Seurapiirikaunotar Khloe Kardashianin minityyli on täydellinen.
Seurapiirikaunotar Khloe Kardashianin minityyli on täydellinen.
Muusikko Kelly Osbourne korostaa kapeaa vyötäröään vyöllä ja leveällä minihameella.
Muusikko Kelly Osbourne korostaa kapeaa vyötäröään vyöllä ja leveällä minihameella.
Laulaja Syleena Johnson on valinnut vartalolleen oikean mallisen minihameen, mutta pusero olisi voinut olla hameen helman päällä ja peittää osan lantiosta.
Laulaja Syleena Johnson on valinnut vartalolleen oikean mallisen minihameen, mutta pusero olisi voinut olla hameen helman päällä ja peittää osan lantiosta.

Tyylitohtori kertoo, miten kesytät minihameen korostamaan vartalosi parhaita puolia.

Käytin parikymppisenä usein minihametta. Haluaisin pukeutua siihen edelleen, mutta nyt kolmekymppisenä sääreni ovat tukevammat. Sopiiko mini minulle vieläkin? Miten voin käyttää sitä?

Minihame sopii kaikille iästä tai koosta huolimatta, kunhan noudattaa muutamaa perussääntöä.

Valitse hameen malli vartalotyyppisi mukaan. Päärynävartaloiselle paras malli on hieman A-linjainen tai kellohelmainen, tyttömäinen mini. Yläosa saa olla lyhyt ja vyötäröä kannattaa korostaa vyöllä. Korkeat avokkaat antavat sääriin pituutta, mutta jos valitset tummat peittävät hameen ja kenkien sävyiset sukat voit sujauttaa jalkasi myös mataliin kenkiin.

Omenavartaloisen naisen minihame on malliltaan suora ja materiaaliltaan mielellään joustava. Leveämallinen, lantion puoliväliin ulottuva tunika, neule tai jakku korostavat parhaiten mittasuhteitasi. Säärten kannattaa olla pääosassa, omenavartaloisellahan ne usein ovat sirot suhteessa keskivartaloon. Ohuet tai peittävät sukat linjaavat sääresi parhaiten. Vältä kuvioita ja liian räikeitä värejä, jotka katkaisevat vartalosi yhtenäisen linjan.

Kaikille vartaloille paras minihameen mitta on tyylikäs ladymini-pituus on 50 senttimetriä, jolloin polvet ja osa säärtä paljastuu hillityn seksikkäästi. Yhdistä mustaan ladyminiin esimerkiksi mustat peittävät sukat, pitkävartiset saappaat ja värikäs yläosa vartalotyyppisi mukaan.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.