Kuinkas sitten kävikään? Sass & Biden muotinäytös huipentui horjahdukseen New Yorkissa vuonna 2006. Kuva Reuters.
Kuinkas sitten kävikään? Sass & Biden muotinäytös huipentui horjahdukseen New Yorkissa vuonna 2006. Kuva Reuters.

Parhaat muistot syntyvät yleensä niistä hetkistä, kun kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaan. Nämä hauskat kuvat näytöksissä kompuroivista malleista muistuttavat, että on ihan hyvä osata nauraa vähän itselleenkin.

Jokainen meistä on joskus pelännyt epäonnistuvansa. Vaarattomia pikkumokia on kuitenkin turha jäädä murehtimaan. Parhaat ja hauskimmat muistot syntyvät yleensä juuri niistä harmittomista epäonnisten sattumusten hetkistä. Esimerkiksi näyttelijä Jennifer Lawrence kaatui portaissa Oscar-juhlissa – ja käänsi kompuroinnin voitokseen.

Näyttelijät aina hokevatkin, että moka on lahja. Sanonnalla tarkoitetaan sitä, että vahinko tarjoaa mahdollisuuden jonkin uuden ja kiinnostavan syntymiselle, kun moka rikkoo totutun tavan tehdä asioita.

Mitä sitten, jos välillä vähän kompuroi, aina voi nousta ylös ja jatkaa matkaa, kuten nämä huippumallitkin osoittavat.

Tämä malli kupsahti kumoon kesken Herve Leger by Max Azria -muotinäytöksen New Yorkin muotiviikoilla vuonna 2009.

U-u-u-uups! Kenen idea oli kaiken lisäksi täyttää catwalk vedellä? Malli koki pienen painajaisen Cavaleran näytöksessä Sao Paulon muotiviikoilla 2011, mutta selvisi siitä hymyillen (joskin märkänä).

Jopa kaatumisen voi hoitaa elegantisti, kuten tämä malli osoittaa kiinalaisen suunnittelijan Zhang Zhifengin näytöksessä Pekingissä lokakuussa 2014.

Donatella Versacen pitkä Haute Couture -iltapuku sai mallin lankeamaan muotinäytöksen loppukiitoksissa Pariisissa 2002.

Sen sijaan, että ihmiset nauraisivat, he yleensä auttavat, kuten nämä katsojat Jean Paul Gaultierin Haute Couture -muotinäytöksessä viime heinäkuussa Pariisissa.

Zac Posenin näytöksessä New Yorkin muotiviikoilla 2008 tämä malli oivalsi, mistä on kyse: tärkeintä on, että on hauskaa! Sitä paitsi iltapuvun helmat näyttävät upealta pilveltä.

Lue myös:

Julkkisten legendaarisimmat kompuroinnit – katso videot

Bloggaaja Stella Harasek näyttää mallia: näin muotinäytöksen tyyli taipuu arkeen

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.