Ekomuotia suunnitteleva Camilla Norrback ei välitä pikaruokatrendeistä. Mutta mitkä ovat hänen suosikkivaatteensa kesällä?

Miten kuvailisit tyyliäsi?
Kärsin nostalgiasta. Pidän tummasta ja synkeästä. Vaikka rakastan syksyä, iän myötä olen alkanut nauttia myös keväästä. Tyylini on jotain naisellisen ja särmikkään väliltä. Vaatteen on oltava hyvin leikattu ja siitä täytyy löytyä jokin muoto, vaikka se muuten olisikin väljä tai hyvin yksinkertainen.

Seuraatko trendejä?

Seuraan suurempia linjoja ja hitaammin muuttuvia muodin suuntauksia. Nopeasti ohimenevistä trendeistä en välitä – ne ovat muodin pikaruokaa. On hienoa, jos näen kadulla muutama vuosi sitten suunnittelemani takin, joka näyttää edelleen ajankohtaiselta. Tällä hetkellä minua viehättää 70-luvun tyyli ja leikkaukset.

Miten aiot pukeutua tänä kesänä?
Suosikkivaatteitani ovat pitkät mekot ja mukavat neuletakit. Silkkipuuvilla on miellyttävä materiaali kuumallakin. Mustia asuja piristän punaisilla korkokengillä sekä huiveilla ja vintage-tyylisillä koruilla. Myöskään kynsilakkaa ei pidä unohtaa.

 

Camilla Norrback

  • Syntynyt Pietarsaaressa 1974. Asunut Tukholmassa vuodesta 1994.
  • Perusti omaa nimeään kantavan vaatemerkin vuonna 1999. Mallistossa käytetään mahdollisimman ekologisia materiaaleja. Vaatteitaan hän kuvailee sanalla ”ecoluxury” eli vaatteet ovat ekologisuuden lisäksi ylellisiä ja muodikkaita.
  • Camillan vaatteet tunnetaan retroromantiikasta, nostalgisista väreistä ja kuvioista sekä naisellisista ja vartalolle armeliaista leikkauksista.
  • www.camillanorrback.com

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.