Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa vilkuillessa kannattaa pitää silmät tarkkana näiden syksyn trendien varalta.

Syyskukat

Yksi syksyn valloittavimmista trendeistä ovat kukkakuosit, jotka näyttävät upeilta peittäessään koko iltapuvun. Syksyisyyttä kukkakedoille tuovat tummat sävyt. Kukkakuviointi on mainio keino piristää muuten simppeliä asua – toivottavasti joku itsenäisyyspäivän juhlavieraista on hoksannut tämän.

Kirkkaat värit


Sokkihoitoa pimeyteen löytyy syksyn catwalkeilta, joilla nähtiin paljon kirkkaita, jopa neonvärisiä asuja niin arkeen kuin juhlaankin. Parhaimmissa oli yhdistelty useampia kirkkaita sävyjä. Todennäköisesti myös Linnassa nähdään ainakin pari värikkääseen asuun pukeutunutta leidiä.

Läpinäkyvyys


Linnan juhlavieraat ovat perinteisesti pukeutuneet varman päälle, mutta on joukkoon aina muutama räväyttäjäkin mahtunut. Tänä vuonna räväyttäminen voisi onnistua esimerkiksi osittain läpikuultavalla iltapuvulla. Ne ovat olleet viime aikoina erittäin suosittuja kansainvälisillä punaisilla matoilla. Itsenäisyyspäivänä tosin on tyylikkäintä välttää liian paljastavia asuja.

Vihreä


Vihreää nähtiin syksyn muotinäytöksissä paljon ja useissa eri sävyissä. Voisiko vihreä olla myös tämän vuoden Linnan juhlien yllätyssuosikki?

Metallit


Metallisävyt kuuluvat juhlakauteen – catwalkeilla ne olivat niin säihkyviä, että välillä tarvittiin aurinkolaseja. Myös muotisuunnittelija Jukka Rintala kertoi Radio Rockin haastattelussa, että kulta ja hopea näyttävät Linnassa aina kauniilta. Lue juttu aiheesta täältä: Miltä Linnan juhlien puvut näyttävät tänä vuonna, Jukka Rintala?

Villit kuviot


Aiemmin Linnassa on nähty esimerkiksi Marimekon kuoseja, ja toivottavasti joku uskaltautuu myös tänä vuonna valitsemaan persoonallisen kuvioinnin pukuunsa – räikeätkin kuviot ovat nyt huippumuodikkaita.

Lue myös:

Talven muotiyllättäjä – kukkamekko

Onko tässä Linnan juhlien erikoisin asu: iltapuku kahvikoneen kapseleista!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.