Nirso shoppailija tekee yleensä parempia ostoksia kuin hamstraaja, jolle käy kaikki. Kuva: Shutterstock
Nirso shoppailija tekee yleensä parempia ostoksia kuin hamstraaja, jolle käy kaikki. Kuva: Shutterstock

Paisuuko vaatebudjettisi kohtuuttomaksi kuin huomaamatta? Näin pysyt tyylikkäänä halvemmalla.

Säännöllisestä shoppailusta ja tursuavasta vaatekaapista huolimatta joskus saattaa tuntua siltä, ettei mitään päällepantavaa vain ole. Silloin vika on todennäköisesti ostoksissa, joita teet!

Ja kaikki ostokset, jotka eivät päädy käyttöön, ovat kaiken kukkuraksi silkkaa rahanhukkaa. Tässä yksinkertaisia vinkkejä siihen, miten saa parhaan – ja parhaalta näyttävän – vastineen rahoillesi.

1. Osta parempaa laatua

Parempi laatu tarkoittaa yleensä myös kalliimpaa hintaa. Aina ne eivät kulje käsi kädessä, vaan joskus lisähintaa vaatteeseen tuo esimerkiksi sen merkki tai trendikkyys.

Opettele tunnistamaan laatu: siitä kertovat yleensä luonnonmateriaalien käyttö, ajattomat leikkaukset ja hyvä istuvuus. Jos vaatteen pinta on jo kaupassa nyppyyntynyt, ei sen laatu ainakaan parane ostamalla. Kurkista myös kääntöpuolelle – jos siellä ei näy huonosti ommeltuja saumoja tai langanpätkiä, olet oikeilla jäljillä.

2. Tee ostopäätökset harkiten

No, kaikkia laatuostoksia ei tietenkään kannata raahata kotiin – jos vaatteita on liikaa, osa hyvistäkin löydöistä jää vain käyttämättä.

Hyvä ostos on sellainen, joka on sekä kooltaan että tyyliltään niin sopiva, että se saa sinut näyttämään hyvältä. Sen pitäisi myös sopia muihin, kaapissa jo oleviin vaatteisiin, jotta se varmasti pääsee käyttöön. Jos et jo kaupassa muista ainakin kolmea jo omistamaasi vaatetta, joiden kanssa voisi ostosta käyttää, jätä se kaupan hyllylle.

3. Hyödynnä alennusmyynnit

Nyt ei olla etsimässä outoja trendivaatteita, jotka eivät kelvanneet kenellekään muulle, mutta kelpaavat sinulle, koska olivat halpoja.

Alennusmyynnit kannattaa kuitenkin ehdottomasti kiertää. Hyödynnä alejen eri vaiheet: alussa tarjolla on enemmän laadukkaita ja ajattomiakin vaatteita, joiden alennusprosentti on pienempi. 20 prosenttia useamman sadan euron talvitakista on kuitenkin jo hyvä alennus. Klassikot ja perusvaatteet ovat todella harvoin isossa alennuksessa, eli maltillisemmastakin edusta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

Loppurysäykset kannattaa myös tsekata – sieltä saattaa löytyä pilkkahintaan juuri se erikoinen juttu, jota tyylisi kaipasi.

4. Pidä vaatteistasi parempaa huolta

Löydä järkevä pesuväli kullekin vaatteelle. Neuleet puhdistuvat usein tuulettamalla, mutta alushousut, rintaliivit ja muut ihoa vasten olevat vaatteet kaipaavat pesua usein.

Huolla vaatteitasi, jotta ne pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään ja antavat näin maksimaalisen hyödyn käyttäjälleen eli sinulle. Napit on helppo kiinnittää takaisin itsekin, mutta isommat korjaukset ja muutostyöt kannattaa antaa ompelijan tehtäviksi. Muutama kymppi korjaustyöstä on halpa hinta, jos se pidentää vaatteen käyttöikää vaikkapa parilla vuodella.

Lue myös:

Nämä vaatteet eivät katso ikää – 10 ikityylikästä valintaa

Hanki nämä kevätklassikot vaatekaappiisi

Vastaamalla kolmeen kysymykseen selvität vartalotyyppisi