Delpozon syksyn 2016 muotinäytöksessä keltainen yhdistyi hempeään vaaleanpunaiseen. Kuvat: Estrop
Delpozon syksyn 2016 muotinäytöksessä keltainen yhdistyi hempeään vaaleanpunaiseen. Kuvat: Estrop

Alennusmyynteihin ei kannata sännätä valmistautumatta – lue tästä, mitä niistä kannattaa metsästää.

Hyvä alennusmyyntiostos on hinnaltaan hyvä diili, mutta yksin se ei riitä, vaan esimerkiksi vaatteen pitäisi myös päästä käyttöön. Kesähepeniä ei tarvitse loputonta määrää, joten katse kannattaakin suunnata jo tulevaan: syksyyn trendeihin ja klassikoihin, joille löytyy aina käyttöä.

Listasimme vaatteet ja trendit, joita kannattaa metsästää tämän kesän alennusmyynneistä – jotka muuten ovat joissakin kaupoissa jo käynnissä.

1. Puuttuvat palaset

Ihan ykkösvinkki alennusmyynteihin on tietenkin ostaa sellaisia juttuja, joita oikeasti tarvitsee. Siis vähemmän iltapukuja, enemmän t-paitoja (tosin ei jälkimmäisiäkään tarvita määräänsä enempää).

Ennen ostoksille suuntaamista kannattaa siis tehdä inventaario kaappiin ja pohtia, mitä siellä on jo on ja mitkä tuotteet täydentäisivät kokonaisuutta parhaiten. Ostoslistan tekeminen auttaa pitämään pään kylmänä hyvienkin tarjousten äärellä.

Lue myös: 8 syytä siihen, ettei sinulla ole mitään päällepantavaa

2. Takuuvarmat värit

Michael Korsin syysnäytöksessä klassinen beige sai kaveriksen kimaltavat housut.
Michael Korsin syysnäytöksessä klassinen beige sai kaveriksen kimaltavat housut.

Beigeä, tummansinistä, harmaata... Syksyn muodin väripaletti on takuuvarmaa settiä. Vaikka vaate olisi kuinka kiva, sen väriä kannattaa tarkastella jo kaupassa kriittisesti. Klassiset sävyt miellyttävät silmää vuodesta ja vuodenajasta toiseen, trendivärit tulevat ja menevät.

3. Trendipilkahdukset

Jos pitää väreistä ja tietää käyttävänsä niitä ennakkoluulottomasti, ensi syksynä kannattaa kokeilla keltaisen ja vaaleanpunaisen tai pinkin yhdistelmää (pääkuvassa). Värit sopivat upeasti kesään, mutta piristävät takuulla myös syksyn pimeneviä päiviä. Myös metallisävyt, erityisesti hopea, ovat tulevana syksynä muodissa.

4. Parhaat printtikuosit

Kivoja kuoseja kannattaa aina pitää silmällä. Kukkakuosit kuuluvat kesään, mutta ne jatkavat eloaan myös syksyn muodissa, vain aavistuksen tummemmissa ja murretummissa sävyissä.

5. Trendiklassikot

Tietyt vaatekappaleet palaavat säännöllisin väliajoin muodin huipulle. Syysmuodin catwalkeilla nähtiin esimerkiksi mekkojen alle puettuja poolopaitoja, yksiolkaimisia mekkoja ja korsetteja. Jos jokin tuntuu omalta, niitä kannattaa etsiä jo alennusmyynneistä. Kun väriksi valitsee esimerkiksi mustan, vaate näyttää uskottavalta vielä vuosien päästäkin, kun muoti jatkaa kiertoaan.

6. Vaatekaapin kulmakivet

Arkilaukku, neuletakki, kynähame ja loaferit. Paitapusero, housupuku ja muut klassikot ovat muodissa aina, mutta eivät nekään välty täysin trendivaihteluilta. Jos vaatekaapissa on puute tai jokin vanhoista klassikoista tuntuu aikansa eläneeltä, kannattaa vilkuilla alennusrekkien suuntaan. Klassikoiden kanssa on kuitenkin oltava tarkkana – jokin juju saa olla, mutta liian trendikästä kuosia tai leikkausta kannattaa välttää, jos haluaa vaatteestaan pitkäikäisen.

7. Tyylikkäät mukavuusvaatteet

Viime vuodet muotia hallinnut sporttitrendi ei ole vieläkään täysin kuollut. Se ei kuitenkaan tarkoita, että töihin kehtaisi mennä ihan missä tahansa kulahtaneessa hupparissa. Mukavuusvaatteille on toki aina käyttöä, ja alennusmyynnit ovat mitä mainioin tilaisuus täydentää rentojen mutta siistien vaatteiden kokoelmaansa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.