Edith, Nea ja Elina aikovat ihailla särmikkäitä ja kauniita asioita tulevaisuudessakin.
Edith, Nea ja Elina aikovat ihailla särmikkäitä ja kauniita asioita tulevaisuudessakin.

Nean reisiin on tatuoitu pioneja, jotka peittävät aiemman tatuoinnin.
Nean reisiin on tatuoitu pioneja, jotka peittävät aiemman tatuoinnin.

Edith rakastaa myös naisellisuutta ja burleskia.
Edith rakastaa myös naisellisuutta ja burleskia.

Elinan tatuoinneissa on symboliikkaa. Niistä voi lukea halun olla yksilöllinen ja vapaa raameista.
Elinan tatuoinneissa on symboliikkaa. Niistä voi lukea halun olla yksilöllinen ja vapaa raameista.

Nean Crystal Skull Hoops -nimisissä korvakoruissa on vaaleaa messinkiä ja kristallikiveä.
Nean Crystal Skull Hoops -nimisissä korvakoruissa on vaaleaa messinkiä ja kristallikiveä.

Tatuoinnit, bändipaidat, pässinpäät ja pitsi. Edithin, Nean ja Elinan vaatteissa näkyvät aatteet ja elämäntapa.

– Pitää katsoa lintukirjasta, mikä laji tuossa menee. Heh heh, Edith Behm, 22, matkii.

Edith, Nea Petäsnoro, 22, ja Elina Pohjanheimo, 21, saavat välillä kuulla ohikulkijoilta kommenttia. Ja erottuvathan he joukosta: hiuksissa on liilaa tai kirkkaanpunaista, kaulassa tatuointeja sekä isoja, teräviä koruja, yllä sukkanauhoja ja bändipaitoja, joita kuvioivat pentagrammit ja äkäiset pässin päät.

Ehkä siksi ystävyksistä huokuu huolettomuus ja voima, halu olla vapaa ja yksilö.

– Meitä yhdistää samanlainen maku vaatteissa ja musiikissa, mutta myös käsityksemme kauneudesta on samanlainen, Elina sanoo.

Kauneutta ovat tatuoitu iho, eläinten pääkallot, Tim Burtonin elokuvien synkkä romanttisuus, kissa, joka onkin kristallista tehty robotti. Mitä omituisempaa, sen parempi. Tosin kotona kelpaavat pieruverkkaritkin, kuten Nea sanoo. Shoppailuun naisilta kuluu noin 50–100 euroa kuussa.

Toisaalta kauneutta ovat ruusut, pionit, pitsit ja perhoset. Edesmenneen, rakkaan mummon nimi kaulalla, niin kuin Nealla.

Elinan selässä on tatuoituna valtava pässin kallo ja sen otsassa symboli, joka esittää saatanan ristiä.

– Okkultismi eli salatiede ja siihen liittyvä symboliikka kiinnostavat, hän kertoo.

Eivät Edith, Nea ja Elina ole aina näyttäneet tältä. Ennen he olivat gootteja.

– Saatoimme seistä Tuska-festareilla henkeä ahdistavissa korseteissa, piikkikorot nurmikkoon uponneena, Nea muistelee nauraen.

Nea, Edith ja Elina pyörivät jo teineinä samoissa piireissä. Nyt ystävyyttä ei haittaisi edes se, jos joku heistä päätäisikin valita tyylikseen kauluspaidan ja suorat housut.

– Muiden pukeutuminen ei kuulu minulle. Jos joku tuntee olonsa hyväksi uudessa tyylissä, olen iloinen hänen puolestaan, Elina sanoo.

Vai haittaisiko sittenkin?

– Mulle tuli kyllä sellainen ajatus, että mitä jos leikkauttaisin lyhyen mustan tukan, Nea sanoo.

– Ei mutta toi kirkkaanpunainen tukka on sun tavaramerkkisi, et sä voi! Edith parahtaa.

Lue myös:

Tältä näyttävät suomalaisten tatuoinnit

Iljan keho on kuin taideteos: halkaistu kieli, tatuoidut silmät ja ihonalaisia implantteja

Tatuoinnit kertovat eletystä elämästä

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.