Nyt loppui miettiminen, pakkauspulmat on ratkaistu! Kuva: Shutterstock
Nyt loppui miettiminen, pakkauspulmat on ratkaistu! Kuva: Shutterstock

Pakkaatko aina liikaa? Vähillä vaatteillakin pärjää, kun ne valitsee oikein.

Joskus vähemmän on enemmän. Näin on etenkin matkustaessa. Kevyemmät kantamukset helpottavat reissaamista huomattavasti – niitä on helpompi siirrellä paikasta toiseen ja pienen laukun voi halutessaan ottaa mukaan koneen matkustamoon.

College Fashion teki listan 15 vaatteesta ja asusteesta, joilla pärjää pidemmälläkin reissulla. Puvusto on suunniteltu erityisesti kevättä ja syksyä silmällä pitäen, joten lämpimiä kohteita varten pitkät housut voi vaihtaa sortseihin ja pakata mukaan pari hihatonta paitavaihtoehtoa sekä sandaalit. Toisen takeista voi myös korvata neuletakilla.

Ota mukaan nämä


YLÄRIVI: T-paita Good vibes only -tekstillä, 17,95 €, Nelly. Nümphin pilkullinen mekko, 49,95 €, Zalando. Denimpaita, 24,99 €, H&M. Pitkähihainen raitapaita, 12,95 €, Lindex. Klassinen koululaislaukku, 129,20 €, Cambridge Satchel Company. KESKIRIVI: Hupullinen parkatakki, 89,95 €, Mango. Kickersin nahkaballerinat, 70,99 €, Spartoo. Mustat leopardipilkulliset leggingssit, 39,99 €, Esprit. Jacqueline de Jongin hihaton kuviollinen paitapusero, 12,95 €, Bestseller.com. Vyöllä solmittava trenssi, 79,95 €, Vero Moda. ALARIVI: Soft Greyn saappaita koristaa ketju, 129 €, Ellos. Väljä neulepaita, 59,95 €, Zara. Lenkkarit, 69 €, Vagabond. Värikäs huivi, 17,95 €, Kappahl.

1. Trenssi on klassikkotakki, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen.

2. Hupullinen takki kannattaa pakata mukaan paikkoihin, joissa sade tai kylmä voivat yllättää.

3. Huivi suojaa niin viimalta kuin auringoltakin. Iso mutta ohut huivi on monikäyttöinen matka-asuste: se toimii tarvittaessa vaikkapa piknikvilttinä tai saronkina.

4. Lenkkarit tai tennarit kävelyretkiä varten.

5. Pitkähihnainen olkalaukku jättää kädet vapaiksi.

6. Farkut. Tietysti.

7. Legginssit sopivat niin joogahetkiin kuin neuleenkin pariksi.

8. T-paita on perusvaate, jota ilman ei kannata lähteä matkaan. Valitse tyyliisi sopiva väri, teksti tai kuva!

9. Denimpaita tuo asuun rentoutta ja on kerrospukeutujan suosikkivaate.

10. Neulepaita on usein tarpeen lämpimissäkin maissa, koska joskus ilmastointi viilentää sisätilat turhankin tehokkaasti.

11. Hihaton paitapusero sopii niin päivän virallisempiin tapaamisiin kuin iltamenoihinkin.

12. Nätti mekko on aina hyvä olla mukana – tyyli on vapaa.

13. Ballerinat sopivat yhteen sekä juhlamekon että farkkujen kanssa.

14. Pitkähihainen paita on perusvaate vailla vertaa.

15. Saappaat ryhdistävät asun. Valitse korot tai matalat kengät, mutta suosi malleja, joissa jaksaa kävellä ainakin jonkin verran.

Lue myös:

Monetko alushousut mukaan matkalle? Tämän taulukon avulla pakkaat aina sopivan määrän

21 vinkkiä: näin matkailet minibudjetilla

Avec Sofié: Pakkaamisen mestari

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.