Nirso shoppailija tekee yleensä parempia ostoksia kuin hamstraaja, jolle käy kaikki. Kuva: Shutterstock
Nirso shoppailija tekee yleensä parempia ostoksia kuin hamstraaja, jolle käy kaikki. Kuva: Shutterstock

Paisuuko vaatebudjettisi kohtuuttomaksi kuin huomaamatta? Näin pysyt tyylikkäänä halvemmalla.

Säännöllisestä shoppailusta ja tursuavasta vaatekaapista huolimatta joskus saattaa tuntua siltä, ettei mitään päällepantavaa vain ole. Silloin vika on todennäköisesti ostoksissa, joita teet!

Ja kaikki ostokset, jotka eivät päädy käyttöön, ovat kaiken kukkuraksi silkkaa rahanhukkaa. Tässä yksinkertaisia vinkkejä siihen, miten saa parhaan – ja parhaalta näyttävän – vastineen rahoillesi.

1. Osta parempaa laatua

Parempi laatu tarkoittaa yleensä myös kalliimpaa hintaa. Aina ne eivät kulje käsi kädessä, vaan joskus lisähintaa vaatteeseen tuo esimerkiksi sen merkki tai trendikkyys.

Opettele tunnistamaan laatu: siitä kertovat yleensä luonnonmateriaalien käyttö, ajattomat leikkaukset ja hyvä istuvuus. Jos vaatteen pinta on jo kaupassa nyppyyntynyt, ei sen laatu ainakaan parane ostamalla. Kurkista myös kääntöpuolelle – jos siellä ei näy huonosti ommeltuja saumoja tai langanpätkiä, olet oikeilla jäljillä.

2. Tee ostopäätökset harkiten

No, kaikkia laatuostoksia ei tietenkään kannata raahata kotiin – jos vaatteita on liikaa, osa hyvistäkin löydöistä jää vain käyttämättä.

Hyvä ostos on sellainen, joka on sekä kooltaan että tyyliltään niin sopiva, että se saa sinut näyttämään hyvältä. Sen pitäisi myös sopia muihin, kaapissa jo oleviin vaatteisiin, jotta se varmasti pääsee käyttöön. Jos et jo kaupassa muista ainakin kolmea jo omistamaasi vaatetta, joiden kanssa voisi ostosta käyttää, jätä se kaupan hyllylle.

3. Hyödynnä alennusmyynnit

Nyt ei olla etsimässä outoja trendivaatteita, jotka eivät kelvanneet kenellekään muulle, mutta kelpaavat sinulle, koska olivat halpoja.

Alennusmyynnit kannattaa kuitenkin ehdottomasti kiertää. Hyödynnä alejen eri vaiheet: alussa tarjolla on enemmän laadukkaita ja ajattomiakin vaatteita, joiden alennusprosentti on pienempi. 20 prosenttia useamman sadan euron talvitakista on kuitenkin jo hyvä alennus. Klassikot ja perusvaatteet ovat todella harvoin isossa alennuksessa, eli maltillisemmastakin edusta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

Loppurysäykset kannattaa myös tsekata – sieltä saattaa löytyä pilkkahintaan juuri se erikoinen juttu, jota tyylisi kaipasi.

4. Pidä vaatteistasi parempaa huolta

Löydä järkevä pesuväli kullekin vaatteelle. Neuleet puhdistuvat usein tuulettamalla, mutta alushousut, rintaliivit ja muut ihoa vasten olevat vaatteet kaipaavat pesua usein.

Huolla vaatteitasi, jotta ne pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään ja antavat näin maksimaalisen hyödyn käyttäjälleen eli sinulle. Napit on helppo kiinnittää takaisin itsekin, mutta isommat korjaukset ja muutostyöt kannattaa antaa ompelijan tehtäviksi. Muutama kymppi korjaustyöstä on halpa hinta, jos se pidentää vaatteen käyttöikää vaikkapa parilla vuodella.

Lue myös:

Nämä vaatteet eivät katso ikää – 10 ikityylikästä valintaa

Hanki nämä kevätklassikot vaatekaappiisi

Vastaamalla kolmeen kysymykseen selvität vartalotyyppisi

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on

Ei pukeutumispaniikkia! Kesän juhliin riittää yksi helppokäyttöinen vaate, kun sen voi stailata parilla eri tavalla.

Vedä kuvan reunassa olevaa nuolta vasemmalle ja oikealle, niin näet saman vaatteen kahdessa eri tyylissä. 


Laskoshame, 49,99 €, H&M. Romanttinen jakku, 109,95 €, Neo Noir. Paitapusero, 19,95 €, Gina Tricot. Hiussolki, 8,99 €, Glitter. Olkalaukku, 29,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
Polyesterinen laskoshame on helppo pukea monella eri tavalla, 49,99 €, H&M. Glitterneule, 69,95 €, Neo Noir.  Kukkakorvakorut, 16,99 €, Glitter. Kiiltävä tekonahkalaukku, 34,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
 


Housut, 85 €, Ajlak.Olat paljastavassa puuvillapaidassa sekoittuvat skarpit raidat ja pehmeä röyhelö, 59,99 €, Selected Femme. Kirjekuorilaukku, 439,95 €, Loeffler Randall. Hopeanhohtoiset nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
Kasvikuvioisten housujen pohjaväri on aina trendikäs ja juhlava valkoinen, 85 €, Ajlak. Kimonojakku, 85 €, Ajlak. Pystykauluksinen pusero, 24,99 €, H&M. Pitkä riipus, 16,99 €, Pieces. Iltalaukku, 129 €, Unisa. Nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
 


Bleiseri, 239 €, Samsøe & Samsøe. Läpikuultava mekko, 69,95 €, Neo Noir. Kukkakorvakoruissa riittää katsottavaa, 9,99 €, Kappahl. Kullanvärinen nahkalaukku, 109 €, Tommy Hilfiger. Avokkaat, 125 €, Unisa.
Bleiseri, 239 €, ja kauniisti valoa heijastava viskoositoppi, 79 €, Samsøe & Samsøe. Leveälahkeiset, vajaamittaiset housut, 79,95 €, Selected Femme. Puuvillalaukku, 24,99 €, H&M. Avokkaat, 125 €, Unisa.