Se Oikea hääpuku voi löytyä paitsi rekistä valmiina, myös pienentämällä tai suurentamalla hieman väärän kokoista pukua. Kuva: Shutterstock
Se Oikea hääpuku voi löytyä paitsi rekistä valmiina, myös pienentämällä tai suurentamalla hieman väärän kokoista pukua. Kuva: Shutterstock

Moni hääpukuliike tarjoaa valikoimaa vähintään kokoon 60 asti, mutta sopivankokoisen sovituspuvun löytäminen onkin toinen tarina.

Ei ole kovasti liioittelua, jos sanoo, että hääpuvun hankkiminen on aivan oma taiteenlajinsa. Kauppoja pitää koluta melkein vuotta etukäteen, miettiä tarkkaan sovitusseura ja tuntea termistö merenneitopuvusta halterneckiin. 

Oman lisänsä pukupalapeliin tuo koko: jotta shoppailu olisi miellyttävää, oman kokoisia pukuja pitäisi olla paitsi tilattavissa myös sovitettavissa.

Kysyimme suomalaisilta hääpukuliikkeiltä, minkä kokoisista puvuista morsiamet pääsevät valitsemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Me yritämme aina sanoa, että näitä pukuja saa kyllä eri kokoisina.”

Hyvät uutiset kuuluvat, että kokovalikoimaa löytyy. Kyselyymme vastasi yhdeksän liikettä, ja niistä yli puolessa kokoja oli vähintään kokoon 60. Kaikkein suurin valikoima oli tarjolla oululaisessa Katariinassa, joka tekee omaa mallistoaan kokotaulukossa 32–68.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mikäli asiakkaan koko olisi tätä isompi, se ei yleensä ole ongelma, vaan voimme tuottaa pukuja myös isommaksi muokatulla yksilöllisellä kaavalla, liikkeen vetäjä Katariina Karppinen kertoo.

Pienintä kokovalikoimaa edustivat Sydänkäpy, Birgitta ja Seremonia, joissa suurin koko on 52. 

Koko 44 on väliinputoaja

Vaikka kokovalikoimaa on 34:stä 64:än, samaa mekkoa ei välttämättä ole tarjolla joka koossa. Moni liike luottaa erillisiin plus-mallistoihin.

– Joitakin pukuja on vain isoille tytöille. Se, mikä on hieno leikkaus koossa 34, ei välttämättä ole hieno leikkaus koossa 58, Katrin Landsberg Muotitalo Tyynelästä sanoo. 

Sopivan koon löytäminen ei välttämättä ole hankalinta koon 50 yläpuolella liikkuvalle. Niinatar-liikkeen Niina Kuhdan mukaan koon 42 tai 44 morsiamen valinnanvara voi olla rajallinen, sillä plus-mallistot alkavat usein koosta 46 tai 48. 

– Jos ei ole kokoa 38 eikä kokoa 46, siinä on aukko, Kuhta sanoo.

Monen morsiamen pelastus tosin on se, että hääpukuja pystyy yleensä muokkaamaan 1–2 kokoa suuntaan tai toiseen. Kaunis Morsian -liikkeen kauppias Kirsi Korenius esimerkiksi kertoo, että pukuja voi suurentaa selkään ommeltavalla nyörityksellä joskus jopa kolme kokoa. 

Sovittaminen on oma juttunsa

Vaikka kokoja olisi tarjolla, ei ole itsestään selvää, että morsian pääsee sovittamaan itselleen edes suurin piirtein sopivan kokoista pukua. Kustakin mallista on tyypillisesti sovitettavissa yhdestä kahteen pukua.

– Kaikenkokoisille ei ole yhtä paljon vaihtoehtoja. Myös pienikokoiset, kuten koon 34, morsiamet joutuvat sovittamaan väärän kokoisia pukuja, samoin kun isompikokoiset morsiamet, Pirjo Koskinen Sydänkävystä kertoo.

”Pluskokoiset morsiamet eivät ole niin innokkaita sovittelijoita kuin niin sanotusti normaalikokoiset.”

Eikä keskikokoisillakaan aina ole helppoa, hän jatkaa:

– Olen yllättynyt asiakkaiden kommenteista, että voi kun ihanaa saada oikean kokoinen puku päälle. Kyseessä on ollut  40–42-kokoinen morsian.

Kaunis Morsian -liikkeen Kirsi Korenius mainitsee pluskokoisten sovituspukujen vähyydelle syynkin:

– Syy on selkeästi se, etteivät pluskokoiset morsiamet ole niin innokkaita sovittelijoita kuin niin sanotusti normaalikokoiset.

Voi toki miettiä, onko sovitteluinnon vähyys myös seuraus siitä, ettei pluskokoisia sovituspukuja aina löydy.

Hyvästit mummomalleille

Niinatar-liikkeen Niina Kuhta kertoo itsekin olevansa pluskokoinen morsian. Hän iloitsee siitä, että pluskokoiset hääpuvut ovat viime aikoina kehittyneet paljon. 

– Ennen ne olivat vähän mummomaisia, nykyään yhtä upeita kuin muutkin.

Kuhdan mukaan moni ”plussa” ryhtyy laihdutuskuurille ennen häitään, vaikka ainakaan pukuvalikoiman takia ei tarvitsisi.

– Me yritämme aina sanoa, että näitä pukuja saa kyllä erikokoisina. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla