Kun tietää edulliset tyylikikat, Rolexit ja turkikset voi unohtaa. Kuva Shutterstock
Kun tietää edulliset tyylikikat, Rolexit ja turkikset voi unohtaa. Kuva Shutterstock

Kukkaronnyörejä ei ole välttämätöntä löysätä, jos haluaa tyyliinsä ylellisyyttä. Muutama pieni pukeutumiskikka riittää.

Tyylisivusto WhoWhatWear.com listasi vinkit, joiden avulla edullisempikin asukokonaisuus näyttää arvokkaalta:

1. Yhdistele jalokivien väreissä hohtavia sävyjä ja minimalistisia muotoja.

Kuninkaallinen syvänsininen ja smaragdinvihreä näyttävät aina hyviltä. Katso vaikka Kate Middletonia.

2. Pue harteillesi hyvää materiaalia oleva, kauniisti laskeutuva bleiseri.

Räsy-look piristyy helposti yhdellä särmikkäällä vaatekappaleella.

3. Suosi tosi, tosi simppeliä.

Shoppaillessa kannattaa olla materiaalien suhteen nirso. Ketjuliikkeistäkin löytää välillä helmiä.

4. Valitse asusteeksi hattu, jossa on keskikokoinen lieri.

Pluspisteitä siitä, ettei tukkaa tarvitse sen kummemmin laittaa.

5. Paksu ja yksinkertainen metallirannekoru tekee tyylin.

Muovinpaloista tehdyt "jalokivet" eivät varsinaisesti saa sinua näyttämään kroisokselta. Halpakin metallikoru näyttää arvokkaalta.

6. Solmi kaulaasi silkkihuivi.

Erotut lentohenkilökunnasta, kun muu asu koostuu perusvaatteista: t-paidasta, muhkeasta neuleesta ja farkuista.

7. Vaatimatonkin ulkovaate voi tehdä vaikutuksen.

Luksusmuijan ei tarvitse kuorruttaa itseään logoilla ja kristalleilla. Kruunaa asu takilla, joka huokuu yksinkertaista eleganssia. Harmaa ja beige ovat varmoja värivalintoja.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.