Edith, Nea ja Elina aikovat ihailla särmikkäitä ja kauniita asioita tulevaisuudessakin.
Edith, Nea ja Elina aikovat ihailla särmikkäitä ja kauniita asioita tulevaisuudessakin.

Nean reisiin on tatuoitu pioneja, jotka peittävät aiemman tatuoinnin.
Nean reisiin on tatuoitu pioneja, jotka peittävät aiemman tatuoinnin.

Edith rakastaa myös naisellisuutta ja burleskia.
Edith rakastaa myös naisellisuutta ja burleskia.

Elinan tatuoinneissa on symboliikkaa. Niistä voi lukea halun olla yksilöllinen ja vapaa raameista.
Elinan tatuoinneissa on symboliikkaa. Niistä voi lukea halun olla yksilöllinen ja vapaa raameista.

Nean Crystal Skull Hoops -nimisissä korvakoruissa on vaaleaa messinkiä ja kristallikiveä.
Nean Crystal Skull Hoops -nimisissä korvakoruissa on vaaleaa messinkiä ja kristallikiveä.

Tatuoinnit, bändipaidat, pässinpäät ja pitsi. Edithin, Nean ja Elinan vaatteissa näkyvät aatteet ja elämäntapa.

– Pitää katsoa lintukirjasta, mikä laji tuossa menee. Heh heh, Edith Behm, 22, matkii.

Edith, Nea Petäsnoro, 22, ja Elina Pohjanheimo, 21, saavat välillä kuulla ohikulkijoilta kommenttia. Ja erottuvathan he joukosta: hiuksissa on liilaa tai kirkkaanpunaista, kaulassa tatuointeja sekä isoja, teräviä koruja, yllä sukkanauhoja ja bändipaitoja, joita kuvioivat pentagrammit ja äkäiset pässin päät.

Ehkä siksi ystävyksistä huokuu huolettomuus ja voima, halu olla vapaa ja yksilö.

– Meitä yhdistää samanlainen maku vaatteissa ja musiikissa, mutta myös käsityksemme kauneudesta on samanlainen, Elina sanoo.

Kauneutta ovat tatuoitu iho, eläinten pääkallot, Tim Burtonin elokuvien synkkä romanttisuus, kissa, joka onkin kristallista tehty robotti. Mitä omituisempaa, sen parempi. Tosin kotona kelpaavat pieruverkkaritkin, kuten Nea sanoo. Shoppailuun naisilta kuluu noin 50–100 euroa kuussa.

Toisaalta kauneutta ovat ruusut, pionit, pitsit ja perhoset. Edesmenneen, rakkaan mummon nimi kaulalla, niin kuin Nealla.

Elinan selässä on tatuoituna valtava pässin kallo ja sen otsassa symboli, joka esittää saatanan ristiä.

– Okkultismi eli salatiede ja siihen liittyvä symboliikka kiinnostavat, hän kertoo.

Eivät Edith, Nea ja Elina ole aina näyttäneet tältä. Ennen he olivat gootteja.

– Saatoimme seistä Tuska-festareilla henkeä ahdistavissa korseteissa, piikkikorot nurmikkoon uponneena, Nea muistelee nauraen.

Nea, Edith ja Elina pyörivät jo teineinä samoissa piireissä. Nyt ystävyyttä ei haittaisi edes se, jos joku heistä päätäisikin valita tyylikseen kauluspaidan ja suorat housut.

– Muiden pukeutuminen ei kuulu minulle. Jos joku tuntee olonsa hyväksi uudessa tyylissä, olen iloinen hänen puolestaan, Elina sanoo.

Vai haittaisiko sittenkin?

– Mulle tuli kyllä sellainen ajatus, että mitä jos leikkauttaisin lyhyen mustan tukan, Nea sanoo.

– Ei mutta toi kirkkaanpunainen tukka on sun tavaramerkkisi, et sä voi! Edith parahtaa.

Lue myös:

Tältä näyttävät suomalaisten tatuoinnit

Iljan keho on kuin taideteos: halkaistu kieli, tatuoidut silmät ja ihonalaisia implantteja

Tatuoinnit kertovat eletystä elämästä

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti