Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan kirjoittanut Rinna Saramäki kannustaa tenttaamaan, mistä hankintalistalla oleva ostovaate on peräisin. Kuva: Milka Alanen
Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan kirjoittanut Rinna Saramäki kannustaa tenttaamaan, mistä hankintalistalla oleva ostovaate on peräisin. Kuva: Milka Alanen

Turhista vaatteista ei tarvitse hankkiutua eroon kuin kerran elämässä – kunhan tekee sen kunnolla. Hyvän mielen vaatekaappi -opaskirjan kirjoittanut Rinna Saramäki neuvoo, miten kaappiin ei eksy turhia vaatteita.

1. Ennen kuin lähdet kaupoille, mieti!

– Ajattele jo hyvissä ajoin ennen kauppaan menemistä, mitä tarvitset ja aiot ostaa. Jos et ole pohtinut asiaa, saatat tulla väärään johtopäätökseen ja tehdä turhia ostoksia. Kaupat on suunniteltu niin, että ihmiset innostuisivat tuhlaamaan, vaatekirjailija Rinna Saramäki neuvoo.

Selvitä myös ennen kaupoille lähtemistä, mitä vaadit vaatteelta, jonka aiot ostaa, ja kuinka paljon se saa maksaa. Jos tiedät haluavasi punaisen t-paidan, joka saa maksaa enintään 30 euroa, ostoksilla käyminen on helppoa. Jos sen sijaan etsit ”jotakin keväistä”, voi tehtävä olla vaikeampi.

2. Älä hanki mitään yksittäistä

Paitaa, johon et osaa yhdistää yhtäkään kaapistasi jo löytyvää vaatetta. Hametta, jolle sinulla ei ole yläosaa. Kun olet ostoksilla, osta vaatekappaleita, jotka sopivat johonkin kokonaisuuteen.

– Yksittäinen vaate jää täysin turhaksi tai vaatii uusia hankintoja.

Halvasta alevaatteesta voi tulla kallis ostos, jos sen kaveriksi pitääkin ostaa uudet housut, kengät tai takki.

3. Vinkki ostoksille

Mieti etukäteen, minkä kanssa uuden vaatteen on sovittava.

– Ota puhelimella kuva vanhasta vaatteesta, jolle etsit paria, tai pue se päällesi ostoksille. Värimuisti ei ole ihmisen vahvimpia. Kaupassa et ehkä muistakaan oikein, minkä sävyinen punainen paitasi olikaan.

Jos vahinko on jo sattunut

Kaikkihan me tiedämme motivaatiovaate-käsitteen? Rinnan mukaan juuri sellaiset vaatteet osoittautuvat usein turhiksi, jotka ostetaan tulevaisuus mielessä.

Mitä järkeä on ostaa korkokenkiä, jos ei ole koskaan käyttänyt korkoja, mutta haluaisi kovasti?

– Valitettavasti vaate ei tee haaveista totta. Kannattavinta on ostaa omaan senhetkiseen elämäntilanteeseen parhaiten sopivia vaatteita.

Jos vahinko on jo tapahtunut ja kaappi pursuaa turhia vaatteita, pääsee niistä eroon tiukalla itsekritiikillä.

– Turhista vaatteista eroon pääseminen vaatii itsetutkiskelua. Kysy itseltäsi, kuka olet ja millaista elämää elät. Vaatekaapin siivoaminen on hieno oppimisen paikka. Se voi paljastaa jotain eletystä elämästä ja tehdyistä ratkaisuista. Jos turhien vaatteiden karsinnan tekee oikein, sitä ei tarvitse tehdä kuin kerran elämässä.

Karsinnan voi kuitenkin tehdä väärinkin. Pahimmillaan vaatteista luopuminenkin koukuttaa.

– Vaatteista luopuminenkin on nautinnollista, jos pääsee oikeaan vireeseen. Senkään ei pitäisi olla itseisarvo. Jos huomaa olevansa aina uudestaan tilanteessa, jossa pitää luopua turhasta, jotain on pielessä.

Mukana vaatevallankumouksessa

Rinna muistuttaa, että vaatteiden ostamiseen voi sekoittaa ripauksen mindfulnessia.

– Vaatteiden ostamisen ei tarvitse olla jotain, mikä tapahtuu sattumanvaraisesti tai viime hädässä. Sitä varten voi tehdä pohjatyötä (kuten kohdissa 1–3).

Hän on mukana perjantaina 24. huhtikuuta vietettävässä kansainvälisessä Vaatevallankumous-päivässä. Sen tarkoitus on kannustaa vaateteollisuutta kertomaan kuluttajille omista tuotantoprosesseista, materiaaliensa alkuperästä ja työntekijöiden työoloista.

– Toivon, että ihmiset rohkenevat kysyä, mistä vaatteet tulevat ja kuka ne on ommellut. Se onnistuu, jos vaatteita ostaa määrätietoisesti.

Me Naiset on mukana järjestämässä Sanomatalon Mediatorilla Vaatevallankumous-tapahtumaa, jossa voi kuvauttaa itsensä vaatteet väärinpäin. Tapahtumassa voi osallistua kilpailuun, jossa arvotaan aika vaatevalmennukseen. Lisää tapahtumasta Vaatevallankumouksen sivuilla ja Facebookissa.

Lue myös:

Vaatevalmentaja vinkkaa: näin löydät tyylisi punaisen langan

Armi Toivanen puki vaatteet nurinpäin tärkeästä syystä

Ovatko ylläsi olevat vaatteet riistomuotia?

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.