Vartalo kiittää vapaasta vatsasta ja väljistä pikkupöksyistä. Kuva Shutterstock
Vartalo kiittää vapaasta vatsasta ja väljistä pikkupöksyistä. Kuva Shutterstock

Muotoilevat alusvaatteet ovat modernin naisen pelastus, mutta kuuluvat vain erityisiin hetkiin. Miksi?

Muotoilevia alusvaatteita on syytetty ainakin seuraavien terveydellisten haittojen aiheuttamisesta: närästys, heikentynyt hapenottokyky, heikentyneet vatsalihakset ja pidättämisvaikeudet, verisuonitukokset ja verenkierron häiriöt, ihoärsytykset, alaselkä- ja vatsakipu, turvotus, hiivatulehdus, heikentynyt ruuansulatus ja jopa syöpä.

Daily Mailin tuoreessa artikkelissa avattaan karuimpia haittapuolia.

Närästys ja syöpä

Muotoilevien pöksyjen tiukka reuna asettuu mahalaukun kohdalle ja puristaa sisäelimiä. Puristus nostattaa mahan hapanta sisältöä ylöspäin ja aiheuttaa närästystä. Pahimmillaan tästä voi aiheutua refluksitauti. Hoitamaton refluksitauti taas yhdistetään ruokatorven syöpään.

Suonikohjut

Yläreisistä tiukat muotoilevat sukkahousut tai housut heikentävät verenkiertoa ja pahentavat tai aiheuttavat suonikohjuja. Jalkojen verenkierrolliset häiriöt huomaa yleensä ensimmäisenä turvonneista nilkoista.

Iho-ongelmat

Liian usein käytetyt hengittämättömät vaatteet aiheuttavat ihoärsytystä, tarkemmin hautumia. Märkivä ja kutiseva ihottuma pitäisi hoitaa ennen kuin se tulehtuu.

Onneksi muotoilevia alusvaatteita pitäisi käyttää huomattavasti kauemmin kuin kerran kuussa hienon mekon alla, jotta saisi tällaisia ongelmia aikaan.

Lue myös:

Pluskokoinen ja rimpula testasivat muotoilevat alusasut: Löytyikö vyötärö, kasvoivatko rinnat?

Kumarru ja kahmaise – näin rintaliivit kuuluu pukea

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.