Janette Laakso työstää parhaillaan ensimmäistä muotinäytöstään.
Janette Laakso työstää parhaillaan ensimmäistä muotinäytöstään.

Janeten inspiraatiotaulu antaa esimakua siitä, millaisia vaatteita on luvassa.
Janeten inspiraatiotaulu antaa esimakua siitä, millaisia vaatteita on luvassa.

Masennuksen selättänyt Janette Laakso haluaa omalla esimerkillään rohkaista muita mielenterveysongelmista kärsiviä tavoittelemaan omia unelmiaan.

Helsinkiläinen Janette Laakso, 22, tavoittelee parhaillaan yhtä unelmaansa Mesenaatti.me-yhteisörahoituspalvelussa. Nuori vaatesuunnittelijan alku haluaa tehdä oman malliston ja pitää muotinäytöksen.

Pohjakosketus-kampanjalla on myös toinen tarkoitus: Janette haluaa olla esimerkkinä muille mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville. Siksi malliston teemaksi valikoitui masennus, jonka Janette on itse kokenut.

– Kukaan ei päätä sairastua masennukseen, niin kuin ei päätä sairastua syöpäänkään. Haluaisin, että masennuksesta keskusteltaisiin avoimemmin, Janette kertoo.

Idean mallistosta hän sai viime kesänä jutellessaan ystävänsä kanssa haaveistaan. Kulttuurintuottajaksi opiskeleva Inka Pohjonen on auttanut projektin järjestelyissä.

– Kerätyillä varoilla on tarkoitus järjestää muotinäytös toukokuussa.

Väriä synkän keskellä

Nuoresta saakka vaatesuunnittelijan urasta haaveillut Janette on opiskellut ammattikoulussa ompelija-artesaaniksi ja kokeillut välissä myös vestonomiopintoja ammattikorkeakoulussa. Nyt hänen haaveenaan on kuitenkin opiskelupaikka Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa. Mielikin alkaa olla vähitellen toipunut masennuksesta.

– Muutaman vuoden ajan kävin läpi tosi vaikeita aikoja, mutta nyt tunnen olevani vahvoilla, Janette kertoo.

– Kokemus on kasvattanut. Tuntuu pahaltakin sanoa, mutta en vaihtaisi sitä pois.

Kaikkein hankalimpina aikoina Janette sai apua taiteesta.

– Tykkään piirtää ja maalata, ja se oli minulle keino purkaa pahaa oloani.

Siksi Janeten piirtämät kuvat oli luontevaa ottaa osaksi mallistoa. Vaatteissa nähdää esimerkiksi tuskaa kuvastaviin asentoihin puristuneita käsiä sekä kasvoja, joiden ilmeet paljastavat, ettei kaikki ole kunnossa.

Vaikka mallistosta tulee Janeten mukaan synkkä, joukkoon mahtuu myös värien pilkahduksia. Ne kuvastavat toivoa ja sitä, että haaveet voivat todellakin toteutua.

Yhteisörahoituskampanjaan voi osallistua 10.3. asti osoitteessa mesenaatti.me/pohjakosketus.

Lue myös:

Tuore tutkimus: Lapsena syyllisyydentuntoinen on aikuisena masentunut?

Masentuneen miehen puoliso: ”Joskus mietin, että kuole pois”

Putous-tähden kaksossisko masennuksestaan: "En nähnyt elämääni eteenpäin"

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.