi useita erilaisia malleja.

2. Muista kokeilla myös eri vyötärönkorkeuksia.

3. Testaa istuvuus kunnolla: kävele, istu ja mene kyykkyyn.

4. Tarkista lahkeen riittävä pituus. Sovita housut aina kengät jalassa. Lahkeen kuuluu lähes hipoa maata.

5. Satsaa sovitukseen aikaa ja hyödynnä myyjien ammattitaitoa.

+ Mukavuutta tulee lisää, kun valitset joustofarkut.

Mikä malli?

Bootcut
Alaspäin levenevä lahje. Kaventaa reittä ja lisää pituutta jalkoihin, kun koko on oikea. Lahje saa hipoa maata. Liian lyhyt leveä lahje ei näytä hyvältä, nilkkapituisena se on lähinnä koominen.

Boyfriend
Väljä malli. Peppu voi näyttää leveämmältä, mutta mukavuus lisääntyy. Mallin pitää olla riittävän väljä, jotta tyyli säilyy rentona, muuten koko idea katoaa.

Suora perusmalli
Sopii monelle vartalotyypille. Korkea vyötärö antaa ryhtiä eikä jätä jenkkakahvoja lanteille. Hyvä istuvuus, tumma tasainen sävy ja maata hipova lahje hoikentavat.

Pillit
Kapealinjaisissa malleissa istuvuus on erittäin tärkeää. Väärään kohtaan jäävä vyötärö vetää housuja alaspäin, ja liian kireä pohje leventää. Turhan piukka luo helposti sukkahousuefektin, mutta sopivasti reidestä istuva malli hoikentaa.

Jegginsit
Jegginsit ovat trikoomaiset, farkkukankaasta valmistetut joustavat housut. Niistä puuttuvat etutaskut ja joistakin takataskutkin. Jujuna keveys ja mukavuus yhdistettynä farkun ulkonäköön. Käytetään tunikoiden ja mekkojen kanssa.

Pääkuvassa: Ruutukuosi ja karvavuori ovat aitoa länkkärihenkeä. Karvavuorillinen farkkutakki, 69,95 €, Only. Ruutukuosipaitapusero, 79,90 €, Marc O’Polo. Boyfriend-farkut, 145 €, Ralph Lauren.

Katso myös: Testissä 18 syksyn uutuusfarkut

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.