Nuoret naiset ovat hylänneet stringit ja vaihtaneet peittävämpiin alushousuihin. Kuva: Shutterstock
Nuoret naiset ovat hylänneet stringit ja vaihtaneet peittävämpiin alushousuihin. Kuva: Shutterstock

Trendikkäimmät alushousut ovat nyt peittävät ja puuvillaiset.

Millaiset alushousut sinulla on jalassasi?

Mikäli olet tiedostava nuori nainen, hyvin todennäköisesti niin sanotut mummoalushousut – sellaiset hieman peittävämmät, jopa korkeavyötäröiset.

The New York Times kertoi tällä viikolla, että nuoret naiset ovat heivanneet stringit ja vaihtaneet samankaltaisiin alushousuihin, joita heidän isoäitinsäkin käyttävät.

NPD Group -nimisen tutkimusyrityksen tilastot todistavat, että ilmiö on totta: viime vuoden aikana stringien myynti väheni seitsemän prosenttia, kun peittävämpien alushousumallien menekki kasvoi peräti 17 prosenttia.

Myös Bloomingdales-tavaratalon alusvaatemuodista vastaava päällikkö Erica Russo on huomannut muutoksen asenteissa. The New York Timesin haastattelussa hän kertoo huomanneensa, että kun housumuoti on muuttunut väljemmäksi ja korkeavyötäröisemmäksi, myös alusvaatteet ovat suurentuneet. Se saattaa olla osittain normcore-muodin ansiota. Ensin tulivat vyölaukut ja Birkenstock-terveyssandaalit, nyt alushousut.

@clembutt wearing @its_meandyou coming soon! // @thisismayan

Kuva, jonka Daria Kobayashi Ritch (@dritch) julkaisi

Feminismilläkin saattaa olla jotakin tekemistä asian kanssa. Joistakin naisista saattaa tuntua, että seksikkäät alusvaatteet on suunniteltu miesten miellyttämistä varten. Jotakin kertonee se, että Me and You -merkin valkoiset puuvilla-alkkarit, joiden takaosassa luke ”Feminist”, myytiin loppuun hyvin nopeasti.

Ja sitten vain pohtimaan, minne tungit mummoltasi vuosia sitten joululahjaksi saamasi Sloggin Basic Maxi-paketin! Pöksyt on nyt aika ottaa käyttöön.

Lue myös:

Alusvaatejätti Victoria’s Secret saapuu Suomeen

Feministipikkarit paljastavat naisen alapään

Nyt se on testattu: tällainen malli saa meidät ostamaan alusvaatteita

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.