Emporio Armani/Leena Aro
Emporio Armani/Leena Aro

Sonia Rykiel, Versace/Leena Aro
Sonia Rykiel, Versace/Leena Aro

Chanel/Leena Aro
Chanel/Leena Aro

Emporio Armani, Dries Van Noten/Leena Aro
Emporio Armani, Dries Van Noten/Leena Aro

Balmain, Lanvin/Leena Aro
Balmain, Lanvin/Leena Aro

Lanvin, Balmain/Leena Aro
Lanvin, Balmain/Leena Aro

Jean-Paul Gaultier/Leena Aro
Jean-Paul Gaultier/Leena Aro

Giorgio Armani, Haider Ackermann/Leena Aro
Giorgio Armani, Haider Ackermann/Leena Aro

Jakku ei ole aikoihin ollut näin trendikäs.

Millainen on kauden trendikkäin bleiseri? Tyköistuva, liituraita vai naisellinen? Vastaus kuuluu, että miltei malli kuin malli käy. Kevään catwalkeilla nähtiin malleja ja materiaalivaihtoehtoja laidasta laitaan. Omansa löytyy niin boheemille kuin bisnestyylistä pitävälle.

Jos runsaudenpula ahdistaa, tässä muutama poiminta mallien kirjosta:

Siro pikkujakku

Tyköistuva bleiseri on supernaisellinen valinta. Pienen jakun sirous korostuu, kun siinä on vain yksi tai kaksi nappia sekä pienet kaulukset. Lyhyen hameen kera sopii lyhyt, hieman vyötärön alle ulottuva helma. Pidempi malli on omiaan midi-pituisen hamosen kanssa.

Kätevä lyhythihainen

Tämä jakku toimii mainio toimistovaate housujen tai hameen kanssa. Tyyli rentoutuu, kun sujautat alle pitkähihaisen t-paidan ja vedät jalkaasi farkut. Ja jos kantti kestää, saat bleiseristä todella kuuman juhlavaatteen yhdistämällä superväljän jakun (ilman aluspaitaa) ja minihameen. Avoin rintamus on oiva paikka ohutketjuisille amulettikoruille.

Suuri kasarimalli

Suoralahkeiset, väljät housut ja 80-luvun tyyliä jäljittelevä isohko bleiseri ovat mukavat päällä. Jos kankaat ovat juhlavia, asu sopii myös bileisiin. Reippaan fiiliksen saat yhdistämällä jakkuun porkkanamalliset pökät ja istuvan neuletakin.

Jakku ja alaosa samaa sävyä

Saat huijattua itsellesi lisää pituutta, kun puet yllesi samanvärisen ylä- ja alaosan. Hauskempi versio syntyy, kun hankit kuviollisesta kankaasta tehdyn asun.

Lue lisää:

Ripaus hippimeininkiä! Trendikäs valitsee hapsut

Tästä luksustuotetteesta tulee joka naisen asuste

Remmejä, nyörejä, narua... Tällaiset ovat Fifty Shades -alusvaatteet

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.