Emporio Armani/Leena Aro
Emporio Armani/Leena Aro

Sonia Rykiel, Versace/Leena Aro
Sonia Rykiel, Versace/Leena Aro

Chanel/Leena Aro
Chanel/Leena Aro

Emporio Armani, Dries Van Noten/Leena Aro
Emporio Armani, Dries Van Noten/Leena Aro

Balmain, Lanvin/Leena Aro
Balmain, Lanvin/Leena Aro

Lanvin, Balmain/Leena Aro
Lanvin, Balmain/Leena Aro

Jean-Paul Gaultier/Leena Aro
Jean-Paul Gaultier/Leena Aro

Giorgio Armani, Haider Ackermann/Leena Aro
Giorgio Armani, Haider Ackermann/Leena Aro

Jakku ei ole aikoihin ollut näin trendikäs.

Millainen on kauden trendikkäin bleiseri? Tyköistuva, liituraita vai naisellinen? Vastaus kuuluu, että miltei malli kuin malli käy. Kevään catwalkeilla nähtiin malleja ja materiaalivaihtoehtoja laidasta laitaan. Omansa löytyy niin boheemille kuin bisnestyylistä pitävälle.

Jos runsaudenpula ahdistaa, tässä muutama poiminta mallien kirjosta:

Siro pikkujakku

Tyköistuva bleiseri on supernaisellinen valinta. Pienen jakun sirous korostuu, kun siinä on vain yksi tai kaksi nappia sekä pienet kaulukset. Lyhyen hameen kera sopii lyhyt, hieman vyötärön alle ulottuva helma. Pidempi malli on omiaan midi-pituisen hamosen kanssa.

Kätevä lyhythihainen

Tämä jakku toimii mainio toimistovaate housujen tai hameen kanssa. Tyyli rentoutuu, kun sujautat alle pitkähihaisen t-paidan ja vedät jalkaasi farkut. Ja jos kantti kestää, saat bleiseristä todella kuuman juhlavaatteen yhdistämällä superväljän jakun (ilman aluspaitaa) ja minihameen. Avoin rintamus on oiva paikka ohutketjuisille amulettikoruille.

Suuri kasarimalli

Suoralahkeiset, väljät housut ja 80-luvun tyyliä jäljittelevä isohko bleiseri ovat mukavat päällä. Jos kankaat ovat juhlavia, asu sopii myös bileisiin. Reippaan fiiliksen saat yhdistämällä jakkuun porkkanamalliset pökät ja istuvan neuletakin.

Jakku ja alaosa samaa sävyä

Saat huijattua itsellesi lisää pituutta, kun puet yllesi samanvärisen ylä- ja alaosan. Hauskempi versio syntyy, kun hankit kuviollisesta kankaasta tehdyn asun.

Lue lisää:

Ripaus hippimeininkiä! Trendikäs valitsee hapsut

Tästä luksustuotetteesta tulee joka naisen asuste

Remmejä, nyörejä, narua... Tällaiset ovat Fifty Shades -alusvaatteet

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti