Neulemekon vyötärölinja on kavennettu, 239 €, Tara Jarmon. Sävy sävyyn oleva vyö ja vaate on tyylikäs yhdistelmä. Karvaliivi kurotaan tiukasti vyötärölle. Tekoturkisliivi, 99,95 €, Mexx. Pue vyötärö esiin yhdistämällä napakanmalliseen yläosaan väljä alaosa ja kiedo vyötärölle leveä vyö. Leveä vyö sopii myös villapaidan ja takin päälle, 79,90 €, Gant. Suora hame on varma hankinta, sillä se sopii useimmille. Samettihame, 49,95 €, Vero Moda.

Napakasti näytille

Hukassa olevan uuman saa helposti haltuun vyötärölle 
kiristetyillä asuilla. Vartalon muotojen näyttämistä ei pidä ujostella, sillä korostettu vyötärö sopii jokaiselle. Vartalon tiimalasimuoto tulee esiin navan paikkeilla kulkevien vöiden ja kavennuksien avulla.

huomio hameeseen: Vyötäröltä istuva ja helmasta leveä hame häivyttää lantiota ja takapuolta piiloon. Kun tähän yhdistää vielä olkapäiltä rypytetyn puseron tai kietaisupaidan, on tiimalasivartalo valmis.

Vyötärölinjaa voi korostaa erisävyisillä ylä- ja alaosilla. Myös vyötärökaistaleen väri korostaa uumaa.

Korkeuksia hipoen

Korkealle vyötärölle ylettyviiin sortseihin yhdistetään tiukka yläosa. Sortsit, 49,95 €, Cristelle & Co. Farkkukankainen tiukka mekko napakoittaa vartaloa ja sopii siksi monille. Farkkumekon alle voi pukea paitapuseron. Mekko, 155 €, Guess. Lyhyt takki korostaa jalkojen pituutta. Tekoturkki, 69,95 €, B. Young. Topin painopiste kohoaa kaulan korkeudelle. Glitterpaita, 26,95 €, Vero Moda.

Korkea vyötärölinja kiinnittää huomion vartalon yläosaan ja häivyttää keskivartaloa. Jalat saavat pituutta sekä rinnat korostuvat. Tämä leikkaus sopii loistavasti suoravartaloiselle. Vartalon kurvit korostuvat tehokkaasti, kun asu vielä myötäilee kroppaa.

Huomio rintamukseen: Rintojen alla oleva empireleikkaus antaa vartalolle tiimalasilinjaa, jolloin povi tulee esiin. Sopii pienirintaisille, mutta isorintaisten kannattaa valita tämä asu harkiten, jotta ylävartalo ei korostu entisestään.

Jos mittasuhteesi tarvitsevat tasapainotusta:

Alhaalla lanteilla

"Lanteeni eivät valehtele", lauloi Shakirakin. Vaikka ei ihan latinotähden uumaa omistaisikaan, voi matalalla vyötäröllla tasoittaa tehokkaasti vartalon mittasuhteita. Lantiomalli pidentää lyhyttä selkää sekä korostaa kurveja 20-luvun tyyliin.

Huomio housuihin: Matala housumalli tuo takapuoleen muotoja ja leventää lantiota. Tämä imartelee pitkää ja suoraa vartaloa, mutta voi olla epäedullinen lyhyelle ja kurvikkaalle.


Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.